Ο Αμερικανός γερουσιαστής επανεβαίωσε τη στήριξή του στην άμυνα της Κύπρου, λέγοντας πως θα συνεχίσει να προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη σφυρηλάτηση ακόμα πιο ισχυρών αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου. Τέλος, επανέλαβε τη πάγια στήριξή του στην επίτευξη μιας λύσης για την επανένωση του νησιού, που θα στηρίζεται στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η ανακοίνωση του πρόεδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ:
«49 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Δημοκρατίας παραμένει μια προσβολή για το Διεθνές Δίκαιο, τα αμέτρητα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τον κυπριακό λαό. Η επίθεση της Τουρκίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Καταδικάζω απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στην Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από τα 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου.
Επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για λύση με ένα κράτος, που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επιπλέον επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου και για την άμυνά της και θα συνεχίσω να προωθώ νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατιωτικών μας δεσμών.
Το Κογκρέσο κατέστησε σαφές μέσω του νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος παραμένουν ισχυροί φίλοι και εταίροι».
Γεραπετρίτης προς Μπλίνκεν: Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, να οικοδομήσει πάνω στο θετικό κλίμα με την Τουρκία αλλά χρειάζεται και ανταπόκριση
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με τον ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετείχε στο ΣΕΥ μέσω τηλεδιάσκεψης, χαιρέτισε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Ο κ. Γεραπετρίτης, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, τόνισε ότι για την Ελλάδα, η διατλαντική ενότητα αποτελεί αναγκαιότητα, ειδικά αυτή την περίοδο και ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι θέμα αρχής. Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν αστερίσκοι στην τήρηση θεμελιωδών αρχών, όπως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών αλλά και αυτές που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην προσπάθεια, παρέχοντας στην Ουκρανία σημαντική αρωγή.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι την επαύριο της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, η Ελλάδα και Τουρκία θα προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, τόνισε, να οικοδομήσει πάνω στο θετικό κλίμα, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο Συνολικό Πακέτο Βοήθειας για την Ουκρανία και τόνισε πως κυρίως μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων των Συμμάχων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, καθώς και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις χώρες της άμεσης γειτονιάς, ιδιαίτερα μέσω της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG, καθώς και ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε με έμφαση ότι η χώρα μας προωθεί τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντάς τα στην ευρωατλαντική τους πορεία και ότι προσφέρει απτή υποστήριξη, όπως αεροπορική αστυνόμευση, καθώς και τεχνική βοήθεια.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «θεωρούμε τη χώρα μας γεφυροποιό δύναμη στη Νότια Γειτονιά της Ευρώπης. «Για παράδειγμα», συνέχισε, «οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έχουν φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς και συνεργασία με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τόσες άλλες. Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες της περιοχής μας, χωρίς εξαιρέσεις, θα ασπαστούν το ίδιο πνεύμα και θα πράξουν ανάλογα».
Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση Μη Μονίμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανέφερε ότι Ελλάδα έχει ήδη προσεγγίσει σημαντικό αριθμό χωρών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Γεραπετρίτης: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας – Προϋπόθεση η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο
Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τους ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συζήτηση για την Τουρκία, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλες.
Ο Γεώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν τον διάλογο σε τρεις πυλώνες: α) Πολιτικό Διάλογο, β) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και γ) Θετική Ατζέντα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κοινός στόχος είναι να διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, πριν από το τέλος του έτους. Ως προς αυτό, έχω ήδη εκφράσει την ετοιμότητά μου να συναντήσω ξανά τον Τούρκο ομόλογό μου Hakan Fidan, στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να προετοιμάσω τα επόμενα βήματα».
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θεμελιώδης προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση των σχέσεων υπό καθεστώς απειλών, παραβιάσεων της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου ευρύτερα».
«Τούτου λεχθέντος», ανέφερε, «η Ελλάδα έχει διαχρονικά υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – μια διαδικασία που, πάντως, εξαρτάται από την τήρηση των γνωστών κριτηρίων και προϋποθέσεων».
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», αλλά προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει καθορισμένα κριτήρια στα πεδία που συνιστούν τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2021.
Καταληκτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σημερινή θλιβερή 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία συνέβη στην Κύπρο πριν από μισό αιώνα. Η λύση πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ, σύμφωνα και με τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο. Βεβαίως, οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών αποκλείεται και εξυπακούεται ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, όπως η χρήση του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα».
Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Διαπραγμάτευση μόνο για δύο κράτη
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη κατεχόμενη Λευκωσία μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής του 1974 απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα λέγοντα: «Μην γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό».
Ο Ερντογάν απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».
Η ομιλία του Ερντογάν
«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη και των 85.000.000 αδελφών στην Τουρκία», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της εισβολής, όπως και στον ιστορικό αρχηγό του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, κυπριακής καταγωγής, Αλπαρσλάν Τουρκές.
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αναφέρθηκε έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό υπό την τουρκική οπτική, στο πλαίσιο της οποίας είπε ότι «η περίοδος 1960-1974 δυστυχώς σήμαινε αίμα, δάκρυα και σφαγές για τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε ότι «αυτοί που ορκίστηκαν να μην αφήσουν ούτε έναν Τούρκο στο νησί, καταδίωξαν τους Τουρκοκύπριους καταπατώντας την ανθρώπινη τιμή και συνείδηση. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας χωρίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τις ζωές τους. Γίναμε μάρτυρες φρικτών σφαγών εδώ σε αυτά τα όμορφα εδάφη. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια άρρωστη νοοτροπία».
Επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «τους οποίους ήθελαν να καταστρέψουν, ζουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας υπό την ομπρέλα της τδβκ», προσθέτοντας ότι «με την ακλόνητη υποστήριξη της Τουρκίας, ο τουρκοκυπριακός λαός ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα».
Επικαλέστηκε τα απορρέοντα δικαιώματα από τις συμφωνίες εγγύησης για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος του και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί. Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του τουρκοκυπριακού λαού».
Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία, «η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι «η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία ανοχή για τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απέφυγαν τις διαπραγματεύσεις. «Παρόλο που γνωρίζαμε την καταπίεση, δεν επιδιώξαμε εκδίκηση, αναζητήσαμε με ειλικρίνεια τρόπους για να ζήσουν τα δυο στοιχεία μαζί ειρηνικά. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 θα έχει μόνιμη βάση», είπε.
«Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή».
Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».
Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».
Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν «την ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.
«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την άρση της παράνομης και απάνθρωπης απομόνωσης και του εμπάργκο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών καλωσόρισε στους κόλπους του τα κατεχόμενα στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνταγματική ονομασία του ψευδοκράτους. «Ακολούθησε η ιδιότητα του παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βήματα θα ακολουθηθούν από νέα. Δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι, το αρχαίο και αυθεντικό στοιχείο του νησιού, να αποκοπούν για πάντα από τον κόσμο και να αγνοούνται», συνέχισε.
«Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου, ως μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο Τούρκος Πρόεδρος μόλις έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο, εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και σε ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει όλους τους πολιτικούς περιορισμούς στο ψευδοκράτος του οποίους ο ιδιος θεωρεί παράνομους.
Έκανε επίσης αναφορά στην αξίωση της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι «επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξουμε το ιδανικό των δύο ίσων κρατών, να ζούμε δίπλα-δίπλα, όχι την κουλτούρα της κυριαρχίας, της έντασης και των συγκρούσεων στο νησί της Κύπρου».
Για ο αεροδρόμιο είπε πως έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου και είναι μεγαλύτερο κατά 6 φορές σε σχέση με το παλιό.
Όπως είπε, «μια πιο σύγχρονη και πιο δυναμική κατασκευή τερματικού σταθμού σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και απασχόληση. Από σήμερα, το αεροδρόμιο Ercan είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου.
Στη δική του ομιλία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο αεροδρόμιο θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τον Αλλάχ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα αρθούν και το νέο αεροδρόμιο με τα μηχανήματα ασφάλειας κι ελέγχου και τις νέες υποδομές, θα καταστεί πόλος έλξης για τον τουρισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: «Προσπάθησε να με βιάσει», είπε στους αστυνομικούς ο 29χρονος
Φωτιές τώρα: Τιτάνια μάχη των εναέριων μέσων με τις αναζωπυρώσεις – Ποιοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί
Εμπρηστής της Μεσσηνίας: «Με εξιτάρει να βλέπω τις ρίψεις από τα εναέρια»