Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα.
Για τη διευκόλυνση της συζήτησης η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες (με βάση το αρχικό του επωνύμου σας), τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Α έως Κ) και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Λ έως Χ) στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. (Πειραιώς 62).
Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη».
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και η καταγραφή όσων διαφωνούν αλλά και η σχετική ενημέρωση ώστε στη συνέχεια όπου χρειαστεί να υπάρξει και… δεύτερος γύρος από το Μαξίμου σε όσους επιμείνουν στη «σκληρή γραμμή» της καταψήφισης.
Πάντως χθες ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην ανάγκη να «είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές και τα συναισθήματα των ανθρώπων», προσθέτοντας ότι πρέπει: «Να κατανοήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν χωρούν κομματικές κορόνες και διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα που τα αναγνωρίζει σε άλλους Ελληνες πολίτες. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».
Από τη μεριά του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας των υπουργών, τόνισε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν αυξημένη υποχρέωση. «Είναι μέλη ενός συλλογικού οργάνου. Είναι βουλευτές πολλοί απ’ αυτούς, κάποιοι δεν είναι, άλλα όταν έχεις ένα συλλογικό όργανο, προφανώς έχεις μια αυξημένη υποχρέωση έναντι κάποιου που δεν μετέχει».
Χθες ένας ακόμη βουλευτής, ο Β. Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), ανακοίνωσε την πρόθεσή του να το καταψηφίσει, ενώ ο υφυπουργός Υγείας που ήταν σκεπτικός, ο Δ. Βαρτζόπουλος, ανακοίνωσε τελικά ότι θα ψηφίσει υπέρ μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.
«ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ Η ΥΓΕΙΑ»
Χθες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στη θεμελίωση της νέας πτέρυγας της φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις αλλαγές στο χώρο της Υγείας, στην εμπιστοσύνη που δείχνει η εταιρία αυτή, αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος.
«Η επένδυση αυτή αποδεικνύει την πίστη της εταιρίας στη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι μετράει 70 χρόνια στην Ελλάδα. «Χαριτολογώντας, έλεγα πόσο προνοητική ήταν η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι στρατηγικός μας στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία», προσθέτοντας ότι η επένδυση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
«Η Υγεία αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Οι γιατροί μας απολαμβάνουν καλύτερων απολαβών. Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει καλύτερα τη δέσμευσή μας ότι κάθε ευρώ που εξοικονομείται θα παραμένει στον προϋπολογισμό της Υγείας για τις δαπάνες», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
59% υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ
Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά με αυστηρές
προϋποθέσεις τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Prorata για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA. Κατά την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%. Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.
Το 42% θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Η έρευνα της τηλεόρασης του ATTICA καταγράφει και τους πολιτικούς συσχετισμούς εν όψει των ευρωεκλογών, με τη στάθμη της δεξαμενής των αναποφάσιστων να παραμένει εξαιρετικά υψηλά (18%). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή), η Ν.Δ. προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με 13%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9% και η Ελληνική Λύση με 5%. Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των «Σπαρτιατών», ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜέΡΑ25.