Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών γίνεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και βασικός στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την καθιέρωση πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου με ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τρένο από την Πολωνία προς το Κίεβο, ανέπτυξε στον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, αλλά και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την ανάγκη να κινηθεί η Ευρώπη ενιαία και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Στην Αθήνα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιήσει τα μέτρα επέκτασης και διεύρυνσης του Fuel Pass προκειμένου να περιοριστούν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και να γίνουν πιο προσιτές οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε ό,τι αφορά στον πολιτικό ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου επιμένουν στην εξάντληση της τετραετίας, πληθαίνουν οι φήμες περί πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο, έθεσε το διακύβευμα της κάλπης, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, λέγοντας ότι «το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε. Να μην περιοριστούμε στη διατήρηση της εξουσίας, αλλά να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια στους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας, που είναι ναρκοπέδιο. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της κρίσης, της καθήλωσης και του διχασμού», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το 2023 είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δύο κράτη και η διχοτόμηση «δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως, αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, εμείς απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και εντιμότητα. Αλλωστε, είπε, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος. «Οπλα μας, η δυνατή μας άμυνα και οι ισχυρές συμμαχίες. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Είμαστε όμως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας, με καλή πίστη, με γνώμονα το εθνικό δίκαιο».
Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε πως πουθενά αλλού όσο εδώ στην Κύπρο δεν αποτυπώνεται τόσο ηχηρά η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και ταυτόχρονα της αποκατάστασης της ενότητας και της διεθνούς κυριαρχίας ενός κράτους με βάση τη διεθνή νομιμότητα. Η Ουκρανία, ανέφερε, βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974. Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος.
Σημείωσε, ακόμη, πως στο διεθνές περιβάλλον η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα και κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εμείς, είπε, που έχουμε διαχειριστεί προϋπολογισμούς, ξέρουμε ότι τα εύκολα λόγια εύκολα λέγονται.