Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως το πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει η επίμαχη ρύθμιση είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και ιδίως στους λεγόμενους εργάτες γης.
«Να μη δώσουμε χώρο στους λαϊκιστές στα ζητήματα του μεταναστευτικού. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθόλου για το ότι θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική του να μη γίνει η χώρα “μπάτε, σκύλοι, αλέστε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι χαλαρή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό; Είμαστε της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων και αδιάφοροι για τους λαθρομετανάστες; Μιλούν οι αριθμοί γι’ αυτό: το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, θυμίζω την εικόνα στα νησιά του Β. Αιγαίου και τη Μόρια και την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μια εικόνα χώρας χωρίς έλεγχο στις ροές».
Γεωργιάδης για Μεταναστευτικό: Καλύτερη η κατάσταση σήμερα -Οι δομές πληρούν τα κριτήρια
«Η κατάσταση σήμερα δεν είναι ίδια, όλες οι δομές υποδοχής που δημιουργήθηκαν στη διακυβέρνηση πληρούν τους μηχανισμούς ασφαλείας και μάλιστα πολλά από αυτά σήμερα είναι σχεδόν άδεια. Είναι άδικο, αντιφατικό και ψευδές να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένη και σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό. Όλες οι αριστερές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επικρίνει τη κυβέρνηση με σειρά ψευδών κατηγοριών που έχει υιοθετήσει μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού αριστερού Τύπου. Θα ήταν περίεργο, οξύμωρο και αντιφατικό για την Αριστερά στην ΕΕ να είναι σκληρός ο κ. Μητσοτάκης και για την Ελλάδα και πρωθυπουργός ανοιχτών συνόρων» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στο άρθρο 4 της τροπολογίας, ο υπουργός είπε ότι ήδη σήμερα ισχύει η αυτόματη διαδικασία άδειας παραμονής ενός παρανόμως εισελθόντος στην Ελλάδα, σε 7 χρόνια. «Η διάταξη λέει ότι άπαξ, όσοι αποδείξουν ότι ήταν 3 χρόνια ως τις 30/11/23, αποκτούν το δικαίωμα που θα αποκτούσαν στα 7 χρόνια. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Τα 4 χρόνια νωρίτερα θα μας έβγαζε μια δεξαμενή 25.000-30.000 επιπλέον. Τόσοι κάνουν χρήση της 7ετίας γιατί δυστυχώς για μας κάποιος που ζει χρόνια παράνομος και έχει μάθει να ζει τη ζωή του στη σκιά συνήθως προτιμά αυτόν τον τρόπο ζωής».
«Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα να μπει τάξη στο χάος, γιατί, εκτός όλων των άλλων, σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ θα έχει έναν λόγο επιπλέον», είπε ο υπουργός και εξήγησε: «Δεν αλλάζει την 7ετία το νομοσχέδιο, δεν αφορά σε όσους μπήκαν πρόσφατα αλλά αυστηρά σε όσους μπορούν να αποδείξουν μέχρι τις 30/11 ότι ήταν εδώ 3 χρόνια. Η διάταξη στην πραγματικότητα είναι η πιο σκληρή στο μεταναστευτικό, γιατί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δίνεται ιθαγένεια ή άδεια διαμονής και για την οικογένεια».
Καιρίδης: Η διάταξη βάζει τάξη στην αταξία και στην ανομία
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος τόνισε πως η διάταξη επιχειρεί να βάλει τάξη στην αταξία και στην ανομία. «Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση, δίνουμε απλώς δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτούς που έχουν συμβόλαιο και δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα, είναι προσωρινό, για 3 χρόνια, και υπόκειται σε συνεχή έλεγχο», είπε και πρόσθεσε: «Ο αιτών άσυλο μετά τις πρώτες 25 μέρες είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί δημόσια, οπουδήποτε στην Ελλάδα χωρίς περιορισμό. Αυτός λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, καλό είναι να εργάζεται και να μην επιδοτείται. Αν στη συνέχεια γίνει πρόσφυγας, αποκτά τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Αν απορριφθεί η αίτησή του και δεν πάρει άσυλο, ανακαλείται αυτή η άδεια εργασίας και καθίσταται επιστρεπτέος από τη χώρα προέλευσης».
Άδεια διαμονής μόνο με προσφορά εργασίας, για να σταματήσει η έλλειψη σε εργάτες γης
Κατατέθηκε στη Βουλή η υπ’ αριθμόν 56/7 14.12.2023 τροπολογία, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», η οποία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζει ότι βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας.
Η άδεια θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση:
- Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
- Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.
«Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ρύθμιση επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και οργανώνει καλύτερα, επιταχύνοντας, τις επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ταυτόχρονα, η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Ξυπνάτε νωρίς; Φταίει το DNA του Νεάντερταλ
Αίμα στην άσφαλτο: Έξι νεκροί μέσα σε 24 ώρες από τροχαία στην Αττική
Κλιματική κρίση: Οι 10 προτάσεις Λέκκα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας
Ιερώνυμος για γάμο Κασσελάκη: «Άσε τον καημένο κι αυτόν» [βίντεο]