«Υπάρχουν δύο τρόποι να μειώνεις φόρους. Ο ένας τρόπος είναι να λες το Σάββατο ότι θα μειώσεις τον ΦΠΑ 2% όταν καταλαβαίνεις ότι πλέον ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και δεν πιστεύει εμπόρους ψεύτικης ελπίδας, γιατί αυτό έχει κόστος 3 δισ, την Κυριακή μέσω του εκπροσώπου σου να το παίρνεις πίσω. Άρα, υπάρχει μείωση φόρου στα λόγια του Ανδρουλάκη που κρατάει 24 ώρες. Και υπάρχουν και οι μειώσεις φόρων της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι λέει λοιπόν το βίντεο του ΠΑΣΟΚ; Ότι εξαπάτησε δήθεν ο Μητσοτάκης τους πολίτες και ενώ έλεγε ότι θα μειώσει φόρους και συγκεκριμένα το ΦΠΑ, δεν το έκανε από το 2019 μέχρι σήμερα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας το βίντεο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky.
Υπογράμμισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «τροπολογίες ίδιες με τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω για τα βαρέα και ανθυγιεινά που ουσιαστικά άλλαξαν μόνο το έμβλημα και το όνομα και κατέθεσαν την ίδια τροπολογία, που αν γινόταν δεκτή θα τιναζόταν το ΕΣΥ στον αέρα. Γιατί ακόμη και 2.000, όπως έλεγε η κ. Διαμαντοπούλου να έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος με ένα συμψηφισμό ως προς την εξαγορά θα πηγαίναμε πολλά βήματα πίσω στο ΕΣΥ».
Ανέφερε πως πρόκειται για «ένα ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ βίντεο κοπτοραπτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που μένει στον κ. Ανδρουλάκη για να γίνει κανονικός ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρει ένα συμπαθές σκυλάκι, όπως η συμπαθέστατη Φάρλι, για να κάνουμε και λίγο πλάκα, για να… δέσει το γλυκό».
Στο σημείο αυτό αντέτεινε ότι συνολικά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει 50 φόρους στην πρώτη τετραετία, εννέα φόρους στον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και μειώνει άλλους 12 φόρους το 2025. Το άθροισμα είναι πάνω από 70. Αλλά θα πει κανείς ‘ναι, καλά τα λες αλλά ο Ανδρουλάκης μίλησε συγκεκριμένα για ΦΠΑ’.
Διαβάζω πολύ γρήγορα: ‘ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%’ Οκτώβριος 2021, ‘ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%’ Απρίλιος του 2022, ‘Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα από το 24% στο 13%’ Νοέμβριος 2023, ‘Μείωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από το 12% έως το 20% που ήταν, στο 10% και κατάργηση για τους νέους’ 1η Ιανουαρίου 2022, ‘Μονιμοποίηση από τον Ιανουάριο του 2024 μιας σειράς από μειωμένους προσωρινά ΦΠΑ’ ,για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο αφορούσαν τις μεταφορές, τις μετακινήσεις δηλαδή των πολιτών τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με την υγεία συν τον καφέ, εκτός του σερβιριζόμενου.
Απαντάμε με πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει και όχι με λόγια. Και το ξαναλέω. Δεν αρκούν αυτές οι μειώσεις ούτε οι υπόλοιπες 60, γιατί δεν τις απαρίθμησα όλες, να θυμίσω για παράδειγμα ότι τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε παραπάνω από όσο είχαμε πει γιατί έπρεπε να το κάνουμε. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα, ο κόσμος περνάει ακόμα δύσκολα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Μιλώντας ευρύτερα για τις μειώσεις φόρων ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για εμάς για να μειώσουμε έναν φόρο, όπως μειώσαμε όλους τους υπόλοιπους. Μια προϋπόθεση είναι να είναι δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Όλες αυτές οι μειώσεις έγιναν με αυτήν προϋπόθεση. Και μία ακόμη να βγαίνει ο λογαριασμός. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό κόστος σε κάθε τέτοια μείωση που σας είπα. Παράδειγμα οι τρεις μειώσεις των αγροτικών ΦΠΑ είναι 45 εκατ. ετησίως».
Διευκρίνισε δε ότι «ο ΦΠΑ στον οποίον αναφέρεται ο κ. Ανδρουλάκης, για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέμε, κάθε μονάδα είναι 1,5 δισ. Δηλαδή οι δύο μονάδες είναι 3 δισ ευρώ. ‘Αρα δεν διαφωνεί κανείς στο ότι πρέπει να μειωθούν όλοι εν δυνάμει οι φόροι όσο παραπάνω γίνεται. Όλοι συμφωνούμε. Τι θέλουμε όλοι; Οι πολίτες να πάρουν πίσω πιο γρήγορα αυτά που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ και ο ρόλος της Αιγύπτου - Όλο το παρασκήνιο
Αλλά τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι «τα λεφτά αυτά που τάζει ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι δικά του λεφτά, είναι λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, είναι λεφτά από τους επόμενους προϋπολογισμούς, είναι η λογική που ξεκίνησε στη χώρα αυτή πριν από κάποιες δεκαετίες, που υποθήκευσε τις επόμενες γενιές. Η λογική των ανέξοδων υποσχέσεων. Γιατί δεν κοστίζει κάτι στην Αντιπολίτευση. Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω στον αέρα, θα κοστολογηθούν τα προγράμματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πόσα εισπράττει τον χρόνο το κράτος από το ΦΠΑ; 25 δις ευρώ. Πόση είναι η μέση τιμή ΦΠΑ, γιατί κάποια προϊόντα είναι στους χαμηλούς συντελεστές, κάποια προϊόντα είναι στους υψηλούς; 17%. Ας κάνει ο κόσμος τη διαίρεση 25 δις δια 17 μονάδες και θα καταλάβει ότι η μονάδα κοστίζει περίπου 1,5 δισ ευρώ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής «αυτό που λέμε ακρίβεια, πληθωρισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό σε αυτήν τη χώρα, γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση με τρεις τρόπους.
Ο πρώτος είναι με την αύξηση των εισοδημάτων. Γίνεται είτε με άμεσες παρεμβάσεις όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι τριετίες, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- με τα λεφτά όμως τα οποία υπάρχουν και όχι με αυτά που δεν υπάρχουν, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και περισσότερα που χρειάζεται ο κόσμος για να ανακουφιστεί- ή με μειώσεις φόρων. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προφανώς αυτές οι μειώσεις φόρων δεν είναι αρκετές. Το θέμα είναι ότι κάνουμε τις περισσότερες που μπορεί να αντέξει το ταμείο του κράτους, ο προϋπολογισμός.
Πόσες κυβερνήσεις στο παρελθόν και με πολύ πιο προοδευτικό θεωρητικά πρόσημο έχετε ακούσει ότι θα φορολογούσαν τον πλούτο και τα υπερκέρδη. Ποια είναι η πρώτη που το έκανε; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και δεν το έκανε μία φορά, αλλά πολλές.
Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός- γιατί χρειάζονται πολύ περισσότεροι για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος ως προς εισόδημα των πολιτών- που οι αυξήσεις των εισοδήματων είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας; Το διαθέσιμο εισόδημα. Μισθοί και συντάξεις. Γιατί δημιουργήθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα ενώ η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο, είναι ένα φαινόμενο που το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο; Γιατί ενώ δεν έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό ήρθε και μας βρήκε ένας πολύ μεγάλος πληθωρισμός μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, όπου τα εισοδήματα ήταν χαμηλά. ‘Αρα αυτό χτύπησε την Ελλάδα, τα νοικοκυριά μας, πολύ παραπάνω από ότι σε άλλες χώρες».
Επεσήμανε εδώ ότι οι τρόποι για να μεγαλώσει η πίτα είναι δύο. «Ο ένας τρόπος είναι να αποδώσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. ‘Αρα περισσότεροι να πληρώνουν φόρους, χωρίς να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, δηλαδή ουσιαστικά να κυνηγάς το ‘μαύρο χρήμα’. Ο δεύτερος τρόπος είναι με νέες δουλειές. Γιατί με νέες δουλειές; Γιατί όταν έχεις δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν άνεργοι, άρα πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν φόρους ως εργαζόμενοι. Αυτό τι σημαίνει; Το Κράτος, χωρίς να αυξάνει τους φόρους, εισπράττει περισσότερα από δύο πηγές. Την φοροδιαφυγή και την αύξηση της απασχόλησης. Ο στόχος λοιπόν είναι αυτά τα δύο παραπάνω έσοδα να οδηγήσουν το 2026 και το 2027 σε πολλές περισσότερες μειώσεις φόρων, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα μας και σε πράγματα που τώρα δεν μπορούμε να ‘σηκώσουμε’. Και εδώ είναι το δια ταύτα. Μόνο όταν γίνεται σοβαρή δουλειά και υπεύθυνη για το κόσμο που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Όχι με λόγια του αέρα. Δηλαδή, μεγαλώνεις την πίτα, αυξάνεις τα έσοδα, και τα επιστρέφεις στην κοινωνία. Πόσα παραπάνω δίνουμε για την Υγεία από το 2019 μέχρι σήμερα, 74% παραπάνω. Πως τα δίνουμε αυτά τα χρήματα, από δανεικά; Όχι, από λεφτά τα οποία έχουμε εισπράξει παραπάνω».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «θα υπάρξει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στις 6 Δεκεμβρίου θα έχουμε ανακοινώσεις για τα νοικοκυριά. Το σύνολο των αυξήσεων για την χονδρική δεν θα περάσει στην λιανική στα νοικοκυριά. Και στις επιχειρήσεις σίγουρα τις μικρές και τις μεσαίες θα υπάρχει αντίστοιχη επιδότηση για να μην περάσει η αύξηση αυτή στις επιχειρήσεις. Στις 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί και θα καλύπτει όλο τον μήνα. Σίγουρα όλα τα νοικοκυριά, και 100% στα κοινωνικά τιμολόγια και πάνω από 90% στα οικιακά τιμολόγια και επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες σίγουρα, και όσο παραπάνω μπορούμε θα στηρίξουμε συνολικά το επιχειρείν. Να πούμε ότι και με την έκτακτη φορολόγηση και με έναν μηχανισμό άμεσης φορολόγησης, σας θυμίζω, καταφέραμε και δώσαμε -και ένα μέρος βέβαια από τον κρατικό προϋπολογισμό-, τα περισσότερα χρήματα για το ρεύμα που έχει δώσει οπουδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, συναρτήσει του ΑΕΠ της για να είμαστε ακριβείς. Γιατί ειδικά στο ρεύμα, κάτι το οποίο συνέβη ορισμένους μήνες, χωρίς να ευθύνεται ένα κράτος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Ελλάδα ή κάποιο άλλο κράτος ήταν εξωφρενικό και έπρεπε να στηρίξουμε τους πολίτες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ένα από «τα πιο δύσκολα κεφάλαια αυτής της υπερδεκαετούς κρίσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση η οποία, στην πράξη, έχει στηρίξει όσο καμία άλλη τους δανειολήπτες. Υπάρχουν δύο στατιστικά τα οποία δεν αμφισβητεί κανείς. Τα «κόκκινα» δάνεια, από εκεί που ήταν το 40% των δανείων στις τράπεζες – και θα πάω στα συνολικά, γιατί είναι και οι servicers – έχουν φτάσει να είναι το 7,5%. Και θα πει κανείς ναι, όπως σας είπα, στους servicers; Σε τράπεζες και servicers από 92 δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια, πλέον είναι 70 δισεκατομμύρια. Παραμένουν, δηλαδή, ακόμα υψηλά, αλλά υποχωρούν. Τι έχουμε κάνει; Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και το τελευταίο νομοσχέδιο, νόμος του Κράτους πλέον, που ψηφίστηκε μετά το 2023, που βάζει τα πιο αυστηρά κριτήρια και τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις στις διάφορες εταιρίες, οι οποίες πλέον υποχρεούνται να δεχθούν τις αποφάσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για το υπόλοιπο της κάθε δόσης, για τις πόσες δόσεις έχει ακόμα. Και συνολικά να μπορεί ο δανειολήπτης να καταγγέλλει και τα πρόστιμα να φτάνουν, αν δεν τηρείται η νομοθεσία, μέχρι 500.000 ευρώ. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, να πάρουν ανάσα, να μειωθούν κι άλλο τα «κόκκινα» δάνεια, να γίνονται ρυθμίσεις, οι οποίες να εξυπηρετούνται και ο κόσμος να μπορέσει να ζήσει τη ζωή του. Χωρίς, βέβαια – το ξαναλέω – να μπορούμε να βάζουμε κριτήρια τα οποία δεν είναι βιώσιμα. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, αλλά είναι ένα θέμα στο οποίο φαίνεται ότι η χώρα μας επιβιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει ορατά αποτελέσματα».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι του δίνεται η ευκαιρία να απαντήσει σε «μία προπαγάνδα που γίνεται από ακροαριστερά μέσα και δεν αναφέρομαι στην ερώτησή σας, για όνομα του Θεού, τα οποία κόβουν την απάντησή μου και βάζουν και τίτλους που επιθυμούν. Επαναλαμβάνω τι απάντησα. Απάντησα – αφού είπα και πολλά άλλα για τον παλαιστινιακό λαό τα οποία τα έκοψαν – ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να προστατευτούν οι άμαχοι. Ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τον παλαιστινιακό λαό από την τρομοκρατική Χαμάς. Είπα ότι δεν βοηθάει στον σκοπό της κατάπαυσης του πυρός μία τέτοια απόφαση και δεν πρέπει να εξομοιώνουμε μία χώρα η οποία δέχτηκε επίθεση. Εγώ θα πω ότι ο τρόπος που αντέδρασε μπορεί να μην ήταν ο προσήκων, αυτό είναι υπό συζήτηση, έτσι; Εγώ θα πω ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι ξανά και ξανά και να σταματήσει όλο αυτό το οποίο συμβαίνει. Κάποιοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι απάντησα το Α ή το Β. Κοιτάξτε να δείτε: Υπάρχει μία απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Είναι αυτονόητο ότι ως χώρα οφείλουμε να τη μελετήσουμε και να τη δούμε. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αλλά, το ξαναλέω, δεν θα κρύβουμε τα λόγια μας. Ο στόχος είναι αυτή η κατάσταση να οδηγηθεί σε μία εξομάλυνση. Έχουν χαθεί αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Παιδιά και από τις δύο πλευρές. Και, ξέρετε, οι νεκροί, οι όμηροι, οι τραυματίες, δεν θα έπρεπε να «ζυγίζονται» από αυτό τον πολιτικό χώρο. Και, δυστυχώς, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Είμαι υπερήφανος που δεν ανήκω σε αυτό τον πολιτικό χώρο της άκρας Αριστεράς που τους είναι ιερή η σημαία της Παλαιστίνης, αλλά η σημαία της Ουκρανίας είναι άγνωστη, δεν την ξέρουν, λες και η Ουκρανία δεν δέχτηκε επίθεση. Ή τα παιδάκια, υπάρχουν φωτογραφίες με μωρά τα οποία ολόκληρους μήνες, δεν έχουν γυρίσει στο σπίτι τους και είναι από το Ισραήλ, την ίδια αξία έχουν κι αυτά τα μωρά και τα μωρά της Παλαιστίνης. Και δεν θα δεχτούμε αυτό τον ιδιότυπο φασισμό αυτού του πολιτικού χώρου, που έχει μάθει να αναγνωρίζει νεκρούς μόνο από τη μία πλευρά».
Ειδήσεις σήμερα
Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη: Νέος έρωτας στη ζωή της;
Κέιτ Μίντλετον: Έτοιμη για τη νέα της χριστουγεννιάτικη εμφάνιση – Γιατί δε θα φορέσει τιάρα;
Βέφα Αλεξιάδου: Η σιωπή της Ελένης Μενεγάκη για το θάνατό της – Τα άγρια “μαγειρέματα” στον ΑΝΤ1