Είστε μία εκ των 42 υποψηφίων με τη Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές. Ποιο θεωρείτε πως είναι το δικό σας στίγμα σε αυτή την εκστρατεία;
Τεχνογνωσία, εμπειρία και διάθεση για προσφορά, για λύσεις, για αποτελέσματα στην Ευρωβουλή. Σίγουρα η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ορισμένα πρόσωπα-σύμβολα από την πολιτική, την ομογένεια, τη δημοσιογραφία, τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι, πλάι σε αυτά τα ονόματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε και το δικό μου, χάρη στην τεχνογνωσία μου, ιδίως σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ευρωπαϊκού δικαίου.
Και η τεχνητή νοημοσύνη πώς προέκυψε;
Με μία διπλωματική εργασία που έκανα στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια εργάστηκα σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες στο εξωτερικό και απέκτησα σχετική εξειδίκευση στο δίκαιο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαι επίσης συνιδρύτρια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Rythmisis, με έδρα την Αθήνα, μέσα από το οποίο έχω συντονίσει σειρά επιστημονικών δράσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, οικονομολόγους, νομικούς, κ.λπ. Εχω μάλιστα δημοσιεύσει επιστημονικές γνώμες και έχω συμμετάσχει και σε πολλά συνέδρια σχετικά με το θέμα.
Ως ειδικός τι σας ανησυχεί περισσότερα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη;
Διακρίνω δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά την ίδια τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και το δεύτερο πώς θα πρέπει η Ελλάδα να συνδιαμορφώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές προς όφελός της.
Ως προς το πρώτο, δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά έχει σημασία να ρυθμίσουμε ζητήματα ηθικής ακεραιότητας, όπως η μεροληψία που συχνά παρουσιάζουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μιλάμε για λίγες μεγάλες εταιρίες που αναπτύσσουν τα κυρίαρχα μοντέλα, τα μοντέλα δηλαδή μέσα από τα οποία ενδέχεται στο μέλλον να περνάει μεγάλο μέρος της παιδείας μας, την ενημέρωσής μας, της γνώσης γενικά, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε κάποιες μάχες σαν Ελλάδα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική μετάβαση. Θα πρέπει τις πολιτικές που παράγονται στις Βρυξέλλες να τις κατευθύνουμε προς το συμφέρον της Ελλάδας. Στα αγροτικά, στην προστασία των συνόρων μας, στην υγειονομική περίθαλψη, η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα μία ευκαιρία και πρέπει να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αδράξει αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο για αυτή τρόπο.
Στον αγροτικό τομέα, για παράδειγμα, υπάρχουν νέες τεχνολογίες, αυτόνομα τρακτέρ, αεροσκάφη με κάμερες και αισθητήρες που παρακολουθούν την υγεία των καλλιεργειών και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που συλλέγουν και αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τις καλλιέργειες, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Ολα αυτά πρέπει να τα εντάξουμε στις αγροτικές πολιτικές, στη χρηματοδότηση και στα κίνητρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πώς ιδίως υλοποιούνται όλα αυτά στην Ελλάδα, δηλαδή στο ειδικό πλάνο της ΚΑΠ για την Ελλάδα.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι, παρά την εμπειρία μου στις Βρυξέλλες, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια, μία ως επί το πλείστον αγροτική περιοχή, όπως και όλη η Μακεδονία, οπότε αυτά τα θέματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμένα.
Μπορεί μία χώρα όπως η Ελλάδα να ασκήσει πράγματι επιρροή στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών;
Ναι, μπορεί. Και πρέπει να το κάνει. Αν δεν το κάνουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές για την Ελλάδα, θα το κάνουν οι Αυστριακοί για την Αυστρία, οι Βέλγοι για το Βέλγιο κ.λπ. Οι ευρωβουλευτές δεν υπηρετούν έτσι γενικά και αόριστα την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τις πράσινες πολιτικές κ.λπ. Οσα δηλαδή προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και όταν εμείς μένουμε στάσιμοι. Ολη αυτή η γιγαντιαία γραφειοκρατία χρειάζεται πολιτική κατεύθυνση. Και είναι καθήκον μας αυτή η κατεύθυνση να στρέφεται προς όφελος της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορώ να συμβάλω με τη δική μου εμπειρία και τεχνογνωσία, μέσω των απαραίτητων συμμαχιών φυσικά.
Και με τη Νέα Δημοκρατία τι σχέση έχετε;
Με την πολιτική δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν. Στα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν ενταγμένη στη ΔΑΠ, αλλά δεν είχα χρόνο για τα φοιτητικά κοινά. Εργαζόμουν παράλληλα και μελετούσα εντατικά προκειμένου να αποφοιτήσω στα τέσσερα χρόνια και να ξεκινήσω τη δικηγορία. Προέρχομαι όμως από συντηρητική, υπερπολύτεκνη οικογένεια και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία.
Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μετακινηθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε προς το κέντρο;
Τους τελευταίους μήνες έχουν προβληθεί κάποια θέματα και πρόσωπα με θέσεις που ίσως ξενίζουν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους. Ακούω μάλιστα κάποιους να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι δήθεν woke, δηλαδή άκρα αριστερά. Δεν ισχύει αυτό. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι woke. Το αντίθετο. Παραμένει το κόμμα της μετριοπάθειας, του πραγματισμού και της υπευθυνότητας. Οσον αφορά τη μετακίνηση στο κέντρο, να θυμίσω ποια κυβέρνηση απώθησε την εισβολή στα σύνορά μας τον Μάρτιο 2020, να θυμίσω τον φράχτη στον Εβρο, ποια κυβέρνηση έχει θωρακίσει πλήρως την Ελλάδα αμυντικά και διπλωματικά σε μία ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, ιδίως αυτήν την περίοδο, αλλά και τις σημαντικές μεταβάσεις που έχουν γίνει στους ποινικούς κώδικες, στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αστυνομία.
Ειδήσεις σήμερα
Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα οι τιμές αντιστέκονται και γιατί [πίνακας]