Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε πότε θα έρθει ο νόμος για ψήφιση στη Βουλή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί από τους συνεργάτες του ότι αυτό το θέμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές και να μπουν σε εφαρμογή και οι επόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση,
Από εκεί και πέρα μπορεί να τόνισε ότι κομματική πειθαρχία στους βουλευτές δεν προτίθεται να βάλει, αλλά ουσιαστικά με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θέτει ένα περιθώριο 40 ημερών τόσο σε υπουργούς όσο και στους βουλευτές για να σκεφτούν το τι πρέπει να πράξουν. Για τους βουλευτές τόνισε ότι η αποχή είναι η καλύτερη λύση και αυτό αναμένεται να το επαναλάβει και ίσως σε πιο αυστηρούς τόνους από ότι σήμερα, καθώς η καταψήφιση είναι κάτι που δεν θέλει να ακούει.
Σε ότι έχει να κάνει με τους υπουργούς ξεκαθάρισε ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη δέσμευση από τη στιγμή που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο από το οποίο περνούν όλοι οι νόμοι πριν τεθούν προς ψήφιση. Με λίγα λόγια κατέστησε σαφώς ότι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τις επιλογές τους και σίγουρα όλοι πήραν το μήνυμα. Μπορεί να μην είπε κάτι για τους υφυπουργούς που δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά φαίνεται ότι και γι αυτούς θα ισχύει το ίδιο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί το τι θα συμβεί και ότι οι εξηγήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νόμο είναι αρκετές ώστε να διαλύσουν κάθε απορία και παρεξήγηση. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός πέταξε και το γάντι στο ΠΑΣΟΚ σε ότι έχει να κάνει με την εργαλειοποίηση που επιχειρεί στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένο ότι θα ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στο ΠΑΣΟΚ, αν τελικά δεν ψηφίσει έναν νόμο με τον οποίο είναι σύμφωνο, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία: Ναι στην ισότητα, «ΟΧΙ» σε παρένθετη μητέρα, γονείς με νούμερα και κομματική πειθαρχία – Όλα όσα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ επεσήμανε «Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα».
Εν συνεχεία τόνισε ότι έχει μελετήσει πολύ το θέμα και πρόσθεσε ότι «Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι: «Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. ¨όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα».
Για τις αντιδράσεις από την εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την απόψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία».
Τόνισε ακόμα ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση πριν το φέρει στο υπουργικό συμβούλιο: «Τώρα μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των θεμάτων. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ηρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν».
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά: «Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι τα ομόφυλα ζειγάρια έχουν παιδιά και δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα».
Έφερε ως παράδειγμα μια ιστορία: «Μια μητέρα η οποία συζεί με τα συντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα» Και πρόσθεσε: «Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του παρένθετου γονέα: «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».
Για την κομματική πειθαρχία: Δεν θα βάλω στους βουλευτές, είναι θέμα συνείδησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί και όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ ενώ δεν θέτω εγώ ζήτημα πειθαρχίας. Εργαλειοποιεί ένα ζήτημα που ο ίδιος λέω δεν θα έχω κομματική πειθαρχία. Είναι σημαντικό να μην διχαστούμε σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο. Δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να έχει ένας βουλευτής.