«Την ώρα που εμείς ανακοινώνουμε έρευνες για τον φυσικό μας πλούτο, εκείνοι δημοσιεύουν λίστες από τον δικό τους βούρκο. Ο καθένας στο ρόλο του», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρωθυπουργού, ο οποίος έστειλε παράλληλα ξεκάθαρα μηνύματα ότι «η κυβέρνηση θέλει συμμάχους τους επιχειρηματίες, αλλά ούτε υποβολείς ούτε ρυθμιστές».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται ανέδειξε τη σημασία της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, την οποία χαρακτήρισε ως «μία από τις πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης» και επαναβεβαίωσε ότι το κεντρικό δίλημμα θα είναι εάν «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» και «ποιος είναι τελικά ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα, αναπτύσσοντας την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους ή από θολά μηνύματα που καταλήγουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή σε αδιέξοδους σχηματισμούς» και ότι «χρειαζόμαστε σήμερα καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες», ενώ έθεσε εκ νέου ως στόχο την αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Ν.Δ. και σημείωσε ότι «έχει φανεί ότι μία κυβέρνηση της παράταξής μας, αν και του ενός κόμματος, δεν είναι μόνο ενός χρώματος και η δική της αυτοδυναμία είναι εγγύηση για την αληθινή εθνική συνεργασία».
Παρεμβαίνοντας εξάλλου στο τέλος της συνεδρίασης με αφορμή το γεγονός ότι η ομιλία του χαρακτηρίστηκε από δημοσιογράφους ως αρχή της προεκλογικής περιόδου, σχολίασε ότι «για εμένα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019μ γιατί η καλύτερη προετοιμασία των εκλογών είναι το πλούσιο έργο που έχουμε παραγάγει αυτά τα 3,5 χρόνια».
Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση στη χώρα τόνισε πως «οι δυσκολίες που μας πολιορκούν μπορεί να έχουν αφετηρία τη διεθνή κρίση, όμως εδώ γεφυρώνονται με επιδιώξεις άλλων κέντρων που επιθυμούν τη φθορά της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι «σε πρώτη φάση η σύγχυση, ώστε η δικαιολογημένη αγωνία να γίνει τυφλή διαμαρτυρία, στη συνέχεια η ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών και τελικά η διαμόρφωση μιας αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας που θα δυσκολεύει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις τολμηρές αλλαγές».
«Ο δραστικός εκσυγχρονισμός του τόπου τον οποίον έχουμε δρομολογήσει έχει ενοχλήσει πολλούς και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτά τα κέντρα θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση».
«Ηδη, μάλιστα, κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «έχει ήδη δηλητηριάσει το προεκλογικό κλίμα», τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι παράταξη, αλλά ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στο βούρκο της πολιτικής», του καταλόγισε ότι κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα, ενώ προειδοποίησε ότι «τώρα προετοιμάζουν την ήττα τους αμφισβητώντας ακόμα και το σημαντικότερο κεκτημένο της ίδιας της Μεταπολίτευσης: την ακεραιότητα των εκλογών και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον νικητή».
«Ο αριστερός “τραμπισμός” σε όλο του το μεγαλείο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Υπενθύμισε ότι «από το 2016 τουλάχιστον δρούσε στην Ελλάδα το λογισμικό Pegasus» και ότι πρόκειται για εποχή που και ο ίδιος έχει βάσιμες υποψίες ότι υπήρξε παρακολούθηση και του δικού του τηλεφώνου όπως και της οικογένειάς του, «τα έχω πει αυτά στη Βουλή και απάντηση δεν έχω πάρει ποτέ», ανέφερε.
Τόνισε ωστόσο ότι ενώ ο κ. Τσίπρας
«γνώριζε τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών τη δική του εποχή», «μόλις πέντε μέρες πριν από τις κάλπες άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και μετέτρεψε έτσι, ξαφνικά, το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως δέκα ετών σε απλό πλημμέλημα».
«Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι «το χθες ίσως να απαντά και στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis.
Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες».
Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα και αυστηρά μηνύματα ότι «άλλο το τερέν της πολιτικής και άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων».
«Oποιος τα μπερδεύει μετατρέπει σε αρένα τη δημόσια ζωή και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους. Αλλά ούτε υποβολείς ούτε ρυθμιστές τούς θέλει και τους ανέχεται», τόνισε και διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση: «ο καθένας στο ρόλο του».
«Σε όσους θέλουν την Ελλάδα “μπανανία”, τους απαντώ: λάθος διεύθυνση. Και σε αυτούς που ζητούν να μην κάνω αυτά τα οποία πιστεύω, αυτά για τα οποία έχω δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε δεσμευτεί όλοι μας απέναντι στον ελληνικό λαό, τους λέμε “όχι ευχαριστώ”», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
11 θετικά βήματα για τη χώρα
Το στίγμα των μικρών και μεγάλων κυβερνητικών παρεμβάσεων που «συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας που αλλάζει και προοδεύει» δόθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα από την παράθεση σειράς θετικών ειδήσεων κατά την τελευταία εβδομάδα, που αφορούν σε 11 διαφορετικά πεδία και στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αταλάντευτα το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Την ώρα μάλιστα η ανάπτυξη για το 2022 αγγίζει το 6%, η ανεργία πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα της 12ετίας, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια, επενδυτικοί κολοσσοί ψηφίζουν Ελλάδα, παντού προχωρούν μεγάλα έργα, ενώ η απόδοση της οικονομίας είναι εκείνη που επιτρέπει την στήριξη της κοινωνίας, αλλά και την πολιτική ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία θα συνεχιστεί με μείωση φόρων, με αύξηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια των συντάξεων από 1ης/1/2023, καθώς και με νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου 2023.
Το κυβερνητικό έργο μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα που η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχιζε να επιχειρεί να εγκλωβίσει τον δημόσιο διάλογο σε μία μονοθεματική ατζέντα περί παρακολουθήσεων περιλαμβάνει σειρά από θετικές εξελίξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, αφορούν στα εξής:
1 Τελικές υπογραφές για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με διάσωση 600 θέσεων εργασίας, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν άλλες 1.400.
2 Αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στη χώρα μας το 2022 στο διπλάσιο εκείνης στην υπόλοιπη ευρωζώνη και με τον πληθωρισμό να είναι ακόμα πολύ ψηλά αλλά να πέφτει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
3 Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μειώσει τις τιμές σε 101 προϊόντα και τις κρατά σταθερές σε πολλά περισσότερα.
4 Μετά από συστηματική προσπάθεια ξεκίνησαν οι έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
5 Η κυβέρνηση έκανε μία «πολύ σημαντική στρατηγική επιλογή» να πει όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία.
6 Στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο η χώρα μας ήταν στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση μεταξύ 15 ευρωπαϊκών κρατών, ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» έφτασαν τους 232.000.
7 Τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν συνάψει παραπάνω από 100 προγράμματα συνεργασίας με δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια.
8 Δεκαεπτά σχολικά κτίρια ξεκινούν να κατασκευάζονται στην Κεντρική Μακεδονία με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
9 Ο ΔΟΑΤΑΠ ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση ξένων πτυχίων θα ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε 60 μέρες, αντί του ενός, δύο, τριών ετών έως τώρα.
10 Μπήκαν «τίτλοι τέλους» στην ντροπή των εκκρεμών συντάξεων. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις, ακολουθούν οι επικουρικές και τα εφάπαξ και στο εξής κάθε νέα κυρία σύνταξη θα αποδίδεται μέσα σε 60 μέρες, όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες.
11 Το πρόγραμμα εγγραφής στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια.
«Ο Τσίπρας να πει ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους»
«Ο κ. Ερντογάν δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Ομως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., απ’ όπου διεμήνυσε εκ νέου προς την Αγκυρα ότι «δεν παρασυρόμαστε σε διάλογο με το παράλογο» και τόνισε πως «η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις» και ο ίδιος «λέει ναι σε κάθε συζήτηση που θα εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα». Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι «απαντούμε στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα μας τις Ενοπλες Δυνάμεις και με εθνικό δόρυ τις συμμαχίες και την ενεργή διπλωματία», ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί «φίλο μας τον τουρκικό λαό» και εξέφρασε εκ νέου τον αποτροπιασμό του για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη,
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πολιτική «ναι μεν, αλλά» που του καταλόγισε σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη στάση του στο ζήτημα των σημαντικών συμφωνιών της χώρας με τη Γαλλία, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «από το «go back Madam Merkel» πήγε στο «go back Mister Macron».
«Καταδικάζοντας τη βάρβαρη ρωσική επίθεση, όχι μόνο υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική Ευρώπη και την ειρήνη, αλλά το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού που πρόθυμα θα ήθελε να μιμηθεί η Τουρκία και στη γειτονιά μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτό λέμε πως η πολιτική “ναι μεν, αλλά” του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια αμήχανη τοποθέτηση, είναι μια συνειδητή εθνική έκπτωση».
Παράλληλα επέκρινε με δριμύτητα το γεγονός ότι «την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται δυο ακόμα νέα Rafale, ο κ. Τσίπρας καλεί τον Γάλλο πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία εάν δεν υπάρχει -λέει- ελληνική προστιθέμενη αξία».
«Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Eλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς αντιλαμβάνεται την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα;»
«Τι θα γίνει δηλαδή; Εάν δεν συμφωνήσει, δεν θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα μαχητικά; Οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Oλα αυτά είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού μας σχεδιασμού».
« Πώς τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα; Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα. Γιατί κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ειδήσεις σήμερα