Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου που ζήτησε να ενημερωθεί πότε και πώς θα υλοποιηθούν οι συστάσεις της Grevio για την Ελλάδα και αν θα φροντίσει η κυβέρνηση για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», ως ορισμού δολοφονίας λόγω φύλου.
M. Κεφάλα: Η γραμμή SOS δέχθηκε περίπου 9.000 κλήσεις
«Οι καταγγελίες αυξήθηκαν διότι οι γυναίκες βρήκαν ευνοϊκό περιβάλλον να καταγγείλουν, γιατί πολλές γυναίκες κατάλαβαν ότι μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και ότι η πολιτεία είναι εκεί για να τις στηρίξει. Είναι άλλωστε αυτή η κυβέρνηση που στήριξε το Me Too, για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής» είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και ενημέρωσε τη Βουλή ότι το 2023, η γραμμή SOS δέχθηκε περίπου 9.000 κλήσεις, τα συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησαν περίπου 5.000 γυναίκες, η Αστυνομία στήριξε περίπου 10.000 γυναίκες, οι ξενώνες φιλοξενίας φιλοξένησαν 233 γυναίκες-θύματα βίας.
Η βία κατά των γυναικών και τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες αυξήθηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ κατά 150%, ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου. Επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η βουλευτής επισήμανε ότι ενώ το 2019 έχουν καταγραφεί 4.171 θύματα, το 2022 τα θύματα-γυναίκες που καταγράφηκαν ανήλθαν σε 10.136.
Φωτίου: H κυβέρνηση έχει συμβάλει στην εκτόξευση των περιστατικών με τις πολιτικές που εφάρμοσε
Η ερώτηση της κ. Φωτίου, συζητήθηκε ενώ η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τη δολοφονία της εγκύου στη Θεσσαλονίκη. Η βουλευτής αν και αναγνώρισε ότι ο εγκλεισμός της πανδημίας συνέβαλε στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει συμβάλει» στην εκτόξευση των περιστατικών «με τις πολιτικές που εφάρμοσε», όπως «ο νόμος Τσιάρα» που «εγκλωβίζει πολλές γυναίκες σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, έχει αυξήσει τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που δεν εκδικάζονται».
Ευθύνη καταλόγισε όμως στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι δεν εναρμονίστηκε η χώρα με τις κατεπείγουσες και επείγουσες συστάσεις της έκθεσης Grevio.
Η Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε ενδεικτικά στη σύσταση για το έλλειμα συντονισμού φορέων, υπηρεσιών του κράτους και ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, στη σύσταση για αύξηση των δημόσιων δομών στήριξης θυμάτων, τη δημιουργία δικτύων συμβουλευτικής οικογένειας και παιδιού, τη λειτουργία ιατροδικαστικών υπηρεσιών 24ωρης λειτουργίας, την εφαρμογή της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον και τα στοχευμένα μέτρα σε γυναίκες με διασταυρούμενες διακρίσεις.
Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη βία κατά των γυναικών
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η αντιμετώπιση περιστατικών με θύματα γυναίκες και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ανέφερε ότι:
Έχουν προχωρήσει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με αυστηροποίηση ποινών αδικημάτων (ανθρωποκτονία, ομαδικός βιασμός, θανατηφόρο βιασμό, θανατηφόρο ληστεία). «Είναι ο νόμος 4855/2021 που ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής είχε καταψηφίσει. Στα αδικήματα αυτά η μόνη προβλεπόμενη ποινή είναι της ισόβιας κάθειρξης» είπε η Μαρία Κεφάλα.
Ποινικοποιήθηκε για πρώτη φορά το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας
Ενσωματώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Ελληνική Νομοθεσία για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο της εργασίας και ήδη υπάρχουν στοιχεία ότι η Σύμβαση λειτουργεί, βάσει των στοιχείων του αυτοτελούς τμήματος που έχει γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Έγινε το γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας για φαινόμενα βίας και παρενόχλησης, στη Δημόσια Διοίκηση.
Δημιουργήθηκε η εφαρμογή panic button για να βοηθά τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ήδη περισσότερες από 800 γυναίκες, μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 που ήταν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό, κατέβασαν αυτή την εφαρμογή στο κινητό τους. Πάτησαν το κουμπί 143 γυναίκες, καμία από αυτές δεν είχε τραγική κατάληξη, είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ενημέρωσε ότι πριν λίγες μέρες έγινε χωρική/χρονική επέκταση της εφαρμογής προκειμένου να βοηθηθούν και άλλες γυναίκες
Σχεδιάστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Είναι ένα ολοκληρωμένο συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης, είπε η κ. Κεφάλα και ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, λειτουργούν 65 δομές, 44 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας, η Γραμμή SOS 15900 με 24ωρη λειτουργία για κοινωνική, νομική και ψυχολογική κάλυψη.
Εκτός από τη νομική συμβουλευτική, προσφέρεται δωρεάν νομική βοήθεια και στήριξη για τις γυναίκες-θύματα που απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα και δεν έχουν δυνατότητα οικονομική να απευθυνθούν σε δικηγόρο.
Υλοποιούνται ειδικά προγράμματα σε συνεργασία με τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης για τις γυναίκες-θύματα βίας, για τις γυναίκες που διαμένουν στους ξενώνες, ώστε να σταθούν στα πόδια τους ξανά.
Υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Στην Ελληνική Αστυνομία λειτουργούν 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, 73 επιτελικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, με εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά, να στηρίζουν και να κατευθύνουν τα θύματα.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει συμπεριλάβει τις θεματικές της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής αγωγής, ώστε τα παιδιά, από μικρή ηλικία, να μάθουν να σέβονται τον άνθρωπο, τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής κλπ.
Λειτουργούν 24 επιτροπές ισότητας στα πανεπιστήμια και 14 στα ερευνητικά κέντρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Βουλή: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τόσο καιρό η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη