Όπως είπε το πρωί της Τρίτης, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα μπορέσει να απαλλαχθεί ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών από εργασίες που αφορούν στη γραφειοκρατία και να βρεθούν στους δρόμους για να επιτευχθεί ο στόχος της καλύτερης αστυνόμευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ειδικά των μικρών εκφάνσεων αυτής που αφορούν στις γειτονιές. Μάλιστα επεσήμανε πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει τους επόμενους 12 μήνες.
Μηταράκης – Νέα ταυτότητα: Θα έχει διάρκεια 10 χρόνια – Στα 10 ευρώ το κόστος
Μιλώντας για τις νέες ταυτότητες ο κ. Μηταράκης τόνισε πως θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από το 2018 και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια. «Η παρουσίαση θα γίνει στην ερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», είπε και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα σύστημα «γεωεντοπισμού» σε αυτές αλλά θα είναι έγγραφα που δεν θα παραχαράσσονται και θα ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη.
Ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως πέρα από τα ζητήματα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη φέρνοντας το παράδειγμα των συζητήσεων που γίνονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε μικρά παραπτώματα. Έτσι, όπως τόνισε, «θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα κάποιος, πριν προβεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά, να σκεφτεί πως δεν θα έρθει αντιμέτωπος με την Ελληνική Δικαιοσύνη».
Παράλληλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στα ζητήματα φύλαξης των Πανεπιστημίων, σημείωσε πως το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η παιδική και εφηβική παραβατικότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πως δεν λύνεται με φυλακίσεις παρά μόνο σε ακραία περιστατικά. Όπως είπε, η παρέμβαση της Αστυνομίας θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αφού η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις οικογένειες και την σχολική κοινότητα και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα προλαβαίνει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Αναφερόμενος στο περιστατικό με το θάνατο νεαρού άνδρα στο Μοσχοχώρι, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως έχει δοθεί οδηγία για επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών για περιπτώσεις καταδίωξης και εμπλοκής. Όπως είπε, αυτή θα γίνει με ένα ήδη υπάρχον πλαίσιο το οποίο αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2021 και θα ξεκινήσει άμεσα σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις της χώρας. Σημείωσε, ακόμη, πως για το εν λόγω περιστατικό δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αφού είναι εν εξελίξει η έρευνα ενώ ο εισαγγελέας,προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, έκρινε πως ο εμπλεκόμενος αστυνομικός δεν πρέπει να προφυλακιστεί.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό ο κ. τόνισε πως ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί όπως έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ εντός του Ιουλίου ξεκινούν τα έργα. «Προσπαθούμε να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης που μετουσιώνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας, να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις όπως ορίζει η Κοινή Δήλωση του 2016», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης απάντησε και για ένα περιστατικό που αποκαλύφθηκε στον Τύπο, κατά το οποίο ο ίδιος ενώ βρισκόταν με τη συνοδεία του, βρέθηκε από την Τροχαία να τον σταματούν για αλκοτέστ. Όπως είπε το περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, δεν οδηγούσε ο ίδιος, ενώ πήγαν όλα καλά κατά τον έλεγχο. Μάλιστα όπως είπε, συνομίλησε με τους αστυνομικούς οι οποίοι χάρηκαν βλέποντας την πολιτική ηγεσία να συζητά μαζί τους.