Στο διάστημα των 45 λεπτών που διήρκεσε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, έξι φορές τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να χειροκροτήσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, η αμερικανική κυβέρνηση άνοιξε τις πόρτες της εθνικής αντιπροσωπείας της χώρας κι έδωσε βήμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.
Με σαφή μηνύματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας και ευθεία αναφορά στην κατοχή της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι καμία αναθεωρητική πρακτική δεν είναι αποδεκτή, έθιξε εύσχημα το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ αναφέρθηκε και στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Κίνδυνος αστάθειας»
Απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και στα μέλη των δύο Σωμάτων, ο πρωθυπουργός προέταξε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος παράλληλα και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο. «Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου – αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Οπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
«Η Μαριούπολη είναι το νέο Μεσολόγγι»
Το ζεστό χειροκρότημα του ακροατηρίου προκάλεσαν και οι αναφορές του πρωθυπουργού στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αφελώς πιστέψαμε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης. Οτι η ένωση της Ευρώπης θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τώρα, γνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος. Κοιτάμε προς το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη, η οποία δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη για να εγκατασταθούν οι Ελληνες της Κριμαίας που ήθελαν να ξεφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό», είπε, και συνέχισε: «Αντικαταστήστε τη λέξη “Ελλάδα” με τη λέξη “Ουκρανία” και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Οπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι, το 1826, οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που θυσίασαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει φρένο στις αναθεωρητικές πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το λέω με σαφήνεια, δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον ρωσικό λαό, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία. Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Οχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών. Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέλη του Κογκρέσου να ξεσπούν σε επιφωνήματα κι ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
Δεσμοί
«Ούτε στην ελληνική Βουλή δεν με χειροκροτούν τόσο πολύ», αστειεύτηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για τους δεσμούς των δύο χωρών. «Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μια εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μια επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου… Οπως όλοι οι Ελληνες, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μια βόλτα γύρω από το Μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μια βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο λόρδος Ελγιν υφαρπάξει τα Μάρμαρα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους. Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες, δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200ή επέτειος είναι μια υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας».
Νίκος Δένδιας: Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας σήμερα στην Ακρόπολη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Ελληνες που ξεχώρισαν
O πρωθυπουργός μίλησε και για τους Ελληνες που έχουν διαπρέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που σκόρπισε ενθουσιασμό στην αίθουσα. «Σήμερα, οι Ελληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες -ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, και πολιτικοί, αλλά και οραματιστές, όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χανκς και, βεβαίως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Εξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς, ο Μάικλ Δουκάκης, ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ».
Ελευθερία, αυτοδιάθεση
Κατ’ επανάληψη στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ελληνικές λέξεις, όπως «ισοτιμία», «Δημοκρατία» και «σωφροσύνη». «Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος… Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε. Οι δικοί μας πρόγονοι κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ηθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε σημαντικές αξίες, όπως αυτή της αυτοδιάθεσης. «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη Δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το αμερικανικό σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», είπε, προσθέτοντας: «Πέρυσι, η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας».
ΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ενεργειακός κόμβος
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον ενεργειακό κόμβο που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας την ελπίδα να οδηγήσει σε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ μίλησε και για τις επενδύσεις που προωθούν αμερικανικοί κολοσσοί στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση, αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Ελληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον, πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Από τον Πλάτωνα στο σήμερα
Με την Καμάλα Χάρις και τη Νάνσι Πελόζι να τον χειροκροτούν επίσης όρθιες, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ρόλο της γυναίκας από την εποχή του Πλάτωνα έως σήμερα. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απευθύνομαι απόψε στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των δύο γυναικών, των Πελόζι και Χάρις. Διότι ένας Ελληνας πρώτος αποτέλεσε τον συνήγορο των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Στην «Πολιτεία» του, ο Πλάτων προτείνει οι γυναίκες να μοιράζονται την εξουσία και όλες τις προκλήσεις με τους άνδρες, όπως και τη στρατιωτική θητεία. Οποιο κράτος δεν αξιοποιεί τις γυναίκες, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, έλεγε. Ως γιος, πατέρας, αδελφός ισχυρών γυναικών, συμφωνώ απόλυτα μαζί του». Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το αποτύπωμα της εμφάνισης του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, κάνοντας λόγο για βαθιά πολιτική και αξιακή ομιλία.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Eπιδείνωση με βροχές, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη – Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου
F-35: Τι είναι το αόρατο υπερόπλο [βίντεο]
Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Προ των πυλών η κακοκαιρία – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Κάτω Πατήσια: Το μοιραίο επτάλεπτο – Τι φανερώνει η ιατροδικαστική εξέταση για τον 14χρονο