Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως αυξάνει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα και αναβαθμίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, και την αντιπολίτευση να μιλάει για διευθετήσεις συμφερόντων.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές, όπως αναφέρεται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Ελλάδα να βρεθεί με λιγότερους φόρους στο τέλος της 4ετίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας και παραβίαση του Συντάγματος. Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Think Τank Έρευνας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η «έρευνα δεν αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε για τη στελέχωσή τους».
Την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου, επιβεβαίωσαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία». «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους» ανέφερε.
Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα».
Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως για την κυβέρνηση όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τότε δεν υπάρχει σύνταγμα.
Η Νέα Αριστερά τονίζει η ιδέα της κυβέρνησης πως πρέπει να επικρατήσει ένας ακαδημαϊκός νεοφιλελευθερισμός θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα και θα ηττηθεί.
Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και οι βουλευτές της Νίκης καταλογίζουν απόπειρα παράκαμψης με νόμο των αποφάσεων του συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Πλεύση Ελευθερίας τονίζει ως πρωταρχική την υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλα τα παιδιά.
Ειδήσεις σήμερα
Απογευματινά χειρουργεία: Το κόστος της επέμβασης ανά περιστατικό