«Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους, αλλά και από την οικονομική κοινότητα, ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος και ως μια χώρα η οποία έχει βρει πια το δρόμο της, και το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και ευοίωνο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που μετά από πολύ καιρό θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι συνεδριάσεις γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Για Τουρκία
Στη σκιά και της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας, στην οποία απάντησε και ο ίδιος από το Νταβός, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε και για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι σε μια εποχή όπου η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στην Ουκρανία, να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη είναι σταθερά στραμμένο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά ενέργειας και έχουν πυροδοτήσει το μεγάλο κύμα ακρίβειας, για την αντιμετώπιση του οποίου η Ελλάδα έχει δρομολογήσει την υλοποίηση του δικού της σχεδίου.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης στους λογαριασμούς, από 1ης Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πια έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.
Με αφορμή εξάλλου τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι «καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο δραστική φορολογία, κάτι το οποίο αναγνώρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα», ενώ κατέστησε σαφές ότι, ανεξαρτήτως των όσων συναποφασίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», το τι κάνουμε σε εθνικό επίπεδο «είναι δικιά μας πολιτική επιλογή, και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι «αποτελεί εθνική ανάγκη η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται σταθερή και ισχυρή σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή fora», ενώ υπογράμμισε ότι «η ευθύνη για τη λήψη των μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης ή της κρίσης για την ενέργεια ανήκει όχι μόνο στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και «πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς».
Οι προβλέψεις
Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ενημερώσει για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την 14η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων και για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, καθώς και για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ιατρική εκπαίδευση.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Γιοκ στους τούρκικους ισχυρισμούς για τα νησιά – Αυτή είναι επιστολή Δένδια στον ΟΗΕ
Πάτρα: Η ανακρίτρια αποφασίζει για εκταφή της Τζωρτζίνας
Αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ: Διπλά πτυχία, start ups και τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις