Και το πρώτο βήμα ήταν η επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και η ταυτόχρονη δέσμευση ότι και αυτά τα Χριστούγεννα θα δοθεί επίδομα στήριξης στους ευάλωτους, όπως είναι και οι συνταξιούχοι.
Μιλώντας ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον «Real FM», τόνισε: «Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον Προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς». Μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι είναι τα έσοδα από τη συνεισφορά αυτή θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω δεν ήταν οι μόνες θετικές ειδήσεις. Ακολούθησαν δύο ακόμη: Η μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί, για το οποίο είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, και το ίδιο ισχύει και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στα παρακάτω:
Για την ακρίβεια: Ξέρω ότι η ακρίβεια «πονάει», αλλά θέλω να περάσουμε πια τη συζήτηση από την ακρίβεια στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των τιμών, όχι απλά μείωσης του πληθωρισμού. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθωρισμό τον τελευταίο μήνα και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Γι’ αυτό και στην επίσκεψη την οποία έκανα στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνισα την ανάγκη σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι. Και όταν εννοώ όλοι, δεν εννοώ μόνο το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, αλλά και οι επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρίες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών.
Για τα περί δεξιάς στροφής στη Ν.Δ.: Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της Ν.Δ. Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Ν.Δ. να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση, την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη.
Για την υπόθεση Λύτρα: Εχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα. Χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων, στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Αν υπάρχουν σημειακές βελτιώσεις, όπως π.χ. το οικογενειακό εισόδημα, να τις δούμε, αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία.
Για την Κεντροαριστερά: Αυτό που δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση της αντιπολίτευσης δεν βλέπω την πρόταση, αλλά τσιτάτα και περισσότερους μνηστήρες από ό,τι η Πηνελόπη.
Για τη Βόρεια Μακεδονία: Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε άβολη θέση στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα θέσω το ζήτημα εκεί.
Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Γιατί αν η χώρα δεχόταν μια διπλή ονομασία, το ζήτημα θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση, θα έχει προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος.
Για τον Φρέντι Μπελέρη: Θα ήθελα να είναι παρών στην ορκωμοσία των ευρωβουλευτών στις 16 Ιουλίου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΡΕΤΟΝ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, με έμφαση στην άμυνα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πρόταση, η οποία έχει διατυπωθεί με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενώ συζητήθηκαν και η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και η ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.