Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράμμος, κατέθεσε στην επιτροπή πως η Αρχή έχει κάνει ελέγχους σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει αιτήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν για ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ.
Όπως σημείωσε, οι έλεγχοι έχουν γίνει σε βουλευτές, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς και στελέχη κομμάτων και στα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα και δεν έχουν προκύψει στοιχεία για κανένα από αυτά για τυχόν επισυνδέσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ράμμος, χαρακτήρισε νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς υπήρχαν όταν τα στοιχεία που απαιτούσε ο νόμος γι’ αυτή. Σημείωσε δε πως η κ. Βλάχου, ως εισαγγελέας, λέει την αλήθεια για τη διάταξη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ράμμος επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ πολιτικών και μη προσώπων στις παρακολουθήσεις, λέγοντας πως από τον έλεγχο στην ΕΥΠ ως ΑΔΑΕ «δεν μας ενδιέφερε η πολιτική ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη αλλά το ότι ήταν Έλληνας πολίτης» και ότι ο νόμος δεν θέτει διακρίσεις για τις επισυνδέσεις σε πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, ο κ. Ράμμος υποστήριξε ότι το σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών χρήζει βελτίωσης αλλά σημείωσε πως δεν προκύπτει κάποια διακριτική μεταχείριση στις υποθέσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη σε σχέση με άλλες υποθέσεις.
Τα κόμματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Ράμμου τοποθετήθηκαν, με πρώτο τον γαλάζιο βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλο να τονίζει πως « Με όσα ακούσαμε σήμερα από τον κ. Ράμμο κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ».
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ δήλωσε ότι «αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουμε να κάνουμε αποδεδειγμένα πλέον με ένα δίδυμο σκάνδαλο. Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη.
«Προκύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, όταν και κατατέθηκε η καταγγελία Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση από το Predator ο κ. Κοντολέων, τότε διοικητής της ΕΥΠ, έδωσε εντολή καταστροφής των μηχανημάτων στα οποία καταγράφονταν οι συνομιλίες και τα μηνύματα των παρακολουθούμενων, πριν καν ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πριν καν προκύψει ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ».
Άρα λοιπόν, ΕΥΠ και Predator στην πραγματικότητα λειτουργούσαν από κοινού. Δεύτερο στοιχείο, είναι το γεγονός ότι όπως αποτυπώνεται στην σχετική έκθεση, το σχετικό πρακτικό της ΑΔΑΕ, υπήρξε άρνηση συνεργασίας από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη και την ίδια στιγμή, η δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέως ότι θεωρεί τον εαυτό της «ανέλεγκτη».
Σχετικά με όλα αυτά, είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της «ανέλεγκτης» εισαγγελέως που έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ.
Η κεκλεισμένων των θυρών και σε εφαρμογή των κανόνων της πλήρους μυστικότητας κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης, διεκόπη και συνεχίσθηκε σήμερα στις δέκα το πρωί.
Επόμενη μάρτυρας που πέρασε την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.
Ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο: Τα ποσά της επιδότησης – Ποιοι θα έχουν μπόνους 50 ευρώ