O υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022, με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.
Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.
Ανάλυση: Πώς τα F-35 θα «απογειώσουν» την Πολεμική Αεροπορία
Οπως έγραψε ο δρ. Αθανάσιος Δρούγος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο ήσαν καθοριστικής και ιδιαίτερα τιμητικής διάστασης και πέραν όλων των ζηλόφθονων, μίζερων, κομπλεξικών και μεμψίμοιρων αναφορών και του ανεδαφικού σχολιασμού από ορισμένους, εκτιμάται ότι πέραν της ιστορικής διάστασης, θα έχει επιπτώσεις διαχρονικές, πολιτικές, γεωπολιτικές, στρατηγικές, ενεργειακές και εξοπλιστικές.
Πέραν των ζητημάτων που εθίγησαν, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χώρα μας είναι σταθερός, δεδομένος και σταδιακά αναβαθμιζόμενος παράγοντας στην Ατλαντική Συμμαχία και στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που θα αποδειχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα στα μείζονα θέματα που αφορούν και σχετίζονται με τη βάναυση εισβολή του Β. Πούτιν στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.
» Πρώτον, η Ελλάδα θα πρέπει να εκτιμά και να προσεγγίζει τα θέματα σε διμερή βάση με τους Αμερικανούς και να μην τα βλέπει μονόχνοτα και υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει με την Τουρκία. Δεν κερδίζουμε τίποτα. Η στάση του Κ. Μητσοτάκη να μην αναφερθεί ονομαστικά στον προκλητικό, προβληματικό και αναθεωρητικό ανατολικό μας γείτονα ήταν θετική, γιατί δεν πηγαίνεις στο σπίτι της επικυρίαρχης δύναμης του πλανήτη και σε δημόσια εμφάνιση αρχίζεις τις επικρίσεις και την παρουσίαση/καταγραφή των απαράδεκτων τουρκικών ακραίων πράξεων.
Είναι γνωστή η συμπεριφορά της Αγκυρας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι γνωστή η προκλητική στάση της στη μεταψυχροπολεμική εποχή. Είναι γνωστή η στάση της μετά το αποτυχημένο γκιουλενικό πραξικόπημα. Είναι γνωστή η στάση και συμπεριφορά της στον ευρωατλαντικό χώρο. Είναι γνωστή η συμπεριφορά της ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία. Είναι γνωστή η θέση της και τα όνειρά της για τον μεγαλο-οθωμανισμό. Για τα εξοπλιστικά οι απόψεις της είναι γνωστές, για αυτό και αρκετές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς σε εξαγωγές οπλικών συστημάτων και επιμέρους εξαρτημάτων. Είναι γνωστό ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα, κοινωνικά και μειονοτικά δικαιώματα και ο Μπάιντεν τα γνωρίζει από την έντονη παρουσία του στη Γερουσία και στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Είναι άλλη η περίπτωση της Ταϊβάν ή της Νότιας Κορέας και άλλη η ενδοσυμμαχική στην περίπτωσή μας, αφού δυστυχώς με την Τουρκία από το 1952 είμαστε στην ίδια συμμαχία.
Αλλά μία χώρα δεν πηγαίνει στις ΗΠΑ ή στο ΝΑΤΟ και εμφατικά και δημόσια καταγγέλλει άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για τις αθλιότητές της. Αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι δεν είναι σοβαρά, ενώ στο βάθος είναι αντιδιπλωματικά.
Συνεπώς το ότι ο Κ. Μητσοτάκης τα έθεσε κατ’ ιδίαν στον Τζο Μπάιντεν ήταν προτιμότερο. Μην υποβιβάζουμε τους γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ. Στο σύνολο 535 άνθρωποι, με εκατοντάδες κορυφαίους συμβούλους και αναλυτές δίπλα τους, είναι ενημερωμένοι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Οσες φορές από το 1974 πήγαμε σε στρατηγεία της Ατλαντικής Συμμαχίας καταγγέλλοντας την ποταπή και κομπλεξική-παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας (επί διαδοχικών γ.γ. του ΝΑΤΟ) δεν κερδίσαμε πολλά. Πρέπει με άλλο τρόπο και σε άλλα διεθνή όργανα να κινείσαι για να κερδίσεις μάχες απέναντι σε εκκεντρικά άτομα τύπου Ερντογάν που έχουν άλλες απόψεις, μυθεύματα και θέσεις.
Είναι δεδομένο -και ειδικά στο Κυπριακό- ότι οι Τούρκοι έκαναν το 1974 την εισβολή και μονομερώς ανακήρυξαν το 1983 ψευδοκράτος. Τα γνωρίζει η διεθνής κοινότητα και ότι οι εισβολείς ήρθαν από την Αττάλεια και όχι από κάποιο εξωγήινο περιβάλλον.
» Δεύτερον, οι αεροπορικοί εξοπλισμοί θα μας απασχολήσουν αρκετά από τώρα έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ορθά η ελληνική πλευρά δεν ενεπλάκη δημόσια στο να πει στους Αμερικανούς να μη δώσουν στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη ή συστήματα αναβάθμισής τους. Αν το κάναμε, να είστε σίγουροι ότι θα χάναμε. Τα γράφω επειδή γνωρίζω επί πολλά χρόνια το αμερικανικό και νατοϊκό πλαίσιο σκέψης, εκτίμησης και απάντησης. Κορυφαίοι παράγοντες στις ΗΠΑ δεν επιθυμούν να απολύσουν την Τουρκία (παρά την άθλια συμπεριφορά της) και να την παραδώσουν στον αυταρχικό Ρώσο πρόεδρο.
Η κίνηση για τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 δείχνει ότι εισερχόμαστε σταδιακά στην κατηγορία των κρατών που θα έχουν πολύ προηγμένες πλατφόρμες αεροπορικών όπλων και συστημάτων. Πέραν των γνωστών συμπαραγωγών κρατών, από το 1999, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ίδια κατηγορία μέσα στα προσεχή έξι χρόνια, μαζί με τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο κ.ά. Ανεξάρτητα της επί του παρόντος τουρκικής εξόδου/αποβολής από το πρόγραμμα των συγκεκριμένων αεροσκαφών, ήταν σημαντική η καταρχήν τοποθέτηση, εκδήλωση ξεκάθαρου ενδιαφέροντος και το διαθέσιμο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2027-2028, γιατί τα τωρινά οικονομικά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας δεν ευνοούν νωρίτερα τη συμμετοχή μας. Η προσεχής μορφή παρουσίας της κατασκευάστριας εταιρίας στην Ελλάδα ενισχύει και αναβαθμίζει τους επιμέρους δεσμούς μας.
Για λόγους πολιτικούς, ενδοσυμμαχικούς και διευρυμένων γεωστρατηγικών τάσεων τα συγκεκριμένα αεροσκάφη (τα οποία ήδη διαθέτουν η Ιταλία, το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία κ.ά.) θα ενισχύσουν, θα αναβαθμίσουν και θα πολυδιαστατικοποιήσουν την ιδιαίτερα υπολογίσιμη και αξιόπιστη Πολεμική μας Αεροπορία.
Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών ενδυναμώνει την παρουσία μας στη διαλειτουργικότητα των δυτικών συστημάτων και στην προωθημένη μελλοντικά παρουσία και ρόλο της χώρας μας στην εν εξελίξει δυναμική των επερχόμενων πολύ ανησυχητικών τάσεων στον παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωατλαντικό χάρτη. Και καλό είναι να ενεργοποιηθούμε πολύ μέσα στην προσεχή 5ετία (ακόμα περισσότερο) σε κοινές ασκήσεις με συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που ήδη έχουν εντάξει στον αεροπορικό τους στόλο αεροσκάφη F-35. Ετσι οι πιλότοι μας θα αποκτήσουν ενδιάμεσες και πολύ χρήσιμες για μετά αεροσυμμαχικές εμπειρίες.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Ασφαλώς μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους πολύ σημαντικά γεγονότα και εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες σε ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, διακλαδικές επιχειρήσεις νέου τύπου, εκσυγχρονισμένα δόγματα, νέα LESSONS LEARNED που θα προκύψουν από τους σύγχρονους πολέμους, τις γεωπολιτικές αλλαγές, τη μετα-πουτινική κατάσταση, τις επιθετικού χαρακτήρα κινήσεις της Κίνας σε Ασία-Ειρηνικό, την περαιτέρω γεωγραφική-γεωπολιτική εμβάθυνση του ΝΑΤΟ, τις επερχόμενες εξελίξεις στον Αρκτικό, την επόμενη φάση των επαγγελματικών μισθοφορικών στρατών, την κλιμακούμενη κυβερνοεπιθετική συμπεριφορά ορισμένων κρατών, τις μετεξελίξεις των υφιστάμενων πολιτικοκοινωνικών τάσεων σε Λατινική Αμερική και Αφρική, τη νέα διαμόρφωση και τους διαρκώς μεταβαλλόμενους ρόλους των στρατηγικών διοικήσεων των ΗΠΑ, της αυριανής Τουρκίας κ.λπ.
Επιπτώσεις
Ολα τα ανωτέρω θα έχουν -πέραν των όποιων περιφερειακών ανακατατάξεων- επιπτώσεις στην Ελλάδα, η όποια θα κληθεί να συμβαδίζει με τις πολυδιάστατες και πολυαξονικές διεθνείς εξελίξεις. Και πέραν πάσης αμφισβήτησης θα πρέπει να κινούμαστε πάνω σε σύγχρονες ράγες, με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ως εκ τούτου η συμμετοχή μας προσεχώς σε ένα τέτοιο υψηλοτάτου επιπέδου πρόγραμμα αεροσκαφών πολλαπλής δράσης και ρόλων, όπως τα F-35, ορθά τέθηκε στις ΗΠΑ και είναι απαραίτητο μέσα στα επόμενα χρόνια έγκαιρα να συντονιστούμε και να προσαρμοστούμε. Είναι απαραίτητο και απαιτητικό το να βλέπουμε μακριά. Και το μακριά στην εποχή μας δεν είναι μακριά, αλλά αρκετά κοντά…
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Επιλεκτικό και όχι γενικό εμβολιασμό μελετά η Ελλάδα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τα 10 μυστικά για πιο… «ελαφριά» εκκαθαριστικά
Αυτοκτονία 14χρονου: Θα «μιλήσουν» κινητό και υπολογιστές;