Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, που μιλά στον «Ε.Τ.» και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το διακύβευμα των ευρωεκλογών.
Τι σχόλιο έχετε να κάνετε για τις δηλώσεις της νεοεκλεγείσας ηγεσίας στα Σκόπια; Πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας;
Μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στα Σκόπια η νεοεκλεγείσα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει προχωρήσει σε ένα κρεσέντο δηλώσεων περί «μακεδονισμού» και «μακεδονικότητας».
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας επιμένει να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος με ένα μεγαλύτερο και ζητά μετ’ επιτάσεως την ψήφιση εδώ και τώρα των 3 μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μία λάθος συμφωνία. Μία κακή συμφωνία.
Μας έλεγαν τότε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σέρνεται επί 25 χρόνια και εξαιτίας του η χώρα αναλώνει διπλωματικό κεφάλαιο. Πλειάδα χωρών έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κρατίδιο με το όνομα «Μακεδονία». Και για αυτό απαιτείται λύση εδώ και τώρα. Και ήρθαμε ως χώρα από την πλευρά του επισπεύδοντος μάλιστα να τους χαρίσουμε ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.
Τους λέγαμε τότε ότι αν μία διεθνής συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση κυρωθεί από τη Βουλή τότε υπερτερεί του εθνικού δικαίου, ακόμη και του εθνικού συντάγματος. Και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση που την υπέγραψε αλλά την ίδια τη χώρα. Εσαεί.
Η τότε κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μας άκουσε. Προχώρησε και σε αυτό το λάθος, διαλύοντας μάλιστα και κομματικούς σχηματισμούς στη τότε Βουλή, μεταξύ των οποίων και του κυβερνητικού τους εταίρου.
Η κυβέρνηση Τσίπρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών χάρισε τα πάντα στους Σκοπιανούς, ταυτότητα, εθνότητα, γλώσσα και πήρε «ένα πουκάμισο αδειανό». Αλλά οι Σκοπιανοί, και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διεθνώς σε όλους τους τόνους, θα βρουν, όσο συνεχίζουν αυτό το κρεσέντο, κλειστή την πόρτα της Ε.Ε.
Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Τελικά η μάχη των ευρωεκλογών είναι μάχη ουσίας ή επικοινωνίας και πώς βλέπετε το αποτέλεσμα;
Η Δημοκρατία ως πολίτευμα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση αλλά και σοβαρή αντιπολίτευση. Και σήμερα δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μόνο σοβαρή, αξιόπιστη και ισχυρή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και αυτό, είμαι σίγουρος, θα το επιβραβεύσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Ελληνας και η Ελληνίδα ψηφοφόρος. Η χώρα και η Δημοκρατία, όμως, χρειάζονται και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι, δυστυχώς, που απουσιάζει επιδεικτικά.
Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν παράγει πολιτική. Που κινείται μεταξύ γραφικότητας και τοξικότητας. Στα όρια της μεταπολιτικής. Με όρους lifestyle. Μία επικοινωνιακή φούσκα αυτοπροβολής, πλήρους πολιτικής ημιμάθειας. Πολιτικής άγνοιας. Δεν διαθέτει πολιτικό λόγο. Δεν αντιπαρατίθεται πολιτικά αλλά μόνο, ας μου επιτραπεί ο όρος, ινσταγκραμικά. Είναι αυτό το μέλλον της πολιτικής. Ελπίζω, όχι.
Ασφαλώς βέβαια στη Δημοκρατία τις επιλογές τις κάνει μόνο ο λαός. Αλλά αυτός έχει και την ιστορική ευθύνη.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που χάριν της εμβληματικής στρατηγικής επιλογής του ιδρυτή μας έβαλε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και όλοι θυμόμαστε τις κραυγές των λαϊκιστών της εποχής και τα συνθήματα τους «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια είναι η παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Και είμαι βέβαιος ότι οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι, οι φρούδες ελπίδες όλων αυτών που εθελοτυφλούν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα μειωθούν σημαντικά σε σχέση με τις εθνικές κάλπες του περασμένου χρόνου, όχι απλά θα διαψευστούν, αλλά θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα για αυτούς.
«Είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης»
Γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές για τη χώρα;
Περίπου το 80% των νομοθετημάτων που εισέρχονται προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή αφορά κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Αυτό σας το αναφέρω για να καταδείξω το πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας. Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνομοθετεί με την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με την κοινωνία, να συζητούν μαζί της, να δίνουν λόγο σε αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι, δυστυχώς, που δεν ισχύει σε πολλά κράτη-μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτήν. Να έχουν γίνει δυστυχώς «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας».