Διπλός εκλογικός κύκλος
Ο Απρίλιος μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα ένας πιθανός μήνας για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Και η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων (αρχές Ιουνίου) είναι το απώτατο διάστημα, οπότε πρέπει να έχουν γίνει και οι δεύτερες εκλογές. Επομένως, από τις 9 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διπλός εκλογικός κύκλος. Υπάρχουν στο τραπέζι κάποιοι συνδυασμοί ημερομηνιών, μέσα σε αυτό το διάστημα, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει τις μέρες των γιορτών ο Κ. Μητσοτάκης. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, τα οποία θα δημοσιευτούν επισήμως τον Μάρτιο. Βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν, με τα στοιχεία της νέας απογραφής θα υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή εδρών, κυρίως στις τριεδρικές περιφέρειες και θα αυξηθούν οι έδρες στις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής.
Μια παράμετρος, την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεκτιμά ο πρωθυπουργός, είναι και ο χρόνος που θα γίνουν τελικά οι εκλογές στην Τουρκία. Το διάστημα μεταξύ της προκήρυξης των πρώτων εκλογών και της διεξαγωγής και των δεύτερων, στο οποίο θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα, είναι ένα «κρίσιμο διάστημα», που όπως φαίνεται απασχολεί τον πρωθυπουργό.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Αυτές οι «μεταβλητές» δεν σημαίνει ότι ο εκλογικός μηχανισμός της Ν.Δ. δεν έχει ανάψει τις μηχανές του. Το αντίθετο συμβαίνει και μάλιστα σε δυο επίπεδα. Ηδη γίνονται πολλές περιοδείες στην Αθήνα και θα γίνουν ακόμα περισσότερες με τη συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού βρίσκονται 5 μεγάλες περιοδείες με το «μοντέλο της Πάτρας» (εξειδικευμένες προγραμματικές εξαγγελίες έργων και επενδύσεων για την κάθε περιοχή, με τη συμμετοχή υπουργών και με συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ). Η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Θράκη και η Ηπειρος είναι οι σίγουρες προεκλογικές εξορμήσεις στις οποίες θα συμμετάσχει ο Κ. Μητσοτάκης. Σε δεύτερο επίπεδο επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, από τους Γ. Μπρατάκο, Θ. Νέζη και Π. Μαρινάκη. Στόχος είναι να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν ένα ικανό διάστημα μπροστά τους και να περιοριστεί το προβάδισμα, που εξ αντικειμένου έχουν οι νυν βουλευτές και οι υπουργοί.
Τι δείχνουν τα γκάλοπ
Η εντολή που πήραν οι υπουργοί και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, είναι ότι οι επόμενοι μήνες είναι ταυτοχρόνως «μήνες δουλειάς και προεκλογικής καμπάνιας». Αλλωστε οι μετρήσεις (δημόσιες και «μυστικές») δείχνουν τις ίδιες τάσεις: Ανακόπτεται η φθορά της κυβέρνησης και αρχίζει να αναστρέφεται η τάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ήδη υπό πίεση και υποχωρεί, όχι μόνο λόγω της «υπόθεσης Καϊλή», το ΚΚΕ και η Ελληνική λύση διατηρούν τις δυνάμεις τους.
Μια εκλογικά ενδιαφέρουσα κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο δεξιότερα της Ν.Δ. Οπου τρία κόμματα δείχνουν να σταθεροποιούνται πέριξ του 1,5%, με την κόμμα Κασιδιάρη να βρίσκεται πιο κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή. Η προκήρυξη των εκλογών θα δείξει ποιες από αυτές τις δυνάμεις που αθροίζονται πάνω-κάτω στο 5%, θα συνεχίσουν να «διαμαρτύρονται» ή θα υποκύψουν στα σκληρά εκλογικά διλήμματα που ήδη έχουν τεθεί και θα τεθούν με μεγαλύτερη πίεση.