Σε άρθρο της ίδιας διάταξης προβλέπονται και αυστηρές ποινές για όσους ιδιώτες γιατρούς επιλέξουν να αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρά την πιεστική πρόσκληση του κράτους.
Διαπιστώνοντας το «αναιμικό» ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να «βάλουν πλάτη» -όπως το ζήτησε και προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης- για να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες του συστήματος στα περιφερειακά νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αυξήσει τα κίνητρα.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να διευρυνθούν τα κριτήρια υπολογισμού των άγονων περιοχών, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες ειδικότητες.
Με το άρθρο 62 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία τροποποιείται παλαιότερη διάταξη, ώστε να μπορέσουν να αυξηθούν κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως οι απολαβές των γιατρών.
Επίσης, προβλέπεται ο διπλασιασμός της αποζημίωσης σε έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες.
Στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών θα δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μικτά ετησίως, ενώ για έξι ειδικότητες με σημαντικά κενά (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής Ακτινολογίας, Ιατρικής Βιολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής) θα δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μικτά ετησίως.
Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μικτά ετησίως αντίστοιχα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Οι κυρώσεις
Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου αναφέρεται ρητά πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον Οργανισμό.
Ταυτόχρονα προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.