«Εξαιρετικά νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα μαζί μας ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς. Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία!» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Great news that Sweden will be joining us soon as the 32nd member of our Alliance. This makes us all safer and stronger. Looking forward to the process being completed!
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 11, 2023
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα για μια κρίσιμη σύνοδο στη Λιθουανία με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζει τη δύσκολη αντεπίθεσή της εναντίον της Ρωσίας και αναμένει δεσμεύσεις για τη μελλοντική εισδοχή της στη Συμμαχία.
Μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικά δέχθηκε να άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο που η Άγκυρα μπλόκαρε την εισδοχή της Στοκχόλμης.
Η σύνοδος κορυφής των 31 ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ διεξάγεται σήμερα και αύριο Τετάρτη στο Βίλνιους, περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας, και κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, υπό την προστασία Rafale που έχει αναπτύξει η Γαλλία και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από τη Γερμανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο, ζήτησε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» από τους Δυτικούς για τις προοπτικές ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της Συμμαχίας. Αλλά όχι τώρα, διότι τώρα έχουμε πόλεμο, αλλά χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό το μήνυμα είναι απαραίτητο από τώρα», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Telegram.
Όλες οι χώρες μέλη αναγνωρίζουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει όσο διαρκεί ο πόλεμος. Οι διαφωνίες μεταξύ των μελών αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί η δέσμευση της Συμμαχίας προς την Ουκρανία: Το Κίεβο «έχει θέση» στη Συμμαχία; Το Κίεβο πρέπει να έχει «έναν δρόμο» προς την ένταξη όταν «πληρούνται οι όροι»;.
Εδώ και εβδομάδες διπλωμάτες αναζητούν την καλύτερη διατύπωση που θα ικανοποιεί τους πάντες. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο προειδοποίησε το ΝΑΤΟ για τις «πολύ αρνητικές» επιπτώσεις της ένταξης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Μητσοτάκης: Μπαράζ συναντήσεων στο Βίλνιους με Μακρόν, Σολτς, Ερντογάν και Ράμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης (12/7) στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί ανάμεσα τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι συναντήσεις δίνουν εξάλλου τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski
Το απόγευμα της Τρίτης (11/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά την σοβαρή κρίση, που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον ομόλογο του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic.
Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση των πόρων, που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, αλλά και η μορφή, που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.
Την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, με τη συμμετοχή της Σουηδίας, αναμένεται να συζητηθούν η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης, που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.
Την Τετάρτη, στη δεύτερη συνεδρίαση, θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού, ήτοι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ν. Κορέα, αλλά και η Σουηδία ως προσκεκλημένη.
Ειδήσεις σήμερα
Ψήφος αποδήμων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση
ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνούν για το πότε θα εκλέξουν αρχηγό