Από το Κιλελέρ όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Επιτρέψτε μου μια ανακοίνωση συμβολικού χαρακτήρα η οποία δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανταποδοτικότητα. Προέκυψε όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακού – Κλειδί. Έπεσαν τα επιτόκια και βρεθήκαμε με όφελος περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ».
Και συνέχισε: «Αποφασίσαμε με τον υπουργό Υποδομών να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, θα μειώσουμε τα διόδια από Πελασγία μέχρι το Κλειδί περίπου 17% για τα αυτοκίνητα με 2,8 έως 3 ευρώ συνολικό όφελος γι όλη αυτή τη διαδρομή. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να επιστρέψουμε τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία. Πρόσθεσε ότι και όποιος μετακινείται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα έχει τέτοιο όφελος.
«Η μείωση θα ισχύσει από την 1/10 έως τα τέλη 2025. Νομίζω αποτελεί μια μικρή ένδειξη του πως αντιλαμβανόμαστε την ανταποδοτικότητα – αφορά μετακινήσεις στον πιο πολυσύχναστο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτησή του όσον αφορά στο έργο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν μια φυσική καταστροφή μια πλημμύρα έξω από προβλεπτικά μοντέλα. Έναν χρόνο μετά από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή έχουν γίνει πολλά και έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα.
Είναι η πολλοστή φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλία και πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας». Θα βάλουμε τις βάσεις για την σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτων, είπε ακόμα και τόνισε ότι στις ανάγκες άρδευσης η Θεσσαλία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έργα σε τρία επίπεδα: «Έργα που διεξάγει η περιφέρεια ( ρέματα αναχώματα ) με γενναία χρηματοδότηση του κράτους στην περιφέρεια και επιστημονική υποστήριξη».
Δεύτερον έργα άμεσης προστασίας σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και «έργα που μπορεί να μην τα δούμε ποτέ πολλά μικρά έργα σκοπό να συγκρατήσουν την ορμή του νερού τα οποία υλοποιούνται σχετικά γρήγορα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Όσον αφορά στα μεγάλα έργα ο πρωθυπουργός είπε ότι «4 έργα που έχουμε προτάξει θα μελετηθούν με πόρους της ένωσης Ελλήνων τραπεζών έτσι ώστε σε ένα χρόνο να έχουμε μελετητική ωριμότητα. Πύλη, Μουζάκι, η διώρυγα της Γυρτωνης προς την Κάρλα».
Και πρόσθεσε: «Το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλόγιατί είναι και αρδευτικά εκτός από αντιπλημμυρικά. Δείτε τα υδροηλεκτρικά φράγματα ως μπαταρίες σε ένα μελλοντικό δίκτυο που θα είναι πιο εξαρτημένο από τις ΑΠΕ».
Τα έργα, πρόσθεσε άλλο τα σχεδιάζει άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. Θέλω να κρατήσετε τη σημερινή συνάντηση ως μια μελλοντική παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος. Να μην ξαναγίνει μεγάλη άλλη καταστροφή όπως του Ντάνιελ».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τα προβλήματα του νερού στη Θεσσαλία και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα αρδευτικά δίκτυα.
«Δεν έχουμε πολυτέλεια να σπαταλάμε το νερό όπως μέχρι τώρα σε μια εποχή που ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο νερό! Για αυτό τα έργα αυτά έχουν τόσο μεγάλη σημασία».
Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Τα έργα που φτιάξαμε μετά τον «Ιανό» άντεξαν στον «Daniel»
Το νεόδμητο υπερσύγχρονο κέντρο υγείας Μουζακίου και το κέντρο υγείας Παλαμά, το οποίο επισκευάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, την εικόνα του παλιού κέντρου υγείας να έχει παρασυρθεί από το ποτάμι. Ήταν ίσως η πιο χτυπητή εικόνα από τη θεομηνία του “Ιανού”», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του κέντρου υγείας στο Μουζάκι, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του από τα μέσα Αυγούστου.
«Και βέβαια, τότε, όταν είχα έρθει, είχαμε πάρει αμέσως την απόφαση να φτιάξουμε ένα καινούργιο κέντρο υγείας και να εντάξουμε την κατασκευή του στα πλαίσια μιας μεγάλης συνολικής εργολαβίας την οποία κάναμε για να αποκαταστήσουμε τότε τις μεγάλες ζημιές του “Ιανού”.
Ήταν μια λύση η οποία απεδείχθη από την πραγματικότητα ότι ήταν η ενδεδειγμένη, γιατί καταφέραμε και κάναμε τις αποκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ για την ελληνική δημόσια διοίκηση.
Θέλω να τονίσω ότι τα έργα τα οποία φτιάξαμε μετά τον “Ιανό” άντεξαν και στον “Daniel”, το οποίο σημαίνει ότι ήταν έργα τα οποία φτιάχτηκαν με διαφορετικές προδιαγραφές. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το μοντέλο, αυτό είναι το πρότυπο για τις πολύ μεγαλύτερες αποκαταστάσεις τις οποίες ξεκινούμε τώρα με το Υπουργείο Υποδομών και με την Περιφέρεια έτσι ώστε να επουλώσει συνολικά η Θεσσαλία τις πληγές της.
Εγώ χαίρομαι, κ. Υπουργέ, γιατί σήμερα εγκαινιάζουμε -καίτοι λειτουργεί ήδη, έχει παραδοθεί στους δημότες του Μουζακίου- ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας. Ένα κέντρο υγείας εμφανώς πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πλήρως στελεχωμένο.
Είναι μια ακόμα απόδειξη, μετά το κέντρο υγείας το οποίο εγκαινιάσαμε και στον Παλαμά, ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στηρίζει πρωτίστως την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το κέντρο υγείας εδώ στο Μουζάκι θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλο τον Δήμο, για την ευρύτερη περιοχή, ενσωματώνοντας και νέες τεχνολογίες, και την τηλεϊατρική, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, του Δήμου, ότι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες.
Το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, τα οποία ουδέποτε κρύψαμε, προοδεύει, αλλάζει. Σημαντικότατοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν σε παραπάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια, σε παραπάνω από 60 νοσοκομεία όπου ξαναφτιάχνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Και βέβαια, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019.
Είναι μια συνεχής προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, αλλά στο πρόσωπο πρωτίστως των εργαζόμενων σε αυτό το κέντρο υγείας θέλω να αναγνωρίσω την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτοί οι οποίοι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας. Όλη τη διοικητική δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά.
Θα αγωνιζόμαστε διαρκώς για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Οπότε καλορίζικο το καινούργιο Κέντρο Υγείας, Δήμαρχε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Το νέο κέντρο υγείας στο Μουζάκι στεγάζεται σε κτίριο εμβαδού άνω των 1.110 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει όλες τις υποδομές και τον εξοπλισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της δομής, η κατασκευή της οποίας δρομολογήθηκε άμεσα καθώς τμήμα του προγενέστερου ΚΥ είχε κριθεί ακατάλληλο και κατεδαφιστέο. Στο μεσοδιάστημα διασφαλίστηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της προσωρινής στέγασης του κέντρου σε άλλο δημοτικό κτήριο.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του κέντρου υγείας Παλαμά και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το οποίο αποτελεί δωρεά της Προέδρου της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρας Μαρτίνου, και του «The Hellenic Initiative».
«Να εκφράσω τη χαρά μου, κ. Δήμαρχε, γιατί ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα του “Daniel”, το Κέντρο Υγείας του Παλαμά είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Και αυτό οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου την κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, το “Μαζί για το Παιδί” και όλους τους χορηγούς οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε χρόνους ρεκόρ, να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε το κέντρο υγείας, αλλά κυρίως να το αναβαθμίσουμε με πρόσθετες υγειονομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα.
Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, αναμένεται και περαιτέρω παρέμβαση στο κέντρο υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια μικρογραφία μιας συνολικής προσπάθειας η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές: πάρα πολλά κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, καινούργιος εξοπλισμός.
Να ευχαριστήσω την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και τον Διοικητή της, γιατί με πολύ μεγάλη αφοσίωση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα. Και βέβαια, σε λίγο θα έχουμε τη ευκαιρία να βρεθούμε και στο Μουζάκι, όπου θα δούμε ένα έργο πιο δύσκολο, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε χτυπηθεί και από μια άλλη θεομηνία πριν από κάποια χρόνια, από τον “Ιανό”.
Και θυμάμαι ακόμα τις εικόνες τότε, θα τα πούμε και στη συνέχεια, ουσιαστικά το κέντρο υγείας το παλιό να το έχει πάρει στην κυριολεξία το ποτάμι. Ο σκοπός, όμως, είναι όταν ξαναφτιάχνουμε υποδομές να τις φτιάχνουμε καλύτερες και πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν.
Και εδώ αυτή η προσπάθεια την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως του πού κατοικούν, ότι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Και καθώς θα έχουμε την ευκαιρία ο Παλαμάς να μεγαλώσει σε λίγο, καθώς θα υποδεχθούμε και τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, πιστεύω, κ. Δήμαρχε, ότι ένα ποιοτικό κέντρο υγείας, καλά στελεχωμένο, γιατί δεν μιλάμε εδώ μόνο για μηχανήματα, αλλά μιλάμε για μια πλήρη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό, είναι ένας λόγος παραπάνω γιατί όχι απλά ο κόσμος να μείνει στον Παλαμά, αλλά γιατί ενδεχομένως μπορείτε να προσελκύσετε και περισσότερους κατοίκους ακόμα στο όμορφο χωριό σας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η μονάδα επαναλειτουργεί από τα τέλη Μαΐου με νέες ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, και κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ αντικαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου τα ιατρικά μηχανήματα, οι κλίνες και ο λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
Πέραν των έργων για τις δομές υγείας στο Μουζάκι και στον Παλαμά, από τον Απρίλιο επαναλειτουργεί η Τοπική Μονάδα Υγείας Γιάννουλης, η οποία είχε επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel».
Κατά την παραμονή του στο Μουζάκι, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το κτίριο που ανακατασκευάζεται και θα στεγάσει το νέο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο να ανοίξει τις πόρτες του σε περίπου 250 εκπαιδευόμενους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε εντός της σχολής και είχε την ευκαιρία να δει τους χώρους που θα γίνουν τα διδακτήρια, οι κοιτώνες, το εστιατόριο και άλλοι χώροι.
Μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης – «Μια καινούργια μικρή πόλη»
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, ο οποίος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel», και συζήτησε με τους κατοίκους για την πορεία του έργου μετεγκατάστασης του χωριού τους.
Η έκταση όπου θα γίνει ο οικισμός είναι περίπου 200 στρεμμάτων και προβλέπεται να γίνουν 202 οικόπεδα.
«Εγώ να πω μόνο ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι δεύτερη φορά στη Μεταμόρφωση. Θυμάστε την πρώτη μας επίσκεψη, όταν υπήρχε ακόμα μία σχετική καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θυμάστε ότι τότε είχα έρθει και σας είχα κάνει ένα απλό ερώτημα: κατά πόσο υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Μεταμόρφωσης προκειμένου να κάνουμε τη μετεγκατάσταση του χωριού, διατηρώντας προφανώς όλα τα περιουσιακά δικαιώματα στην παλιά Μεταμόρφωση;
Νομίζω ότι από τότε έχουμε κάνει πολύ πρόοδο. Είναι μια διαδικασία η οποία από τη φύση της απαιτεί χρόνο προκειμένου να ωριμάσει. Είμαστε, όμως, πια απολύτως βέβαιοι ότι από τη στιγμή που έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φτιάξουμε τη νέα Μεταμόρφωση σε χώρο ο οποίος έχει ήδη προσδιοριστεί.
Έχει γίνει σημαντική δουλειά. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Θύμιο ώστε να πει δυο κουβέντες για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά να προσδιορίσει και με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν από εδώ και στο εξής.
Τονίζω ότι το ζήτημα πια δεν είναι τόσο ζήτημα πόρων, πόροι υπάρχουν για να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Είναι ζήτημα της σχετικής διαδικασίας. Πάμε να κάνουμε ένα καινούργιο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Να χτίσουμε, ουσιαστικά, μια καινούργια μικρή πόλη, για να το πούμε με απλά λόγια, με τα δίκτυά της, με τις υποδομές της, έτσι όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολεοδομικός και ρυμοτομικός σχεδιασμός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με κατοίκους του χωριού.
Μητσοτάκης από τη Φαρκαδόνα: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι πόροι για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας – Απόλυτη προτεραιότητα τα σπίτια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Φαρκαδόνα, μία από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel».
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Δημαρχείο με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού
«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κίνηση Πολιτών Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας για την πρόσκληση την οποία μου είχατε απευθύνει να βρεθώ σήμερα μαζί σας, σε μια μέρα η οποία έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει χτυπήσει τη χώρα μας.
Και θέλω να σας συγχαρώ πραγματικά για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίον προσεγγίσατε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που επηρέασε τις ζωές σας, για το γεγονός ότι δεν περιοριστήκατε, όπως θα είχατε κάθε δικαίωμα, σε μια στείρα άρνηση και διαμαρτυρία, αλλά προσήλθατε σε μια γόνιμη δημιουργική συζήτηση και έχετε αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως με τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος συντονίζει τα ζητήματα της στήριξης και της αποκατάστασης.
Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο εάν δεν έχουμε τις τοπικές κοινωνίες αρωγούς. Εσείς μας υποδεικνύετε λάθη, καθυστερήσεις, προτεραιότητες. Προφανώς αναφέρομαι στις προτεραιότητες, διότι μπορεί να θέλουμε πολλά αλλά ξέρουμε πάντα ότι οι πόροι είναι σχετικά πεπερασμένοι και έχει μεγάλη σημασία, εντός των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε, να ακούμε εσάς να μας προτάσσετε αυτά τα οποία είναι τα πιο σημαντικά.
Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία που έχουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το Δήμο αλλά και με τον κ. Περιφερειάρχη, την οποία θα τη χαρακτήριζα πραγματικά άριστη και σε τρέχοντα ζητήματα, τρέχουσες κρίσεις, αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα.
Και μιας και αναφερθήκαμε σε τρέχουσες κρίσεις, η διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.
Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.
Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.
Θυμάμαι πάρα πολύ καλά την ημέρα που πέταξα με το ελικόπτερο πάνω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και ειδικά τη Φαρκαδόνα. Σήμερα μπορεί να έχουμε λιακάδα και να υπάρχει μια εικόνα κανονικότητας. Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ.
Θέλω να έχετε μια αίσθηση του συνόλου των πόρων που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό είναι το κόστος. Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο, αλλά αυτό είναι το κόστος αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Θα αυξηθεί, διότι σε αυτό δεν έχουμε συμπεριλάβει ακόμα τα μεγάλα έργα και τη χρηματοδότηση των έργων των μεγάλων φραγμάτων για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα το απόγευμα. Αυτά, όμως, είναι έργα τα οποία ούτως ή αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε για τη Θεσσαλία.
Θέλω να σας επαναλάβω ότι εάν αυτή η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια συνολικά για την αποκατάσταση και για τη στήριξη.
Προφανώς, αυτό το οποίο ακούω και το ακούω από παντού, είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αυτό έχει μια μεγάλη τοπικότητα, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή όπου υπάρχει καθυστέρηση.
Φυσικά οι αριθμοί τους οποίους κληθήκαμε να διαχειριστούμε είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης. Δεν μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο είχαμε ξανασυναντήσει. Η κατεύθυνση την οποία έχω δώσει όμως στον Χρήστο, και με την επίβλεψη του Θανάση, ο οποίος συντονίζει το όλο σχέδιο από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι με την τοπική σας στήριξη αυτά τα προβλήματα να τα λύνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Θέλω να ξέρετε ότι μιας και κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να έχετε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας όχι μόνο με τον Χρήστο αλλά και με τον Θανάση, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις -και θα υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες θα υπάρχουν και προβλήματα- να τα γνωρίζουμε. Είμαστε εδώ για να προσπαθούμε πάντα να τα λύνουμε. Αυτά όσον αφορά τα ζητήματα της αποκατάστασης.
Για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα το απόγευμα. Έχουν γίνει σημαντικά έργα πρώτης παρέμβασης από την Περιφέρεια που αφορούν επισκευές αναχωμάτων. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά, αλλά είναι δουλειά πρώτης προστασίας. Δεν είναι η δουλειά η οποία θα θωρακίσει τη Θεσσαλία.
Τονίζω τη σημασία των έργων αυτών και θα δείτε ότι είναι ένα πλέγμα έργων ορεινής υδρονομίας, μεσαίων και μεγαλύτερων φραγμάτων. Το ζήτημά μας δεν είναι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν ενδεχόμενο νέο “Daniel” ή και κάτι μικρότερο από τον “Daniel”. Είναι πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία θα έχει αρκετό νερό στο μέλλον για να μπορεί να εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας.
Έχει διπλό χαρακτήρα αυτή η μεγάλη παρέμβαση την οποία δρομολογούμε. Τα υπόλοιπα έργα ανάταξης θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θέλω να κρατήσετε αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, ότι μιλάμε για πάρα πολλά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να γίνουν σωστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν όλα στον “Daniel”, γιατί είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και από εδώ και στο εξής.
Προφανώς, προτάσσουμε τα ζητήματα των σχολείων -και να ευχαριστήσω και πάλι την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το γεγονός ότι κατευθύνθηκε ένα κομμάτι από τη δωρεά την οποία έκαναν στις γρήγορες επισκευές των σχολείων- και τα σχολεία τα φτιάχνουμε καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν. Θα είμαστε έτοιμοι και πριν από τις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων, γιατί γνωρίζουμε πόσο μεγάλη προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στο ζήτημα αυτό.
Θέλω τελειώνοντας να σταθώ σε αυτό το οποίο είπατε, στο πώς μπορούμε να δούμε τη Φαρκαδόνα ως ένα τοπικό αναπτυξιακό project, το οποίο θα ενταχθεί συνολικά στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Είμαι έτοιμος, και με τη βοήθεια του Χρήστου, να δούμε μια σειρά από προτάσεις τις οποίες έχετε κάνει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.
Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό -θέλω να το τονίσω- εάν δεν είχαμε τη στήριξή σας και αν δεν είχατε δει μέσα από το μεγάλο πρόβλημα, μέσα από αυτή τη μεγάλη καταστροφή, μια εν δυνάμει ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.
Άρα, θα δούμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις σας. Κρατώ το ΒΙΠΑ ως ένα project απόλυτης προτεραιότητας, το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να το δούμε και να το δρομολογήσουμε γρήγορα.
Κρατώ την περαιτέρω εξειδίκευση του νέου “Εξοικονομώ”, ώστε να καλύψουμε σπίτια τα οποία τεχνικά, στατικά μπορεί να ήταν “πράσινα”, αλλά έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές απ’ ό,τι ένα συνηθισμένο “πράσινο” σπίτι στο οποίο δεν μπήκε το νερό. Να το δούμε με τον Υπουργό πώς αυτό μπορούμε με κάποιο τρόπο να το εξειδικεύσουμε.
Από εκεί και πέρα, είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ σε βάθος χρόνου, προκειμένου όχι απλά να επανέλθει η κανονική ζωή, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερες αναπτυξιακές προοπτικές σε έναν τόπο που οι ίδιοι οι άνθρωποί του μας λέτε, και τα νέα παιδιά, ότι θέλετε να μείνετε εδώ. Κι αυτό είναι ίσως το πιο θετικό μήνυμα το οποίο κρατώ από την σημερινή μας συνάντηση.
Οπότε νομίζω ότι έχουμε δρομολογήσει ένα σαφές πλαίσιο παρεμβάσεων. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ. Οι Υπουργοί σας γνωρίζουν και τους γνωρίζετε πια, γιατί αυτή ήταν η κατεύθυνση την οποία πήραν, να είμαστε στο πεδίο. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Ξέρω ότι μερικές φορές η υπομονή μπορεί να εξαντλείται, απλά δείτε τα πράγματα και από τη δική μας την πλευρά. Κάνουμε πραγματικά το καλύτερο που μπορούμε για αριθμούς που πρέπει να διαχειριστούμε, οι οποίοι είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της κρατικής αρωγής της χώρας.
Και βέβαια, μεγάλη μας υποχρέωση -θα τα πούμε αυτά και το απόγευμα- είναι η συνολική θωράκιση, ώστε όταν θα έχουμε μία επόμενη μεγάλη νεροποντή να μην μένετε ξάγρυπνοι, αλλά να γνωρίζουμε ότι το σύστημα δουλεύει και οι υποδομές μας δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναέχουμε εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.
Και κάτι τελευταίο: σπίτια. Απόλυτη προτεραιότητα. Μου φαίνεται παράλογο να υπάρχουν σπίτια στη Φαρκαδόνα και τα οποία να μην μπορούμε, κ. Περιφερειάρχα, σε συνεννόηση, να τα αξιοποιήσουμε και να τα δώσουμε, να τα φτιάξουμε άμεσα -το γνωρίζει το πρόβλημα ο Θανάσης, αυτό το προτάσσω ως πρώτη προτεραιότητα- ώστε με κριτήρια τα οποία εσείς θα μας βοηθήσετε να καθορίσουμε, να τα πάρουν άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους το συντομότερο δυνατό.
Ειδικά γι’ αυτό θα ξαναείμαι εδώ σύντομα, για να δούμε πότε θα τα παραδώσουμε στους πρώτους κατοίκους, οι οποίοι θα μπορούν να μπουν εκεί».
Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας, στο οποίο υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο νέο γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας
Στη Λάρισα κατέφθασε νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας , ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στην πόλη είναι το Κτηματολόγιο Θεσσαλίας επί της Παλαιολόγου. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.
Το Πρωθυπουργό περίμεναν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, η χωρική αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κα Μαρία Γαλλιού και η χωρική αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων κα Χριστούλα Ντιντή.
«Εγκαινιάζουμε το νέο Κτηματολογικό Γραφείο της Θεσσαλίας»
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη δουλειά που γίνεται στο Κτηματολόγιο» δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο κ. Μητσοτάκης.
«Εγκαινιάζουμε το νέο Κτηματολογικό Γραφείο της Θεσσαλίας, το οποίο συνενώνει πολλά υποθηκοφυλακεία της ευρύτερης περιοχής. Μία εκκρεμότητα αιώνων. Το παλιό σύστημα των υποθηκοφυλακείων σιγά σιγά μπαίνει σε μία τάξη ώστε όλη η χώρα να γνωρίζει πως θα λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και θα δουλεύει ψηφιακά» τόνισε ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης.
Tο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας. Στις 17:00 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ.
Δείτε εικόνες και βίντεο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λάρισα
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση MRB: Διατηρεί δυνάμεις η ΝΔ – Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το βενεζουελάνικο προεδρικό αεροσκάφος
Συνελήφθη 25χρονος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με πάνω από 1 κιλό κοκαΐνης