Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το πόσα τρακτέρ θα έρθουν την Τρίτη στην Αθήνα συνεχίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, στην καθιερωμένη ανάρτησή του στο fb, αναφερόμενος στο θέμα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο η κυβέρνηση όσα έχει πετύχει στο δημοσιονομικό και πρόσθεσε : «Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μία δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου- μαζί με τη δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι, αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανέφερε:
«Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η/1 έως την 31η/12/2024. Ηταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».
Μετά το αρχικό «όχι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φαίνεται πως αποφασίζεται να ακολουθηθεί στρατηγική επιτήρησης, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να εξειδικεύει το επιχειρησιακό σχέδιο για την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Γενικά, η ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρεί πως τα τρακτέρ θα ξεπεράσουν τα 170. Οσο για την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας την Τρίτη, αυτή θα γίνει με τη συνδρομή-συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και σήμερα, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα προσαρμοστεί στην κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί και συγκεκριμένα στον αριθμό των αγροτικών μηχανημάτων αλλά και των λεωφορείων με αγρότες που αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα.
ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Στόχος η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστήριξε ότι «στόχος των αλλαγών είναι η αντιμετώπιση της “μικρομεσαίας” εγκληματικότητας, με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών. Αυτό έχει σκοπό να καταπολεμήσει και το αίσθημα ατιμωρησίας και να αυξήσει την ασφάλεια του πολίτη. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα: η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση και η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του δράστη. Το νομοσχέδιο εισάγει και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως το μηχανισμό απονομής της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και οι νέες πρόνοιες για την περαιτέρω προστασία των ανήλικων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας».
Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17:00, θα έχει συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, στο Μέγαρο Μαξίμου.