Οι πιο ψύχραιμες φωνές γύρω από το Μαξίμου υποστηρίζουν με νόημα πως «πρέπει να μη θριαμβολογούμε καθώς υπολείπονται δέκα κρίσιμες μέρες». Επίσης, έχει αρχίσει και καταγράφεται μια πρώτη κινητικότητα στα υψηλά κλιμάκια για το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στα πεδία της καθημερινότητας.
Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα («κόκκινα» δάνεια, πακέτο έμμεσων φόρων, αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις) θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο το επόμενο Σάββατο, 21 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΤΕ έδωσε τον τόνο, υπογραμμίζοντας ότι «ίσως τώρα βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο».
Με αιχμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την κοινωνία και την οικονομία», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά σε μία δέσμη δυσάρεστων μέτρων που πάρθηκε κάτω από την πίεση των δανειστών.
Και μπορεί στο Μαξίμου να επικεντρώνουν στις τελευταίες πτυχές που απομένουν για να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο στο παρασκήνιο φουντώνει η συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως στην παρούσα φάση γίνονται συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις των εξ’ απορρήτων συνεργατών του, πλην όμως «όλα αυτά γίνονται στο πόδι». Δηλαδή, πέραν του ότι διατυπώνονται απόψεις, επί της ουσίας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Τα ενδεχόμενα επομένως, όπως διαμορφώνονται, είναι τα εξής:
• Ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την 24η Μαΐου, ώστε να έχει μπροστά του «καθαρό» τοπίο για να υλοποιήσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας
• «Παγώνει» τον ανασχηματισμό για μετά το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο βέβαια που δεν είναι τόσο ισχυρό, με δεδομένο ότι το Συνέδριο θα διενεργηθεί προς τα τέλη Ιουνίου (ή αρχές Ιουλίου), οπότε δεν ενδεικνυται μέσα στο κατακαλόκαιρο
• Προχωρά σε ένα γενναίο ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, με το σκεπτικό, όπως του εισηγούνται «ότι οι υπουργοί όλο αυτό το διάστημα είχαν δεμένα χέρια λόγω της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης και δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το έργο τους».