«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, «κατά» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την «επιφύλαξή» τους για τη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι κατέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή οι φορείς
Φρένο στη φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό, προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μερικά από τα σημεία που υπογράμμισαν οι φορείς που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή.
Στη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στη Βουλή, με ακρόαση 20 φορέων, τα πνεύματα ήταν πολύ πιο ήρεμα από την «εκρηκτική» πρεμιέρα που επεφύλασσαν στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την περασμένη Τρίτη.
Φορείς που συνδέονται με την αγορά εξέφρασαν τη θετική στάση τους στο νομοσχέδιο. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και αναγνωρίζει την πρωτοβουλία συγχρονισμού του ακαδημαϊκού πλαισίου της χώρας με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο και την προσπάθεια ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης με απομάκρυνση από αγκυλώσεις του παρελθόντος ως ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέπτυξε πέντε λόγους, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της φυγής των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό, οι δαπάνες διαβίωσης από την προσέλκυση ξένων φοιτητών και η επιστροφή καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες. Θετικά τοποθετήθηκε και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ενδιαφέροντα στοιχεία κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος ανέφερε ότι, εντός του 2023, ο φορέας δέχθηκε 8.500 αιτήσεις, εκ των οποίων το 75% προερχόταν από την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία και το 55% αυτών αφορά δημόσια και ιδιωτικά της Κύπρου.
Από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων, οι φορείς έκαναν λόγο για μία σημαντική μεταβολή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, Φώτης Μάρης, αφού πρώτα έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή» για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο ενισχύεται με νέες σχολές στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια Ιδρύματα, ιδίως στα περιφερειακά. Σημείωσε, πάντως, ότι η παρακαταθήκη κορυφαίων σχολών, όπως η Νομική Κομοτηνής και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, δεν θα πληγούν από τα νέα Ιδρύματα.
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι που κλήθηκαν να μιλήσουν, με τον εκπρόσωπο της Νομικής Κομοτηνής να αναφέρει ότι «θεωρούμε αδιανόητο το 2024 σχεδόν 40.000 συνομήλικοί μας να αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό στα εκεί μη κρατικά και μάλιστα αμιγώς ιδιωτικά ΑΕΙ, καθώς αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνεται στη χώρα μας», ενώ ο εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου σημειώνοντας: «Γράψαμε 19.000 μόρια για να μπούμε στην Ιατρική με μεγάλο κόπο, δικό μας και των οικογενειών μας, και τώρα με αυτό το νομοσχέδιο θα γίνεται γιατρός όποιος έχει 19.000 ευρώ για να πληρώσει».
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Για το επίμαχο ζήτημα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βερβεσός, εκπροσωπώντας την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. «Προφανώς μπορείτε να ψηφίσετε όσους νόμους θέλετε, έχετε την πλειοψηφία, το θέμα είναι ότι εμείς θα πούμε τη γνώμη μας εκεί και τότε που πρέπει σε εκείνους που θέλουν και πρέπει να ακούσουν τα ζητήματα συνταγματικότητας των διατάξεων, ενώπιον των αρμόδιων οργάνων που δεν είναι μόνο η Βουλή, αλλά και τα ελληνικά δικαστήρια».
Το ΕΚΠΑ το πιο «διάσημο» πανεπιστήμιο στην Ελλάδα
Το θετικό αποτύπωμα του έργου του ΕΚΠΑ στην κοινωνία καταγράφεται σε έρευνα της Alco για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην ίδια έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των βαθμίδων.
Το πιο «διάσημο» πανεπιστήμιο με ποσοστό 26%, έναντι 18% για τα ΕΜΠ και ΑΠΘ, και με το μεγαλύτερο κύρος σε ποσοστό 32%, έναντι του ΕΜΠ με 26%, αναδεικνύεται το ΕΚΠΑ στην έρευνα, ενώ 8 στους 10 ανέφεραν ότι το επίπεδο σπουδών είναι «καλό» και «πολύ καλό».
Τα ευρήματα αποτυπώνουν την ισχυρή θέση του ΕΚΠΑ σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και κύρους (78%), όπως και στην ποιότητα σπουδών (76%) και το κύρος των πτυχίων του (74%).
Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 70% ότι είναι θετικός ο απολογισμός τους για το επίπεδο σπουδών. Δεύτερη έρχεται η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με ποσοστό 58%, ενώ ακόμα χαμηλότερα αξιολογείται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ποσοστό 48%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα καταγράφει μόλις ένα 35% θετικής αξιολόγησης για το επίπεδο των κολεγίων.
Προβλήματα
Στα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζουν οι πολίτες στα πανεπιστήμια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης (30%), οι υποδομές (28%), αλλά και η βία και παραβατικότητα σε ποσοστό 27%. Αντιθέτως, μόνο το 4% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κύρος και το επίπεδο σπουδών.
«Τα ευρήματα της πανελλήνιας δημοσκόπησης αποδεικνύουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει η ελληνική κοινωνία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, εμπιστοσύνη πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι το ΕΚΠΑ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβαδίζει και με τα πολλά επιστημονικά επιτεύγματα σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος.