Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από την επιστροφή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και ήδη κάποιοι εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να σκληρύνει τη στάση του έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη.
Θεωρούν ότι η πίεση που ασκεί η Ν.Δ., με μότο τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή «ας προσέξουν οι ψηφοφόροι μην ψηφίσουν Ανδρουλάκη και τους προκύψει Τσίπρας», αλλά και το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί ανάμεσα σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απορρίψει οριστικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεννόησης και μελλοντικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να λειτουργήσει από τώρα ως εν δυνάμει σύμμαχος και συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα.
«Πώς είναι δυνατόν να λες ότι με παρακολουθεί ο Μητσοτάκης επειδή θέλει να με θέσει σε ομηρία και την ίδια στιγμή να επιμένεις να συνεχίζεις στη στρατηγική του διμέτωπου κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.;» αναρωτιέται στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για τον κ. Ανδρουλάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο που θορύβησε περισσότερο την Κουμουνδούρου είναι το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης προς πάσα κατεύθυνση όταν ρωτήθηκε με ποιον θα συνεργαστεί εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, με τη φράση «αυτό θα το αποφασίσει ο λαός». Ακούγοντας αυτή τη φράση ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του κατάλαβαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το σκεπτικό πως εφόσον οι πολίτες με την ψήφο τους αναδείξουν κάποιον από τους δύο πρώτο, αυτό θα σημαίνει ότι με την ψήφο τους εγκρίνουν και τη συνεργασία με τον ίδιο και το κόμμα του.
Και άρχισαν να τους ζώνουν τα φίδια…
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Κυρίως επειδή φοβούνται ότι η επιστροφή του διμέτωπου για τον Νίκο Ανδρουλάκη απομακρύνει, όπως οι ίδιοι λένε, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το σενάριο της μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη). Και σκέπτονται ότι μπορεί με τη στρατηγική του διμέτωπου συμπληρωμένη με τη φράση «ό,τι αποφασίσει ο λαός», η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να θέλει να στηρίξει το σενάριο της τρικομματικής κυβέρνησης ως το μόνο σενάριο συνεργασίας με πραγματικές πιθανότητες, στο οποίο θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ. Με πρωθυπουργό αυτόν που οι πολίτες θα εκλέξουν πρώτο.
Ετσι, όμως, το σενάριο της οριστικής ρήξης Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη, για το οποίο μιλούν εδώ και ημέρες ώστε να χωνέψει η κοινή γνώμη ότι μία πολιτική συνεργασία έχει πιθανότητες και αυτή είναι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πλέον πολύ πειστικό. Με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, που είναι και ο μείζων στόχος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εισηγήσεις
Εξετάζει σοβαρά λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήσεις υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης του έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, με σκοπό να τον εγκλωβίσει στο δίλημμα συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασία με Ν.Δ.
Αν και ήταν ο ίδιος που είχε απορρίψει την πρόταση συνεργατών του να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και να μην υπερψηφίσει αυτή που θα κατέθετε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τώρα ο κ. Τσίπρας φέρεται να σκέπτεται να… απειλήσει πολιτικά τον Νίκο Ανδρουλάκη πως αν δεν αποκλείσει οριστικά και δημοσίως το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., τότε θα αλλάξει γραμμή και από τη συναινετική στάση για την αναζήτηση κοινής γραμμής και συνεργασίας θα μετατοπιστεί στην πολεμική και στην πολιτική κόντρα, με ζητούμενο τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και την πλήρη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο.
Αν οι εισηγήσεις αυτές προχωρήσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ακούσει από τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπέκυψε στον πολιτικό εκβιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι΄ αυτό άλλαξε γραμμή και ότι με τη στρατηγική του διμέτωπου διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όπως ακριβώς -σύμφωνα με την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ- έκανε το ΠΑΣΟΚ και πριν απ’ τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 με την τακτική «ούτε Ν.Δ. ούτε ΣΥΡΙΖΑ».