ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ (ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
«Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία»
«Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος με την προοπτική καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, καθώς πρέπει τελειώνουμε με το φαινόμενο να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών» λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μελβούρνης, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση από τον πρωθυπουργό. «Παλιά αν κάποιος ζούσε στο εξωτερικό, ή έλειπε για κάποιο λόγο, ή ταξίδευε, δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες που ζούσαν εντός της χώρας. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι πρόοδος, είναι δημοκρατική κατάκτηση να εξαλειφθούν τα εμπόδια στην εκλογική διαδικασία.
Το θέμα δεν είναι πόσοι περισσότεροι θα ψηφίσουν αλλά ότι όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, όπως συμβαίνει σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως. Ειδικά για τους Ελληνες που ζούμε στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, είναι τεράστια διευκόλυνση καθώς μας χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις από τα εκλογικά κέντρα. Σκεφτείτε ότι για να ταξιδέψει κάποιος από το Περθ, για παράδειγμα, στη Μελβούρνη όπου υπήρχε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εκλογές, έπρεπε να διανύσει 3 με 4 χιλιάδες χιλιόμετρα όσο περίπου απέχει η Μόσχα από την Αθήνα».
Οπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης, στην Αυστραλία ζουν σήμερα περίπου 600.000 με 800.000 Ελληνες πολλοί από τους οποίους είναι νέοι μετανάστες καθώς μετακινήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα και θέλουν να έχουν λόγο για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Γι’ αυτό είμαστε 100% υπέρ του να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές».
Οι ομογενείς άλλωστε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μελβούρνης, είναι πλέον άριστα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση και η πατρίδα πρέπει να δώσει στους απόδημους το εκλογικό τους δικαίωμα γιατί η συνεισφορά τους είναι σημαντική. Οι περισσότεροι έχουν στην Ελλάδα περιουσία με τουλάχιστον ένα ακίνητο, έχουν επενδύσεις και πληρώνουν φόρους. Σήμερα δεν είναι όπως παλιά που περίμεναν να έρθουν οι εφημερίδες με το αεροπλάνο για να ενημερωθούν. Ολα τα σπίτια βλέπουν ελληνική τηλεόραση και διαβάζουν τις ειδήσεις από το ίντερνετ, άρα γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι το τελευταίο βήμα ώστε να έχουμε την καθολικότητα της ψήφου που είναι προαπαιτούμενο για τη Δημοκρατία».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΙΚΑΓΟ, ΗΠΑ)
«Θα ψηφίσω για πρώτη φορά»
Απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Ποιοι κατεβάζουν ρολά - Πόσο θα ταλαιπωρηθούμε
Σε μια άλλη γωνιά της γης, το Σικάγο, ο παραγωγός και συνεργάτης μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου Κώστας Σταθόπουλος αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» ότι ως τώρα δεν έχει ψηφίσει ποτέ για εκλογές στην Ελλάδα και στις ευρωεκλογές θα το κάνει για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο.
«Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει καθιερωθεί γιατί είναι μεγάλη εξυπηρέτηση. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι Ελληνες του εξωτερικού ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να ψηφίσουν όπως κι εγώ που παλιότερα ζούσα στην Αριζόνα και δεν υπήρχε εκεί εκλογικό κέντρο. Πολλοί ομογενείς βρίσκονται με το ένα πόδι στην Ελλάδα καθώς έχουν περιουσία ή επενδύσεις και πηγαινοέρχονται» επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΜΗΣ (ΚΙΕΒΟ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ)
«Πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου»
Στο Κίεβο, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τη ρωσική εισβολή, ένας από τους ελάχιστους Ελληνες που συνεχίζουν να ζουν εκεί είναι ο Τάσος Τσιάμης, ο οποίος μετακόμισε από την Αθήνα στην ουκρανική πρωτεύουσα το 2015. Οπως λέει στον «Ε.Τ.», θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος αλλά με τα απαραίτητα φίλτρα.
«Εγώ που πηγαινοέρχομαι στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους εννοείται ότι πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μου μέσω της ψήφου και το να το κάνω με επιστολή είναι σαφώς μεγάλη διευκόλυνση. Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και θα πρέπει να υπάρχει μια πρόνοια ώστε να μην ψηφίζουν και άνθρωποι που έχουν αποκοπεί εντελώς από τη χώρα όπως, για παράδειγμα, ένας Ελληνοαμερικανός μετανάστης τρίτης γενιάς που δεν γνωρίζει ούτε λέξη ελληνικά», λέει ο κ. Τσιάμης.
ΓΙΑΝΝΑ ΝΤΑΡΙΛΗ (ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ)
«Ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις»
Στην Μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, η Γιάννα Νταρίλη έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την ψήφο των αποδήμων ως ιδιοκτήτρια ομογενειακού τηλεοπτικού σταθμού.
«Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το έχουμε δει αυτό καλύπτοντας το θέμα τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην πατρίδα, υπάρχουμε όμως κι εμείς που η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μας, που έχουμε πίσω ακίνητα ή και επιχειρήσεις κι ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα είναι όπου είναι ο Ελληνας κι όταν η Ελλάδα είναι καλά, είμαστε κι εμείς καλά. Είναι μεγάλο βήμα να ψηφίζουμε με επιστολή όπως άλλωστε κάνουν στην Αμερική και πολλές άλλες χώρες, γιατί μέχρι τώρα ήταν δύσκολη η διαδικασία με τα εκλογικά κέντρα» λέει η κ. Νταρίλη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΙΩΓΑ (ΣΟΥΗΔΙΑ)
«Να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές»
Προς το παρόν η απόφαση για την επιστολική ψήφο -που έχει παράλληλα στόχο και τον περιορισμό της αποχής- αφορά τις ευρωεκλογές, καθώς αρκεί η αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για να ισχύσει άμεσα. Οι ομογενείς όμως ζητούν να επεκταθεί η εφαρμογή της και για τις εθνικές εκλογές.
«Η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει πάρα πολύ τους Ελληνες του εξωτερικού και αποτελεί τη δικαίωση του πολυετούς αγώνα τους» λέει η Αλεξάνδρα Ζιώγα, ιδιοκτήτρια ενημερωτικής ιστοσελίδας στη Σουηδία προσθέτοντας. «Μέχρι τώρα, για να ψηφίσουμε έπρεπε να πάρουμε αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να εφαρμοστεί το μέτρο και στις εθνικές εκλογές. Ο Σουηδός πολίτης ψηφίζει από όπου βρίσκεται την ημέρα των εκλογών κι εμείς δεν έχει σημασία που ζούμε στο εξωτερικό, είμαστε Ελληνες. Εχουμε συνεπώς δικαίωμα να καθορίζουμε με την ψήφο μας αυτά που θα συμβούν στη χώρα μας. Οσο γι’ αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να έχουμε λόγο γιατί είμαστε βολεμένοι σε άλλες χώρες, έχω να πω ότι δεν είναι έτσι. Πάντα υπάρχει η προοπτική της επιστροφής μας κι απ’ ό,τι γνωρίζω ήδη πολλοί Ελληνες που ζουν εδώ και είναι Σουηδοί υπήκοοι έχουν ξεκινήσει μέσω της πρεσβείας τις διαδικασίες να λάβουν και ελληνική υπηκοότητα. Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο, μας ξάφνιασε ευχάριστα», καταλήγει η Αλεξάνδρα Ζιώγα.
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ (ΤΟΚΙΟ)
«Δεν είναι σωστό να συνδράμω στη δημιουργία μιας κατάστασης, την οποία δεν θα βιώσω»
Μικρότερο πάντως είναι το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα μεταξύ των ομογενών που ζουν στην Αφρική ή στην Ασία, οι οποίοι αισθάνονται πιο αποκομμένοι, όπως είπαν στον Ελεύθερο Τύπο.
Ενας από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης, μεταφραστής και συγγραφέας που ζει στο Τόκιο τα τελευταία 12 χρόνια. «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου έρχεται να καλύψει ένα εκπεφρασμένο από χρόνια αίτημα πολλών Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» λέει ο κ. Μηλιαρέσης προσθέτοντας: «Από την άποψη αυτή και στο μέτρο που τους επιτρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα έχοντας λόγο στα δρώμενά της, είναι ευπρόσδεκτη. Προσωπικά, ωστόσο, δεν προτίθεμαι να αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή καθώς πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να συνδράμω στη δημιουργία μιας κατάστασης, τις συνέπειες της οποίας δεν θα βιώσω: το νόημα της ψήφου δεν είναι μόνο η συμμετοχή στα κοινά αλλά και η ανάληψη της ευθύνης της συμμετοχής αυτής και ζώντας μόνιμα σε μια χώρα που πρακτικά δε συνδέεται με την Ελλάδα, η ευθύνη εξανεμίζεται, αφού η ψήφος μου θα επηρεάσει τη ζωή των άλλων αλλά όχι τη δική μου».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το σχετικό σχέδιο νόμου στις αρχές του νέου χρόνου, ενώ για να επεκταθεί το μέτρο στις εθνικές εκλογές πρέπει να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, ενώ με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν και όσοι το επιθυμούν εντός της επικράτειας.