Το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ιατρική εκπαίδευση έχει σημαντικές αλλαγές για την εκπαίδευση των γιατρών με σκοπό να γίνει καλύτερη.
Νέο μοντέλο
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχοντας και την εμπειρία της υγειονομικού πρώτης γραμμής, επιχειρεί εδώ και μήνες την προώθηση ενός μοντέλου εκπαίδευσης για να αποκτήσουν οι απόφοιτοι εμπειρία πριν σταλούν για υπηρεσία υπαίθρου. Σήμερα, οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών πηγαίνουν 12 μήνες για αγροτικό, ενώ με τις προωθούμενες αλλαγές μετά τη Σχολή θα διοχετεύονται σε παθολογικές και άλλες κλινικές, καθώς και σε τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, όπως επίσης και για εκπαίδευση σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για διάστημα έξι μηνών. Αφού τελειώσει η «πρακτική» αυτή, θα κάνουν ένα εξάμηνο την υπηρεσία υπαίθρου. Σκοπός είναι να έχουν μια εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες νοσοκομείου και τμήματα επειγόντων και να εξασκηθούν σε βασικές ιατρικές πράξεις.
Ανακατανομή ανάλογα με τις ανάγκες
ΠΑΣΟΚ: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση
Παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην ανακατανομή του «χάρτη» των ειδικοτήτων έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο έλλειψης ορισμένων ειδικοτήτων και… περίσσειας άλλων. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί δερματολόγοι, όχι τόσοι αγγειολόγοι.
Ετσι, αρχής γενομένης από το 2024, η εισαγωγή στις ειδικότητες θα πραγματοποιείται με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι, σε ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών, οι υποψήφιοι θα απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν clusters νοσοκομείων και ένας γιατρός που θα κάνει την ειδίκευσή του θα περνά από διάφορα νοσοκομεία και δεν θα περιορίζεται μόνο σε ένα.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Εκτός από τα παραπάνω, το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιουνίου, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας -εύχρηστης όπως των εμβολίων για την Covid-19-, όπου θα αναρτώνται όλα τα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα νοσοκομεία θα έχουν λίστες χειρουργείων -εφαρμόζεται και σήμερα, αλλά όχι καθολικά- και θα υπάρχει σε πρώτη φάση ενιαία παρακολούθηση των προγραμματισμένων χειρουργείων (και των απογευματινών, όταν ξεκινήσουν) σε όλη την Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, εάν διαπιστώνονται, δηλαδή, αλλαγές ή ακυρώσεις.
Επίσης, στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τις κρίσεις γιατρών, καθώς και οργανωτικές αλλαγές για το ΚΕΣΥ.