Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.
«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ. Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ» είπε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Τζο Μπάιντεν: «Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας…. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. Για να λογοδοτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σας ευχαριστώ, κ. Μητσοτάκη που μιλήσατε άμεσα κατά του πολέμου. Μαζί καταδεικνύουμε την ισχύ των δημοκρατιών, λέμε όχι στην τυραννία. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των δημοκρατιών. Είχαμε εξαιρετικές συζητήσεις και αδημονώ να σας ξαναδώ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ανεξαρτησία, που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την Ελευθερία τους. Οι δικοί μας πρόγονοι δεν ονειρεύονταν μόνο την ελευθερία. Πάλεψαν για τη Δημοκρατία. Ήθελαν μια κυβέρνηση για τον λαό, από το λαό που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα, το καθήκον της προάσπισης της Δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ό,τι θεωρούμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου δεν υφίσταται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ξέρετε κ. πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών.
Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή.
Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών.
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν, υπερβαίνουν την ιστορία, προχωρούν στην άμυνα, την ασφάλεια, στο εμπόριο, την τεχνολογία, στις πολιτισμικές ανταλλαγές. Υπάρχουν πολλά αμοιβαία οφέλη.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας.
Είμαι υπερήφανος που είμαστε εδώ. Καλωσορίζω την παρουσία του κ. Τσούνη στην Ελλάδα ως πρέσβη των ΗΠΑ. Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου. Μου είπε την ιστορία των γονιών του που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό της δυτικής Ελλάδας, τον Πλάτανο.
Οι σημαντικές στιγμές της κοινής ιστορίας μας, μας δίνουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Να μην ξεχάσουμε τι πέτυχαν οι πρόγονοί μας και από αυτούς να πάρουμε παράδειγμα. Ελπίζω ότι θα επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη και το κρατώ ως υπόσχεση. Ευχαριστώ θερμά», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.
Το αστείο με τα παρατσούκλια
Ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε με το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος», λέγοντας ότι προέρχεται από την εποχή που ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ και έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι: «Θα ήταν καλύτερο να σας λένε Μπαϊντενάκη» ώστε να είναι συμπατριώτες!
Η δεξίωση που ακολούθησε
Στη συνέχεια ακολούθησε η δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση (σ.σ. ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας).
Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.
Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Η συνάντηση στο οβάλ γραφείο
Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και πλέον θα ακολουθήσει το δείπνο που παραθέτει ο κ. Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ελληνική αποστολή και μέλη της ομογένειας.
Οι δύο ηγέτες στη σύντομη συνομιλία που είχαν στο οβάλ γραφείο αντάλλαξαν εγκάρδιο χαιρετισμό δίνοντας πολύ μεγάλή βάση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
« Είναι χαρά μας να σας έχουμε εδώ και αργότερα θα γιορτάσουμε μαζί τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και μια προσωπική φιλία μεταξύ υμών. Τα δημοκρατικά ιδεώδη που όλοι μοιραζόμαστε και ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει να κάνει με μια απειλή στην δημοκρατία από απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ ταυτόχρονα βάλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. Κύριε πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά σας ευχαριστώ θερμά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών μας σχέσεων για την ενέργεια, την ασφάλεια την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος. Καλώς ήρθατε», είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι είναι ιδιαίτερο προνόμιό μου να είμαι εδώ στις ΗΠΑ για να γιορτάσω μ’ εσάς τα 201 έτη από την απαρχή της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Οι προπάτορες σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα και οι εμπνευστές της ελληνικής επαναστάσεως εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτές οι δυο χώρες ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε: «Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».
Τόνισε ακόμα ότι δεν γίνεται μια χώρα να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ στέλνοντας νέο μήνυμα στην Τουρκία: «Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Του είπα δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές στάσεις. Ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να επιλύσουμε τα ζητήματά μας. Υπήρχαν τις τελευταίες εβδομάδες περιπτώσεις συστηματικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στα ελληνικά νησιά, αυτό ήταν απαράδεκτο. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, δεν είναι κακό. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλο τουλάχιστον. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Μητσοτάκης στο MSNBC για Ερντογάν: «Δεν είναι ώρα για παζάρια της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ»
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και απόψε θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου και απάντησε σε ερωτήσεις για τα θέματα που θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν, για το τι θα πει στο Κογκρέσο αλλά και για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων για το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι θα είναι μια ευκαιρία οι δυο χώρες να γιορτάσουν το κοινό μονοπάτι τους προς την δημοκρατία με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που λόγω της πανδημίας δεν γιορτάστηκε πέρυσι και μετατέθηκε για φέτος.
Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι περιμένει η ευρωπαϊκή ενότητα να είναι δεδομένη. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες».
Για το τι θα πει στο Κογκρέσο, ο Έλληνα πρωθυπουργός τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις. Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Ειδήσεις σήμερα
Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Oλα στο τραπέζι στη συνάντηση με Μπάιντεν – Το πρόγραμμα
Κορονοϊός: Ολοταχώς για «τέλος» στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους – Πού θα διατηρηθεί