Τότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα σε τρεις κρίσιμους τομείς:
1 Πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα ενίσχυσης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού (μαζί με τις νέες παρεμβάσεις).
2 Πόσο καλά πήγε τελικά ο τουρισμός (άρα και πόσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται).
3 Πόσο αποτελεσματικά θα έχουν αντιμετωπιστεί οι φωτιές του καλοκαιριού.
Την ίδια περίοδο η χώρα θα έχει βγει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης και η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία.
Είτε στο κύμα της Τήνου είτε σε κάποιο βουνό ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και να πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Συνομιλητές του, παρότι τον βρίσκουν αμετακίνητο στη θεσμική θέση για εξάντληση της τετραετίας, διαπιστώνουν πως «ακούει». Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του βλέπουν στο φθινόπωρο έναν «ανοιχτό διάδρομο απογείωσης». Και εισηγούνται αναμονή, χωρίς να αποκλείονται οι φθινοπωρινές κάλπες.
Μικρό καλάθι
Αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, για την οποία το Μ. Μαξίμου κρατάει «μικρό καλάθι», παρότι θα τεθεί ξανά το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Οι βραδυφλεγείς Ευρωπαίοι φαίνεται να απασχολούνται περισσότερο με τα καμώματα του φιλορώσου Ορμπαν και το 6ο πακέτο κυρώσεων στον Πούτιν, παρά με την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα περιμένει την Ευρώπη, αλλά θα κινηθεί και ανεξάρτητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ηδη έχει υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία του υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκα με την αρμόδια επίτροπο Ενέργειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, επιτρέποντας την επιβολή έμμεσου πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ τον Ιούνιο οι καταναλωτές θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και αισθητά μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Θετικά τα γκάλοπ
Την ίδια στιγμή αλλάζει το δημοσκοπικό τοπίο. Η φθορά της κυβέρνησης όχι μόνο ανακόπηκε, αλλά έχει αρχίσει η ανάκαμψη επαναφέροντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερα επίπεδα από τη διαφορά των εκλογών του 2019. Η δημοσκοπική εικόνα καθιστά εκ νέου εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Η μέτρηση της Marc, π.χ., δείχνει τη Ν.Δ., με αναγωγή των αναποφάσιστων, στο 36%. Το οποίο μεταξύ των εκλογών της απλής αναλογικής και των εκλογών με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ. -και υπό το μεγάλο βάρος της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα και κυβερνησιμότητα- μπορεί να προσεγγίσει το 37%+, που απαιτείται για αυτοδυναμία.
Στο Μ. Μαξίμου αναλύοντας τις γνωστές δημοσκοπήσεις, αλλά και τις κυλιόμενες, διαπιστώνουν «σαφή αλλαγή του κλίματος». Ενώ το ερώτημα «μήπως είναι συγκυριακή η άνοδος, λόγω του εξαιρετικά επιτυχημένου ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», παίρνει απαντήσεις από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Ναι μεν η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τζ. Μπάιντεν και κυρίως η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο έδωσαν αρκετούς πόντους, αλλά υπήρχαν «πρόδρομα ευρήματα». Η εξαγγελία των μέτρων στήριξης για τους λογαριασμούς του ρεύματος και τα καύσιμα δημιούργησαν προσδοκία, αν και τα «αποτελέσματα στην τσέπη» έπονταν.
Επίσης στη μέτρηση της Marc η ανεργία βρίσκεται αρκετά χαμηλά ως πρόβλημα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά. Στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση εκτός από τη σημαντική υπεροχή τόσο της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Α. Τσίπρα, διατηρεί σημαντικά αποθέματα αξιοπιστίας, τα οποία την κρίσιμη στιγμή της επιλογής για το σήμερα και το αύριο της χώρας μπορούν να μετατραπούν σε θετική ψήφο.
Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έχει παίξει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως και οι ξεκάθαρες θέσεις του για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, για τη μη αποδοχή λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, αλλά και η αποφασιστικότητά του για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Φαίνεται όμως ότι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία παραμένουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης. Η οποία βλέπει να βγαίνει από τη χειρότερη περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας με περιορισμένη και αναστρέψιμη φθορά.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα (GPO) προκύπτουν με τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει «πιάσει ταβάνι» (άνω του 80%), ενώ η Ν.Δ. έχει ακόμα συσπείρωση περίπου 70%. Η ανεπαίσθητη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με την κορύφωση των συνεδριακών του διαδικασιών, χωρίς να έχει καταφέρει να εισπράξει σχεδόν τίποτα από τη φθορά της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η τρίτη και «ανερχόμενη δύναμη», το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν δεν πέφτει, παραμένει στάσιμο, χωρίς να επιδεικνύει κάποια δυναμική.
Δυνατά χαρτιά και αστάθμητοι παράγοντες
Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η κυβέρνηση, εκτός από την παρεμβατική πολιτική της για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη μεγάλη μείωση της φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, εισοδήματος κ.λπ.), που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα, έχει να επιδείξει το συνεχιζόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της (Παιδεία, ασφάλεια, Υγεία κ.λπ.), αλλά και δυο δυνατά χαρτιά:
1 Το Νταβός απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στον επενδυτικό χάρτη που αλλάζει. Οι συμφωνίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς (Microsoft, Google, META κ.λπ.) προϊδεάζουν για επενδυτική έκρηξη μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
2 Ενίσχυση της Ελλάδας ως νέου περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της Δύσης από τη ρωσική ενέργεια. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον και το Νταβός και αναμένεται να επικυρωθεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Ο αντίλογος στις φθινοπωρινές κάλπες στηρίζεται ακριβώς στο ότι το 2023 θα έχουν αποτυπωθεί πολύ περισσότερο αυτές οι θετικές εξελίξεις στην καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνοντας περαιτέρω το οικονομικό κλίμα. Καθώς και ότι θα μπορέσουν να αυξηθούν μετά από πολλά χρόνια οι συντάξεις και οι μισθοί του Δημοσίου. Ολη αυτή η σύνθετη πραγματικότητα, η οποία εξακολουθεί να έχει αρκετές αστάθμητες παραμέτρους, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, βρίσκονται στο ζύγι του πρωθυπουργού. Ο οποίος δίχως βιασύνη σταθμίζει όλα τα δεδομένα, διατηρώντας τις θεσμικές αρχές του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα επανεξέτασης των δεδομένων, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση-διαπίστωση σημαντικού κυβερνητικού παράγοντα: Αν ο Μητσοτάκης ήταν τυχοδιώκτης κι έκανε εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2020, όταν η δημοτικότητά του και η αποδοχή της κυβέρνησης βρισκόταν στα ύψη, λόγω της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας και των δυο «επιθέσεων» της Τουρκίας στον Εβρο και την Αν. Μεσόγειο, η απλή αναλογική θα ήταν ήδη καμένη…
Ειδήσεις σήμερα
29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια των ιστορικών της εποχής
Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Αλλάζει το fuel pass, τι θα γίνει με το ρεύμα