«Σας προσκαλούμε σε ενημέρωση-συζήτηση από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Ακη Σκέρτσο, με θέμα “Κυβερνητική πρωτοβουλία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο”. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα. Για τη διευκόλυνση της συζήτησης η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες (με βάση το αρχικό του επωνύμου σας), τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Α έως Κ) και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Λ έως Χ) στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. (Πειραιώς 62). Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη».
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και η καταγραφή όσων διαφωνούν αλλά και η σχετική ενημέρωση ώστε στη συνέχεια όπου χρειαστεί να υπάρξει και… δεύτερος γύρος από το Μαξίμου σε όσους επιμείνουν στη «σκληρή γραμμή» της καταψήφισης. Αλλωστε όπως λένε στο Μαξίμου η στάση του καθενός αξιολογείται.
Κυβερνητικές πηγές για ομόφυλα ζευγάρια: Μας κατηγορούν αυτοί που 4,5 χρόνια στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα
Στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, περί «πολιτικής δειλίας» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησαν κυβερνητικές πηγές.
Σχολιάζοντας όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια, κατά τη συνέντευξη του στο STAR, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την ΚΟ του να το υπερψηφίσει. Ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή. Αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση. Η αποχή είπε ότι είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Για τους υπουργούς είπε για αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων του υπουργικού».
«Αυτοί που μας κατηγορούν, 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν», προσθέτουν. Ως προς την ψηφοφορία, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ, μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».
Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια: «Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω»
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την πολιτική συζήτηση που έχει ανοίξει για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ξεκαθαρίζει ότι «δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω».
Μιλώντας στο Mega, o Άκης Σκέρτσος, την ώρα που στο πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρθει στη Βουλή – χωρίς ο ίδιος να δίνει σήμερα στον αέρα ξεκάθαρη απάντηση – σχολίασε όσα είπε χτες στην ΕΡΤ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «μέχρι χτες μιλούσαμε θεωρητικά και σε επίπεδο αρχών για το ζήτημα αυτό, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
«Επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινα συναισθήματα, για καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο μας. Να μην προχωράμε σε ακραίες διατυπώσεις, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές των ανθρώπων και να κατανοήσουμε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράνε πολιτικές κορώνες, ούτε διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω» σημείωσε αρχικά ο Άκης Σκέρτσος.
«Ένας Έλληνας μπορεί να παντρευτεί στο εξωτερικό και ερχόμενος στην Ελλάδα και να μην θεωρείται Έλληνας. Ή να αποκτήσει παιδιά και να μην θεωρούνται ελληνόπουλα. Προσεγγίζουμε το ζήτημα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης ανισοτήτηων και αδικιών που υπάρχουν σήμερα με γνώμονα και το συμφέρον των παιδιών» συμπλήρωσε.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί ακολουθούμε την επιστήμη που λέει ότι το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί σε 39 χώρες της Δύσης εδώ και δεκαετίες και έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μιας ομόφυλης οικογένειας δεν έχουν καμία απόκλιση ως προς την ακαδημαϊκή, ψυχολογική, κοινωνική τους ανάπτυξη ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι το μείζον να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών και να αναγνωριστούν όσα υπάρχουν εντός ομόφυλων ζευγαριών».
«Εκεί είναι η διαφορά μας με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε πολύ προσεκτικά να εφαρμόσουμε ό,τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Με το σημερινό πλαίσιο που ισχύει από το 2002, υφίσταται η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ισχύει για ετερόφυλα ζευγάρια και γυναίκες μόνες που για ιατρικούς λόγους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Δεν θα επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να το κατοχυρώσει όλους. Θεωρούμε ότι αυτό είναι κάπως ακραία παρέμβαση που ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου» κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.
Τσιόδρας για ομόφυλα ζευγάρια: Αυξημένη υποχρέωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου να σεβαστούν συλλογική απόφαση
Από τη μεριά του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας των υπουργών, τόνισε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν αυξημένη υποχρέωση. «Είναι μέλη ενός συλλογικού οργάνου. Είναι βουλευτές πολλοί απ’ αυτούς, κάποιοι δεν είναι, άλλα όταν έχεις ένα συλλογικό όργανο, προφανώς έχεις μια αυξημένη υποχρέωση έναντι κάποιου που δεν μετέχει».
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σε εύθετο χρόνο με βάση το δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε σε μια πιο οργανωμένη βάση. Πρόκειται, είπε, για ισορροπημένη πρόταση. 1ον αναγνωρίζεται δικαίωμα στον – πολιτικό – γάμο, 2ον αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία δεν θα πρεπει να έχουν διάκριση σε σχέση με τα άλλα παιδιά, άφορα μια μικρή μερίδα άλλα άφορα τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Θα ξεκαθαριστούν πολλά με τον δημόσιο διάλογο. «Η Εκκλησία δεν είναι υπέρ του πολιτικού γάμου, όχι μόνο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά ούτε καν των ετερόφυλων» υπενθύμισε.
«Το νομοσχέδιο έρχεται σήμερα γιατί οι κοινωνίες προχωρούν, και κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Το 1982 η μοιχεία θεωρούνταν αδίκημα και ο πολιτικός γάμος δεν επιτρεπόταν. Πρέπει να συζητήσουμε ψύχραιμα» επισήμανε. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε η συζήτηση αφορά δικαιώματα κάποιων συνάνθρωπων μας τα οποία πρέπει να γίνουν πράξη. Επανέλαβε ότι παιδιά από παρένθετη μητέρα δεν θα μπορούν να γεννιούνται. Αυτό που είχε πει ο κ. Κασσελάκης ότι «παραγγέλνω δυο παιδιά που το ένα θα είναι έτσι και αλλιώς… δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γυναίκα ως σκεύος αναπαραγωγής» σημείωσε.