Οι φοιτητικές εκλογές διενεργούνται και πάλι, ύστερα από δύο χρόνια αποκλεισμών λόγω της πανδημίας. Πώς είναι η σχέση των φοιτητών με τις φοιτητικές παρατάξεις, δεδομένου ότι κάποιοι για δύο σχεδόν χρόνια δεν είχαν καμία επαφή με τον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο;
Δύο χρόνια τώρα δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε από μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα υγειονομική κρίση, που μας ανάγκασε να μεταβάλουμε ριζικά τη ζωή μας.
Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να επανέλθουμε στον φυσικό μας χώρο, το ελληνικό πανεπιστήμιο, εξοπλισμένοι με αυτό που πάντα χαρακτήριζε την οργάνωσή μας, τις ιδέες μας.
Ο φοιτητής που βίωσε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες έχει επιστρέψει και αναζητά μόνος την πρόοδο, μια κανονικότητα σπουδών, ένα πεδίο όπου θα μπορέσει το πτυχίο του να έχει πραγματική αξία.
Στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήμασταν ενεργοί και παρεμβατικοί όλο αυτό το διάστημα, για αυτό και διατηρούμε τη δυναμική μας με παρακαταθήκη την ιστορία μας και με το βλέμμα μας μπροστά.
Περιμένετε ανταπόκριση φέτος στις φοιτητικές εκλογές; Κάθε χρόνο υπάρχει η κουβέντα της αποχής, όμως φέτος ίσως έχει μια επιπλέον βαρύτητα λόγω των κλειστών πανεπιστημίων τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η αποχή πράγματι αποτελεί μια πραγματικότητα. Πολλοί συμφοιτητές μας νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από παρατάξεις κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα διεκδικούμε το αυτονόητο στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως την ασφάλεια και την ελευθερία του λόγου.
Εμείς, για ακόμη μια χρονιά, καλούμε κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια να έρθει στις φοιτητικές εκλογές και να συμμετέχει.
Θέλουμε τη συμμετοχή και την επιδιώκουμε. Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι φοιτητές επιλέγουν την πρόοδο και το δρόμο της εξέλιξης για το ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι την οπισθοδρόμηση.
Ποιες είναι οι θέσεις της ΔΑΠ; Πώς έχουν διαμορφωθεί πλέον, δεδομένων και των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επέλθει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα δύο προηγούμενα χρόνια;
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Πάγιο αίτημά μας ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι το «ανοιχτό» πανεπιστήμιο, με κύριο μέλημά μας την ασφάλεια και την προστασία τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των υποδομών.
Μια καίρια θέση μας είδαμε να γίνεται πράξη με την εισαγωγή της ΟΠΠΙ και την ελεγχόμενη είσοδο, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της εμβληματικής μεταρρύθμισης, την κατάργηση του ασύλου ανομίας, μετατρέποντας τους χώρους του πανεπιστημίου σε κέντρα πολυφωνίας και υγιούς διαλόγου.
Επιπλέον, ζητάμε σύγχρονα και συμπεριληπτικά πανεπιστήμια, με υποδομές και μονάδες στήριξης για κάθε φοιτήτρια και φοιτητή.
Κάθε φοιτητής πρέπει να έχει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στον ακαδημαϊκό χώρο, στον οποίο να μπορεί να επικοινωνεί τα προβλήματά του και να του παρέχεται η απαραίτητη στήριξη.
Πιστεύουμε όμως, πάνω από όλα, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική εκπροσώπηση των φοιτητών στην ανώτερη διοίκηση των Ιδρυμάτων.
Η επιστροφή στις φοιτητικές κάλπες πώς θα γίνει φέτος; Η πανδημία έχει ατονήσει, όμως κάποια βασικά μέτρα προστασίας παραμένουν σε ισχύ.
Ως υπεύθυνη δύναμη θα υποστηρίξουμε την τήρηση των ισχυόντων μέτρων προστασίας. Εχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που εγγυάται την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών και ελπίζουμε να μην υπάρξουν εκτροπές από γνωστούς αγνώστους.
Τα πρόσφατα επεισόδια στη Νομική δυστυχώς είναι ένας πολύ κακός οιωνός.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μονοπωλήσει αρνητικά το ενδιαφέρον της επικαιρότητας λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων, καθώς και για τις καταστροφές από αγνώστους στις εργασίες για την ανέγερση νέας βιβλιοθήκης. Πώς σχολιάζετε αυτά τα γεγονότα;
Εικόνες ντροπής, που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν ένα δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, καταγράφηκαν για άλλη μια φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν οι γνωστοί άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες, πυροσβεστήρες, καδρόνια στους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν τις εργασίες για την ανέγερση της νέας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω χώρος τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια, το γνωστό ως «Στέκι στο Βιολογικό». Και τα περιστατικά παθογένειας όλο και πληθαίνουν με τον ξυλοδαρμό 2 φοιτητριών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ύστερα από εισβολή 20 κουκουλοφόρων στους χώρους του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα η μία φοιτήτρια εξ αυτών να εισήχθη στο νοσοκομείο.
Στη φίμωση που μας επιβάλλουν ορισμένοι, εμείς επιμένουμε να στηρίζουμε τα ελεύθερα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια χωρίς κατειλημμένους χώρους, ασφαλή και δημοκρατικά. Τα πανεπιστήμια είναι χώρος έκφρασης, ιδεών και γνώσης και όχι άσυλο για κάθε παραβατικό.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Μητσοτάκης έδειξε και στην Πελόζι το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας»
Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Η ιστορική του ομιλία με τα εθνικά μηνύματα
Καιρός: Eπιδείνωση με βροχές, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας
«Αν αυτοκτονήσω, τι θα κάνεις;» είχε ρωτήσει ο 14χρονος φίλο του – Συνεχίζονται οι καταθέσεις