Θεωρώντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχουσες σημασία για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εν όψει των εκλογών του 2027, ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ πριν κάνει την κίνησή του. Απολύτως αξιόπιστες πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι από καιρό πεπεισμένος ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας έχει τελειώσει και όποιος και αν αναδειχθεί αρχηγός, το καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταστεί ένα μικρό κόμμα του 3%-5% με φθίνουσα προοπτική.
Στο ερώτημα, αν όντως αυτή είναι η εκτίμηση Τσίπρα, τότε γιατί ο ίδιος πρωτοστάτησε στο παρασκήνιο για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, η απάντηση που δίνεται από τις ίδιες πηγές είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές την 1η Δεκεμβρίου, πρέπει να είναι θετικός και έτοιμος να συμμετάσχει σε κάτι μεγαλύτερο που ετοιμάζεται στον χώρο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, «που θα πάρει σάρκα και οστά το πολύ στις αρχές της άνοιξης του 2025».
Η απάντηση αυτή ίσως απαντά και στο ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε την εκλογή Δούκα στο ΠΑΣΟΚ ώστε να έχει και από εκεί θετική στάση, στην προσπάθειά του να συγκροτήσει έναν συνασπισμό κομμάτων της λεγόμενης κεντροαριστεράς, διαφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη. Και ίσως έτσι εξηγείται και ο αγώνας που έδωσαν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οι «παπανδρεϊκοί» υπέρ του Χάρη Δούκα, με τον Γ. Παπανδρέου να στηρίζει το σχέδιο Τσίπρα για… ανασύνταξη της κεντροαριστεράς.
Η επανεκλογή Ανδρουλάκη δεν χάλασε τα σχέδια Τσίπρα, αλλά ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε. Η ημερίδα του Ινστιτούτου Τσίπρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ήταν η αρχή μίας πορείας όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν νέο κομματικό συνασπισμό καλώντας τα κόμματα και τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν για να φτιαχτεί το αντίπαλον δέος στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί -και το είπε ανοικτά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο. «Χρειάζεται ένα νέο πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», είπε.
Και δεν είναι τυχαίο ότι στη νέα του εκδοχή, ο λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως επαναστάτης αριστερός, αλλά ως «συστημικός σοσιαλδημοκράτης», που δεν θα απειλεί, όπως το 2015, αλλά θα έχει ως στόχο τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε. «Τον νέο εθνικό στόχο», όπως είπε και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και δεν σηκώθηκε η σκηνή να… αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει εν κενώ. Εχει υπάρξει προεργασία.
Μπορεί να είναι εκείνος που ο λαός τού έδειξε την έξοδο με σκληρό τρόπο το 2019 και για την πλειονότητα των Ελλήνων να είναι συνώνυμο του λαϊκισμού, του φανφαρονισμού και της αναποτελεσματικότητας, αλλά ο ίδιος για τον εαυτό του εκτιμά και πιστεύει ότι έχει και άλλη ευκαιρία στην πολιτική. Το περίεργο είναι ότι το ίδιο πιστεύουν και οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που συνασπίζονται κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζητώντας εκείνον που θα τον ρίξει από την
εξουσία. Οπως έδειξε και η ανθρωπογεωγραφία στην ημερίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όποιος και αν επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και σε μεγάλο βαθμό οι ψηφοφόροι που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο νέο του εγχείρημα, πλήρως απογοητευμένοι από την οπερέτα των τελευταίων μηνών.
Ειδήσεις σήμερα
Κεραμέως στον «Ε.Τ.»: Αλλάζουν οι κλίμακες ΕΑΣ στις συντάξεις
The Voice: Μούτζωσε τον εαυτό του ο Μάστορας – Μετάνιωσε που απέρριψε διαγωνιζόμενη [βίντεο]
Ισραήλ: Έπληξε στο Ιράν εγκαταστάσεις που παράγουν καύσιμα πυραύλων