Όπως δήλωσε από την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζιος για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση (απαιτούνται 180 ψήφοι στην προτείνουσα ή την αναθεωρητική βουλή), θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να συζητήσει για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προωθηθούν.
«Θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας λέω το εξής για να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα», είπε.
Στον κ. Μάντζο απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας – μεταξύ άλλων – πως το ΠΑΣΟΚ κάνει και έκτη κωλοτούμπα: «Αυτή τη στιμή βιώσαμε 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μάντζο είπατε ότι αν είναι προτείνουσα αυτή η βουλή δεν θα ψηφίσετε επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Καταρχάς ευχαριστούμε που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση ξανά. Λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε επικυρώνει αυτό το γιατί εφόσον υπήρχε ζωτικός χώρος για παραρτήματα το πράξαμε. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να περιμένει πότε θα συμφωνούσατε» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Βορίδης για ΠΑΣΟΚ: Είστε πλήρως αναξιόπιστοι
«Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι και είστε εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16.
«Σήμερα λέτε αυτό, αύριο θα λέτε το άλλο. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε, θα λέγατε ένα άλλο. Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι δυστυχώς, στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βορίδης, μας ζητά «να δεσμευτούμε ότι η αναθεώρηση θα λέει ότι τα πανεπιστήμια θα είναι ”μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά”, και ότι αυτό θα είναι περιεχόμενο της συνταγματικής ρύθμισης».
Εξηγώντας την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης, ο κ. Βορίδης είπε ότι η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, και αυτό διότι μεσολαβούν εκλογές, ενώ το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα και αντικείμενο προς κρίση, των ψηφοφόρων: «(Οι ψηφοφόροι) ξέρουν και αποφασίζουν, και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν σας νοιάζουν όλα αυτά», είπε ο κ. Βορίδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το περιεχόμενο της συνταγματικής διάταξης πρέπει να είναι «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά» για το ψηφίσουν. Ωστόσο, σήμερα, «τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά» δεν ψηφίζουμε; Αλλά δεν τα ψηφίζετε.. είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει, εκτός από την συνταγματική αιτίαση, και αιτιάσεις ουσίας. «Λέτε ότι τα φαντς που θα έρθουν, που θα κερδοσκοπούν εμμέσως, που θα κάνουν αουτσόρσιγκ, ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα.. Όταν η συνταγματική διάταξη θα λέει «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά», αυτά δεν θα ισχύουν τότε; Ισχύουν μόνο σήμερα;» ρώτησε ο κ. Βορίδης.
Μη κρατικά ΑΕΙ: Τρεις δεκαετίες με… «κωλοτούμπες» από το ΠΑΣΟΚ
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αφού για ακόμη μία φορά το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» και διχάζει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος.
1996: Πρόταση ΓΑΠ
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Τον Μάιο του 1996 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, είχε υποστηρίξει με σθένος τη διάταξη για την ίδρυση του πρώτου μη κρατικού μη κερδοσκοπικού διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία. Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από την ανάγνωση των πρακτικών της περιόδου ότι ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την είχε νομοθετήσει, παρά την αντίδραση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που επεσήμαινε την προφανή αντισυνταγματικότητα, η οποία συνίστατο στο ότι το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο οριζόταν ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι αυστηρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
2004: Στο πρόγραμμα
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την τετραετία 2004-2008, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, μεταξύ των έξι αξόνων-δεσμεύσεων, θέτει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Οταν, όμως, το 2007 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η υπουργός Παιδείας τότε, Μαριέττα Γιαννάκου, καταθέτουν στη Βουλή την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, υπό την πίεση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αλλά και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, υπαναχώρησε αποσύροντας την αρχική του υποστήριξη για αναθεώρηση του άρθρου 16 και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.
Το θέμα που δίχασε το ΠΑΣΟΚ ήταν τοποθετήσεις δέκα κορυφαίων στελεχών του Κινήματος που τάχθηκαν υπέρ της καταψήφισης της επίμαχης διάταξης, και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Πέτρος Ευθυμίου και Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ οι Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέκριναν τις αλλαγές, παρά τον προβληματισμό που υπήρχε για τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ. Θετικά αντιμετώπιζε την τροποποίηση του άρθρου 16 και η Μιλένα Αποστολάκη, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από πλήρεις εγγυήσεις για τις κοινωνικές και θεσμικές συνέπειες της συνταγματικής αλλαγής.
Αποτέλεσμα, η τρίτη κατά σειρά από την ψήφιση το 1975 του ισχύοντος Συντάγματος αναθεώρηση του 2008 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε άδοξο τέλος και το επίμαχο άρθρο 16 παρέμεινε ακλόνητο.
2008: Πάλι υπέρ ο ΓΑΠ
Τον Νοέμβριο του 2008 ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του τονίζει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι καθαρή και ότι είμαστε υπέρ της αναθεώρησής του άρθρου 16».
2023: Κυβίστηση Ανδρουλάκη
Στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της τετραετίας ως θέση και δέσμευση της Ν.Δ. την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δηλώνει ότι «αν ιδρυθεί ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών Πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο, διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα».
Αναμενόμενη η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη θα υποστήριζε κάποιος, καθώς ήταν θέση του κόμματος.
Ωστόσο, αποφάσισε πως «το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ τη θέση του διαχώρισε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Τελικά, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια εντυπωσιακή κυβίστηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι το σκανδιναβικό μοντέλο στην Παιδεία, το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις σκανδιναβικές χώρες είναι υποχρεωτικός, ενώ υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.
Βενιζέλος, Καμίνης υπέρ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο Βασίλης Σκουρής, ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν γνωμοδοτήσει από κοινού ότι «έως ότου η διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ του άρθρου 16 του Συντάγματος και του πρωτογενούς Ενωσιακού Δικαίου αρθεί οριστικά διά της οδού της συνταγματικής αναθεώρησης, η απόφαση για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ μπορεί να εφαρμοσθεί επί τη βάσει της σύμφωνης με το Ενωσιακό Δίκαιο ερμηνείας των κρίσιμων διατάξεων του άρθρου 16, παρ. 5 και 8 του Συντάγματος και με αξιοποίηση, κυρίως, της αρχής της αναλογικότητας».
Και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε με άρθρο του τη σύμφωνη γνώμη του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η μη ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων «είναι συνταγματικός αναχρονισμός που θέτει τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Κασσελάκης: Στις 15 Μαρτίου παρουσιάζεται στο στρατό
Tηλεπικοινωνίες: Αυξάνονται οι χρεώσεις για κινητά, σταθερά και Internet
Λάρισα: Τι καταγγέλλει η μητέρα του 3χρονου κοριτσιού και τι απαντά ο πατέρας μέσα από τη φυλακή
Ευρωεκλογές: Τσελέντης και Αναδιώτης υποψήφιοι με τη Νίκη
«Η αγάπη κερδίζει»: Παντρεύτηκε το πρώτο ζευγάρι γυναικών στη χώρα μας [βίντεο]