Oπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές, διαδοχικές συναντήσεις τόσο με αγρότες της Θεσσαλίας όσο και με εκπροσώπους της περιοχής, όπως περιφερειάρχες και άλλους φορείς.
Oπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας στα αιτήματά τους είχαν ζητήσει: «Nα κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου “Daniel” και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους». Παράλληλα, στα αιτήματά τους, σύμφωνα με τα όσα είχαν καταθέσει στο Μαξίμου, ήταν:
«Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Αμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, δήμων, περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».
Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρίας HVA Ιnternational.
Το σχέδιο έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού από την προηγούμενη Τετάρτη και όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μιλτιάδης Γκουζούρης, «αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του στον πρωθυπουργό».
Στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Ολες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
«Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία, ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή», είπε ο κ. Γκουζούρης.
Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, τις ορεινές περιοχές, αλλά και τη λίμνη Κάρλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους», σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρίας.