Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με συνέντευξή του στο στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM», στα τέλη της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό θα μιλήσει για το πως θα κινηθεί η Ελλάδα μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες. Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους».
Το τι θα πει ο πρωθυπουργός είναι άγνωστο αλλά έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν με ημερομηνίες και να εξετάζουν μόνο τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».
Στη συνέχεια έγινε πιο αποκαλυπτικός τονίζοντας: «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».
Με βάση όλες τις ενδείξεις το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και τότε αν όλα πάνε καλά θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο επανεκκίνησης.
«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας η κυρία Παπαευαγγέλου.
O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρρίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% – αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας. Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Τις περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά με βάση τα νέα στοιχεία ανέφερε μεταξύ άλλων στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.
Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτές είναι η Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Οι κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα.
Επανέλαβε πως φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές όπως έγινε σήμερα στην Πάτρα, ενώ τόνισε πως οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων δεν επιτρέπονται όσο ισχύουν τα μέτρα.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Η άρση lockdown, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους που αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο της καραντίνας.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές, με προτεραιότητα τα δημοτικά ενώ μετά θα ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση.
Ωστόσο όπως εξήγησε οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ
Κορωνοϊός – κρούσματα 30/11: 1.044 κρούσματα, 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr