Τα μηνύματα απ’ το μέτωπο της οικονομίας προκαλούν αισιοδοξία, καθώς η πορεία των δημοσίων εσόδων κρίνεται ικανοποιητική και δημιουργεί χώρο προκειμένου να υλοποιηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για σημαντική αύξηση των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο και νέα αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού.
Για το «καλάθι του νοικοκυριού», το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως λειτουργεί, και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι τα στατιστικά δείγματα της μείωσης των τιμών από εβδομάδα σε εβδομάδα. Επιπλέον, και άλλα προϊόντα, που είναι εκτός του «καλαθιού», εμφανίζονται να έχουν προοδευτική μείωση στις τιμές τους: «Ολα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα και που χώρες, οι οποίες παραδοσιακά τον πληθωρισμό τον αντιμετώπιζαν ως ταμπού -όπως η Γερμανία- εμφανίζονται να έχουν 2 και 2,5 μονάδες μεγαλύτερο πληθωρισμό από την Ελλάδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (ΕΡΤ1).
Παρεμβάσεις
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μιλώ για τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι μια ακόμη προσπάθεια το “καλάθι του νοικοκυριού” ώστε να συγκρατήσουμε τις τιμές και να περιορίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στον οικονομικό βίο των ανθρώπων, όπως κάναμε με το ηλεκτρικό ρεύμα και τους λογαριασμούς στο σπίτι. Οπως κάνουμε με την ενίσχυση στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του χειμώνα που έρχεται, και σε μια σειρά από άλλες πολιτικές. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Πάνω σε αυτή τη διάσταση αναδεικνύεται και η μεγάλη διαφορά πολιτικής αντίληψης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς, με πολιτικές, με έργα, προσπαθούμε να παράγουμε αποτελέσματα που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανθεκτική απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις, που θα θωρακίσουν την πατρίδα απέναντι στις έξωθεν απειλές, που θα εκσυγχρονίσουν θεσμικά την ελληνική Πολιτεία σε μια σειρά από ζητήματα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αφορούν τους πάντες. Αφορούν τους πολίτες που βλέπουν ότι γίνεται προσπάθεια σε κάθε πτυχή του οικονομικού τους βίου να περιορίσουμε την ακρίβεια. Αφορούν τους 250.000 ανθρώπους που τα τελευταία τρία χρόνια βρήκαν δουλειά. Αφορούν τους μαθητές και τους φοιτητές που βλέπουν την εξωστρέφεια της ελληνικής παιδείας. Και που βλέπουν την ελληνική παιδεία να προσελκύει ξένα, μεγάλα πανεπιστήμια να έρθουν εδώ και να συνεργαστούν με τα δικά μας εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αφορούν την προοπτική της χώρας με τις έρευνες στην Κρήτη για το φυσικό αέριο».
Ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος γίνεται… μέρισμα
«Κάθε δυνατότητα καινούργια που υπάρχει αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Οι επιτυχίες της ανάπτυξης και της οικονομίας γίνονται μέρισμα για τη ζωή των ανθρώπων, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Πάντοτε, όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρέπει να ξεστρατίσουμε από ένα δρόμο που μας έχει εξασφαλίσει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι για να τα βάζουμε σαν δείκτες σε κάποιο excel ή να τα επικαλούμαστε ως νούμερα στον δημόσιο λόγο μας, αλλά γιατί όλα αυτά έχουν αποτύπωμα μετρήσιμο στη ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής μας αντίληψης. Εμείς με πολιτικές που έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών και οι άλλοι με μύθους, με συκοφαντίες και με επιδερμικές διαπιστώσεις. Με λίγα λόγια για τα υπαρκτά και με πολλά λόγια για αυτά που φαντασιακά προσπαθούν να παρουσιάσουν ως δεδομένα».