Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει άλλη έκτακτη εισφορά όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, ενώ προανήγγειλε περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.
«Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρέπει να αποκτήσει. Πρέπει να διαχειριστούμε τις ροές για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε περισσότερους τουρίστες. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε περισσότερους επισκέπτες ή λιγότερους επισκέπτες που να δαπανούν περισσότερα χρήματα», είπε ακόμα.
Ερωτηθείς όσον αφορά στο ποιος είναι ο στόχος απάντησε: «Στόχος είναι τα έσοδα. Με ενδιαφέρει να κάνουμε ρεκόρ στα έσοδα αλλά θέλουμε την συνεισφορά του τουρισμού για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και ταυτόχρονα την κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών που εξαρτάται από τις τιμές που χρεώνουμε. Δεν θέλουμε η αυξημένη χρέωση να οδηγήσει στην μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας».
Υπό μελέτη η επέκταση της περιφερειακής Υμηττού προς το Ελληνικό
«Χρειαζόμαστε μια επικαιροποίηση στις μελέτες γιατί η επένδυση που θα γίνει στο Ελληνικό θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στο νότιο μέτωπο. Η επέκταση προς τον νότο της περιφερειακής του Υμηττού και η σύνδεσή της με το Ελληνικό θα μας έδειχνε ότι μπορεί να είναι ένα έργο απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.
Νέο λιμάνι στην Σαντορίνη
«Έχουμε απαγορεύσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και στην Μύκονο και στην Σαντορίνη είπε και πρόσθεσε ότι έως ότου αξιολογηθεί η πραγματική επίπτωση της ανάπτυξης σε αυτά τα νησιά και έως ότου ολοκληρωθούν τα τοπικά χορικά σχέδια», είπε και πρόσθεσε πως γνωρίζουμε ότι και τα δυο αυτά νησιά έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε αυτά τα νησιά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές. Δεν θέλω οι επισκέπτες που πηγαίνουν σε αυτά τα νησιά να μην έχοχυν μια καλή εμπειρία. Γι αυτό και έγινε παρέμβαση στην κρουαζιέρα. Όταν ένας επισκέπτης πηγαίνει στην Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ευρώ το δωμάτιο και ταυτόχρονα έχουμε έναν επισκέπτη που πηγαίνει για 6 ώρες και δημιουργείται ένας απίστευτος συνωστισμός στο ηλιοβασίλεμα πρέπει να μας απασχολήσει. Να βάλουμε ένα ακριβό εισιτήριο για την κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που θα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια μου φαίνεται λογική παρέμβαση για να προσελκύουμε επισκέπτες και να εξασφαλίσουμε πόρους».
Τόνισε επίσης ότι «η Σαντορίνη χρειάζεται επειγόντως νέο λιμάνι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρέδωσε στην Αθηνά Αηδονά
Θα χρειαστεί να δαπανούμε περισσότερους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί ως χώρα να δαπανούμε περισσότερους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Όσον αφορά στα τέλη βιωσιμότητας και την επίδραση στην ανταγωνιστικότητά του είπε: «Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο όταν ανοίξαμε τον ελληνικό τουρισμό το 2020 σε μια έρημη Σαντορίνη και το ρίσκο αυτό μας βγήκε».
Πρόσθεσε ότι: «Κάθε φόρος που μπαίνει μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το κόστος που μεταφέρουμε στον επιχειρηματία είναι ένα κόστος που δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Η επιβάρυνση είναι μικρή. Με προβληματίζει πιο πολύ η α αντίληψη κάποιων επιχειρήσεων που βλέπουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος και αυξάνουν τις τιμές περισσότερο».
«Αυτός ο φόρος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον ελληνικό τουρισμό», είπε ακόμα.
Θα μπουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση
«Τα τοπικά χορικά σχέδια θα είναι έτοιμα σε δυο με τρία χρόνια για να ξέρουμε που και πως μπορούμε να χτίσουμε. Θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη για να προσαρμοστούμε στην απόφαση του ΣτΕ. Έχουμε και το νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Δεν είναι μόνο το ύψος αλλά και η ποιότητα των υλικών και πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι. Δεν υπάρχει απόλυτος ορισμός της φέρουσας ικανότητας. Ως προς την εκτός σχεδίου δόμηση θα μπουν περιορισμοί και καλώς θα μπουν γιατί υπάρχουν νησιά και οικισμοί που πρέπει να προστατευθούν».
Για το Airbnb
«Το Airbnb είναι μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει. Είναι μια δραστηριότητα που αποφέρει πολλά έσοδα στο κράτος και έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα γιατί αξιοποιεί κτίσματα που ήδη υπάρχουν. Υπάρχουν ωστόσο γειτονιές της Αθήνας που έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Γι αυτό δεν δίνουμε νέες άδειες στο Α, Β, και Γ διαμέρισμα της Αθήνας. Η βραχυχρόνια μίσθωση ξεκίνησε όχι για να ανταγωνιστεί τα ξενοδοχεία με άνισους όρους και γι αυτό κάναμε παρεμβάσεις. Να μην βλέπουμε το Airbnb ως κάτι μαζικό», είπε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τις ακτές της Αττικής και την ανησυχία που υπάρχει αν θα μείνουν αρκετές ελεύθερες: «Η ισορροπία είναι να υπάρχουν αρκετές ελεύθερες ακτές. Και η εφαρμογή Mycoast έδωσε την λύση. Οι πολίτες ελέγχουν αν τα τετραγωνικά που μισθώθηκαν δεν παραβιάστηκαν», είπε και τόνισε ότι το άνοιγμα της πόλης της Αθήνας προς την θάλασσα είναι μια τεράστια ευκαιρία. Σήμερα η περιοχή στο ΣΕΦ είναι μια μαύρη τρύπα αλλά σε τρία χρόνια δεν θα είναι. Είναι δεδομένο ότι και εκεί θα υπάρχουν ελεύθερες παραλίες». Αν περιορίσουμε τα τετραγωνικά που αξιοποιούμε είναι πιθανόν οι τιμές για την ομπρέλα και την ξαπλώστρα ν ανέβουν. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία».