Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οριστικό πλαίσιο των παρεμβάσεων δεν έχει οριστικά «κλειδώσει» και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες και με την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Εχουμε εισαγάγει το σύστημα IRIS, το οποίο είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, (στο Open) και υπενθύμισε ότι μετά από αυτό που συνέβη το 2015 ήμασταν μια χώρα που «είχαμε κλειστές τράπεζες. Να θυμίσω ότι εμείς είχαμε capital controls, ουρές έξω από τις τράπεζες, δεν ήμασταν όπως οι άλλες χώρες, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν συνέβη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έπρεπε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αόριστο. Είναι και τα λεφτά των ανθρώπων, είναι τα δάνεια των συμπολιτών μας…».
Μαρινάκης για τράπεζες: Οι λύσεις τις οποίες φέρνει η κυβέρνηση, είναι λύσεις αποτελεσματικές
Πρόσθεσε πως «πράγματι οι τράπεζες, σε μια σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν κάνει κάποια βήματα, αλλά όχι όσα θα θέλαμε, δεν έχουν ανταποκριθεί όσο θα θέλαμε. Δεν θεωρούμε ούτε τις χρεώσεις λογικές, υπερβολικές τις θεωρούμε και εμείς και η αντιπολίτευση και καλά κάνει και τις θεωρεί και τα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ έρχεται λοιπόν ένα κοινό συμπέρασμα… Πάμε λοιπόν στο τι λέει η αντιπολίτευση…
Η αντιπολίτευση, λέει, έλα, λοιπόν, πάμε να τις φορολογήσουμε τις τράπεζες. Οταν ζητάς από κάποιον, έχει σημασία ο κόσμος να καταλαβαίνει τι θέλουμε να κάνουμε και αν αυτό το οποίο προτείνουμε θα λύσει το πρόβλημα ή θα το διογκώσει. Οταν ζητάς από κάποιον δικαίως, ευλόγως, να μειώσει χρεώσεις ή να αυξήσει, δηλαδή, να δώσει στον κόσμο ανάσα -αυτό ζητάς- όταν του βάζεις φόρο, θα δώσει ανάσα στον κόσμο ή θα πει “α, τώρα μου έβαλες και φόρο, εγώ θα στυλώσω τα πόδια”… Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες, δηλαδή να μειώσουν τις χρεώσεις περαιτέρω και να δώσουν μία περισσότερη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».