Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το αναπτυξιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε για την Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε εκπροσώπους των περιφερειακών μέσων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Όπως πρόσθεσε, «παρουσιάσαμε αναλυτικά το αναπτυξιακό μας όραμα, που είναι ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από 80 έργα, όπως μεγάλα έργα υποδομής με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά έχουν μία μεγάλη κοινωνική διάσταση». Συνολικά, όπως επεσήμανε, «συγκροτούν το σχέδιό μας για μία Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας προς την Ευρώπη».
Επίσης, σημείωσε ότι «το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα είναι μελετημένο και κοστολογημένο, για αυτό και πιστεύω ότι αυτή την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την αξιοπιστία μας τουλάχιστον, και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολίτες που στηρίζουν την ΝΔ αλλά σε όλους, τους καλόπιστους πολίτες, το έχουμε κερδίσει».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πιστεύω ακράδαντα πως τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ δυναμικής ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα και ειδικά για την πόλη της Πάτρας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι ζητούσαν εδώ και δεκαετίες ένα τέτοιο σχέδιο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής, ο όποιος έχει παρά πολλά μειονεκτήματα που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα κυβερνησιμότητας και ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα». Ταυτόχρονα είπε ότι «εγώ δεν βλέπω δύο εκλογές αλλά σκέπτομαι τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να έχω αποφασίσει ποιά θα είναι η ακριβής ημερομηνία».
Ακόμη ανέφερε ότι «το τι θα γίνει μετά τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές είναι πολύ νωρίς ακόμη να το συζητήσουμε, αν και δεν έχω κρύψει ότι ο στόχος της ΝΔ είναι να υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο στόχος είναι εφικτός».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή μου να εξαντλήσω την τετραετία». Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «καταφεύγει στην τοξικότητα στα υποτιθέμενα σκάνδαλα σε μία ‘κίτρινη’ πολιτική αντιπαράθεση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να το κάνει πολύ καλά.»
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται πιστεύω με σεβασμό και με ευαισθησία. Όμως η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κύρια κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε».
Στην συνέχεια κατηγόρησε για υποκρισία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ήταν ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων και επί μερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, ενώ τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον τους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους».
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Επίσης, τόνισε ότι «πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, για αυτό έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις με τις τράπεζες».
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «βρισκόμαστε σε μία γειτονιά γεωπολιτική με μία Τουρκία, ανατολικό μας γείτονα, απρόβλεπτη, εριστική, συχνά επιθετική», προσθέτοντας:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ξεκαθάρισα τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Έλληνας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Ούτε πρόκειται προφανώς να πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα, το οποίο θωρακίζει την πατρίδα μας αλλά δεν είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα και να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό την αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ελλάδα δεν είναι μία αναθεωρητική δύναμη. Είναι μία δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το αν θα αλλάξει ο κ. Ερντογάν δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα το κρίνει. Πολλά από αυτά τα οποία ακούγονται από την Τουρκία σήμερα και από την ηγεσία της, πιστεύω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, το οποίο συντηρείται στην Τουρκία. Υπάρχει όμως πίσω από αυτό κι ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί με τρόπο αποφασιστικό και ουσιαστικό. Είμαι πάντα ανοιχτός -θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- σε οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας. Και εκτιμώ ότι παρά τα όσα λέγονται, μπορεί να λέγονται προσωρινά, κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν ξέρω το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα προσέλθουμε σε αυτές τις συζητήσεις χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις».
Σχετικά με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογοναθράκων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «επί των δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πράγματι σοβαρά αποθέματα φυσικού αερίου». Όπως πρόσθεσε, «αυτές οι έρευνες αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία τώρα, όπου η Ευρώπη αναζητεί διακαώς απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για αυτό και υπάρχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον». «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται για την χώρα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές».
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μουντιάλ 2022: Όλοι οι αγώνες σήμερα από την ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1
Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο