Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υπερασπιστεί το παρελθόν του στο θέμα των πλειστηριασμών, που είχε εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή για την κυβέρνησή του. Αγνοούσε, όμως, βασικά πράγματα που αφορούσαν στο τότε αλλά και στο τώρα, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα που έχει δημιουργήσει η «αυλή» του, περί δήθεν επικοινωνιακού χαρίσματος και πολιτικής αντίληψης, τον εκθέτει και δεν τον προστατεύει.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να στηρίξει όλη του την επιχειρηματολογία για τα πεπραγμένα του στο θέμα των πλειστηριασμών στο νόμο Κατσέλη. Αναφέρθηκε τόσες φορές στο νόμο Κατσέλη που θα έλεγε κανείς ότι τον είχε φέρει στη Βουλή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ως αντιπολίτευση το 2010 δεν τον ψήφισε!
Απαντώντας για τους πλειστηριασμούς της διετίας 2017-2019 (σ.σ.: που ήταν πάνω από 35.000 και όχι 25.000), είπε ότι «25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί!», ενώ επέδειξε πλήρη άγνοια για τον κίνδυνο να χαθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου εάν σταματήσουν να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί. Προσπάθησε δε, επίσης ανεπιτυχώς, σχεδόν να μην αναφερθεί στο ότι η λειτουργία των funds και των servicers επετράπη από τη δική του κυβέρνηση, όταν οι προηγούμενες είχαν κρατήσει την άρνησή του, παρά την πίεση της τρόικας.
Η «γύμνια», ωστόσο, των επιχειρημάτων του αποκαλύφθηκε πλήρως όταν προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση για τα όσα λέει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, όπου είπε ότι επί των ημερών του έγιναν πλειστηριασμοί μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Εμφανίστηκε, ωστόσο, απροετοίμαστος και… μετεξεταστέος και σε ό,τι αφορά το παρόν. Κατ’ αρχάς, δεν γνώριζε ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως θα φέρει κάποιες βελτιώσεις επί του υφιστάμενου πλαισίου, μετά τη φερόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Και όταν αντιλήφθηκε ότι εκτέθηκε επειδή δεν το γνώριζε, προσπάθησε να χρεώσει στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. δήθεν ιδεολογικές εμμονές, στρατηγική υπέρ των funds κ.λπ.
Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε, ανεπιτυχώς, να εμφανιστεί ως προστάτης των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι αν εκλεγεί θα φέρει νόμο που θα προστατεύει τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα προβλέπει την απαγόρευση των πλειστηριασμών από τα funds και τους servicers. Οπως είπε, ο νόμος αυτός θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και πέραν του θέματος των πλειστηριασμών όμως, ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίστηκε πειστικός.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Κατ’ αρχάς, «άδειασε» την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δημοσίως είχε αναρωτηθεί αν ο Νίκος Ανδρουλάκης εκβιάζεται από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και επιδέχεται παρερμηνειών», είπε, παίρνοντας πίσω αυτό που και ο ίδιος είχε πει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., για τον οποίο είπε ότι δεν θεωρεί πως εκβιάζεται.
Σε ερώτηση για το αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για «κυβέρνηση ηττημένων», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και ότι για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει το πρώτο και το τρίτο κόμμα. Υποστήριξε, πάντως, πως ο ίδιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος, γι’ αυτό και δεν τον ενοχλεί αυτό που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο που καίει τους ενόχους