Σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ένα μέρος των Homo Sapiens έχει κληρονομήσει γονίδια των Νεάντερταλ, οι οποίοι συνήθιζαν να κοιμούνται και να ξυπνάνε νωρίς για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της προϊστορικής καθημερινότητας. Ενώ τα περισσότερα γονίδια του σύγχρονου ανθρώπου αποτελούν προϊόν εξέλιξης, ένα μικρό μέρος από την επιμειξία με τους Νεάντερταλ διατηρήθηκε, βοηθώντας τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, όταν μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία.
Sean Diddy Combs: Ο Γουίλ Σμιθ διαψεύδει τις φήμες - «Δεν έχω καμία σχέση με τον Puffy»
«Αναλύοντας κομμάτια του Nεαντερτάλειου DNΑ στο ανθρώπινο γονιδίωμα, παρατηρήσαμε μια εμφανή τάση», λέει ο Τζον Κάπρα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. «Μέρος αυτού του DNA ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι των σύγχρονων ανθρώπων, ενισχύοντας την τάση του πολύ πρωινού ξυπνήματος».
Οι Homo Sapiens μετανάστευσαν μαζικά από την Αφρική στην Ευρασία πριν από 70.000 χρόνια κι εκεί συνάντησαν τους δασύφρυδους Νεάντερταλ, που είχαν προσαρμοστεί στα ψυχρά κλίματα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Χάρις στην επιμειξία τους, ο σημερινός ανθρώπινος πληθυσμός διατηρεί το 4% από το DNA του -εξαφανισμένου πλέον- ανθρωπολογικού κλάδου, που σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης και το χρώμα του δέρματος, με τα μαλλιά, το λίπος και κυρίως με το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Οταν οι Homo Sapiens ζούσαν στην Αφρική είχαν 12 ώρες ηλιοφάνεια στη διάθεσή τους για κυνήγι και συλλογή καρπών. Οσο βορειότερα όμως μετακινούνταν τόσο μίκραινε η μέρα, κι έκανε κρύο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εκμεταλλεύονται και το παραμικρό φως της ημέρας για να επιβιώσουν», σημείωσε ο καθηγητής Μαρκ Μάσλιν, του Πανεπιστημιακού κολλεγίου του Λονδίνου.