Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, την ακρίβεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συγκαλέσει την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των παιχνιδιών που κάνουν οι πολυεθνικές των προϊόντων, αλλά και το σχέδιο νόμου με τις παρεμβάσεις στην κατεύθυνση περιορισμού της φοροδιαφυγής, του «μαύρου χρήματος», αλλά και του λαθρεμπορίου.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών έχουν σηκώσει τα μανίκια, θέλοντας να βρουν τον τρόπο ώστε να επιφέρουν ένα ισχυρό χτύπημα σε όσους κινούνται στη σκιά της παραοικονομίας και της μαύρης οικονομίας.
Σήμερα αναμένεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, να παρουσιάσουν ένα ακόμη όπλο που ενεργοποιεί η Αρχή στην κατεύθυνση περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα στηρίζεται αποκλειστικά στους πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στην αποκάλυψη φαινομένων οικονομικού εγκλήματος. Η πλατφόρμα που θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα θα συγκεντρώνει τις καταγγελίες των πολιτών και θα αξιολογούνται ακόμα και σε 24 ώρες οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις.
Ελεγχος
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών έρχεται μετά την εφαρμογή «appodixi», η οποία λειτουργεί πάνω από ένα έτος και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν μέσω του κινητού τους τη γνησιότητα των αποδείξεων και να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Τέλος, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή το κρεσέντο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, και τα όσα λέει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το Παλαιστινιακό και τις επιθέσεις που κάνει στο Ισραήλ.
Στην Αθήνα δεν θέλουν να γίνουν μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης, για αυτό και επιμένουν στη στρατηγική απόφαση ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κινούνται μετά από μήνες σε ήρεμα νερά.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές τις ημέρες οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών είναι μηδενικές, ενώ οι «βάρκες» στο Αιγαίο με παράνομους μετανάστες έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει… χαλαρώσει τους σχεδιασμούς της, καθώς ήδη τα νησιά είναι «φορτωμένα» και βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά και γιατί άπαντες γνωρίζουν το ευμετάβλητο της συμπεριφοράς του Τούρκου προέδρου.
Στο Πεκίνο ο Μητσοτάκης
Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 3-5 Νοεμβρίου και αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.
Το ταξίδι αυτό, εκτός των άλλων, αποκτά και βαρύτητα σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις με δεδομένους δύο πολέμους, αυτόν στην Ουκρανία που συνεχίζεται, αλλά και αυτόν στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ελληνική πλευρά πάει στο Πεκίνο χρησιμοποιώντας το «χαρτί» της γέφυρας μεταξύ Ασίας και Κίνας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο σταθερός παίκτης στην περιοχή της Μεσογείου, που η Κίνα μέσω Cosco και λιμανιού Πειραιά έχει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Μέσα στον Νοέμβριο πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα ακόμη ταξίδι, αυτήν τη φορά στο Βερολίνο, με την Ελλάδα να έχει στην πορεία αυτή αντιστρέψει εντελώς την εικόνα σε θέματα οικονομίας, και έχοντας την επενδυτική βαθμίδα, θα βάλει στο τραπέζι της καγκελαρίας το ζήτημα που αφορά στο νέο αναθεωρημένο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.