Σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν τελικά 133.261 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο είχαν ψηφίσει 148.821 άτομα.
Στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στα Σφακιά στο πρώτο τμήμα ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 171 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 3, σε σύνολο 175. Στη Δράμα στο 5301 εκλογικό τμήμα ο Κασσελάκης πήρε 64 ψήφους και η Αχτσιόγλου 34. Σε τμήμα στο Κιλκίς ο Κασσελάκης μετρά 64 ψήφους και η Αχτσιόγλου 8.
Στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας.
Στέφανος Κασσελάκης: 80 ψήφοι.
Έφη Αχτσιόγλου: 34 ψήφοι.
Φούρνοι Ικαρίας.
Στέφανος Κασσελάκης: 35 ψήφοι (17/9 :24 ψήφοι).
Έφη Αχτσιόγλου: 14 ψήφοι (17/9: 31 ψήφοι).
Στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 105 ψήφουςκαι η Έφη Αχτσιόγλου 29 ψήφους.
Στην Ορεστιάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 117 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 60 ψήφους.
Στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 129 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 40 ψήφους.
Σε τμήμα της Πάργας ο Κασσελάκης πήρε 30 ψήφους, η Αχτσιόγλου 16 και μια ψήφος άκυρη.
Στον Διόνυσο Αττικής ο Στέφανος Κασσελάκης μετρά 367 ψήφους, η Έφη Αχτσιόγλου 212 και 7 άκυρα
Σιάτιστα
Αχτσιόγλου 34
Κασσελάκης 36
ΝΕΑΠΟΛΗ
Αχτσιόγλου 28
Κασσελάκης 20
ΤΣΟΤΥΛΙ
Αχτσιόγλου 65
Κασσελάκης 43
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
Αχτσιόγλου 7
Κασσελάκης 23
Μαγνήσια
1065 Κασσελακης
1016 Αχτσιόγλου
Νίκαια
562 Κασσελάκης
374 Έφη Αχτσιόγλου
Περιστέρι
Κασσελακης 331
Αχτσιόγλου 182
Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Ψυχικό
Κασσελάκης 267,
Αχτσιόγλου 309,
Λευκά 3,
Άκυρα 3,
Λυκόβρυση
Κασσελάκης 115,
Αχτσιόγλου 127
Πεντέλη
Κασσελάκης 303,
Αχτσιόγλου 260
«Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή», ανέφέρεε σε δήλωση του νωρίτερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) Γιάννης Δρόσος, ενημερώνοντας ότι «έως τώρα πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό». «Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε», προσθέτει στη δήλωσή του.
Στο μεταξύ, σε καταγγελία προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας των νέων μελών. «Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία ”δεν σας βρίσκουμε”, αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. -Εφιστώ την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντηση στην καταγγελία Κασσελάκη πως οι εφορευτικές δεν βρίσκουν τα νέα μέλη και αυτά αποχωρούν από τα εκλογικά κέντρα χωρίς να ψηφίσουν έδωσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα που να δικαιολογεί αυτήν την αντίδραση.
Μάλιστα πρόσθεσαν πως στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υπάρχουν αντιπρόσωποι και των δύο υποψηφίων. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου περίπου 550 παλιά μέλη βρίσκονταν εκτός καταλόγων. Πρόκειται για μέλη που δεν ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή. Τελικά έγινε η διασταύρωση των στοιχείων και ψήφισαν. Επιπλέον περίπου 500 άτομα ζητούσαν να ψηφίσουν, ενώ δεν ήταν μέλη και δεν είχαν ψηφίσει ούτε την προηγούμενη Κυριακή.
Οι εμπλοκές που παρατηρούνται στην διαδικασία κομματικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ελάχιστα μέλη που τις περισσότερες φορές είναι μέσα στη λίστα του ταμπλετ αλλά επειδή γίνεται λάθος αναζήτηση από τους χειριστές δεν τους εντοπίζουν αμέσως. Παράλληλα σημειώνουν πως στις 93.000 ψηφίσαντες οι 7.000 ήταν παλιά μέλη που δεν είχαν ψηφίσει στον Α’ γύρο.
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Τσίπρας – Ποιο το μήνυμα του για την επόμενη ημέρα
Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Καισαριανή για να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής, το οποίο βρίσκεται στο δημαρχείο της περιοχής.
Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Σήμερα το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή προσέρχονται μαζικά στις κάλπες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό από αύριο θα έχουμε ένα νέο ή μία νέα Πρόεδρο οποίαν η όποιον αποφασίσουν τα χιλιάδες Έλληνες είναι λοιπόν με μία έννοια μία σημαντική στιγμή για το κόμμα μας και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία.
Είμαι ευτυχής γιατί η μαζική συμμετοχή στη μαζική ανταπόκριση των μελών μας το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα γιατί οι αληθινοί οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες είναι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην κοινωνία και να φέρουμε σύντομα το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».
Τί θα συμβεί εάν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης
Μια επικράτηση του κ. Κασσελάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα και προφανώς θα πρέπει να αποδείξει, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, εάν θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας καθώς επίσης και εάν τελικά θα τον «διευκολύνει» ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ούτως ώστε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού.
Μένει επίσης να φανεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος την Έφη Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα κάνει πράξει τα όσα έχει πει περί ενότητας, μετά τις σπόντες, έως και ευθείες βολές, που πέταξε ο ένας στον άλλον την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα η συνύπαρξη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη με την κα Αχτσιόγλου, όσο με τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της και μπορεί να μην δεχθούν εύκολα την ήττα. Αυτό ενδεχομένως θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η διαφορά νίκης του κ. Κασσελάκη. Εάν είναι μικρή, τότε οι εντάσεις δεν θα λείψουν.
Παράλληλα ο νεαρός πολιτικός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Νίκος Παππάς που ήταν επίσης υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, αλλά μετά την ήττα του τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραβευτεί ενδεχομένως με το να προταθεί για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Τί θα συμβεί εάν νικήσει η Έφη Αχτσιόγλου
Προφανώς θα πρόκειται για μια νίκη όχι μόνο της ίδιας, που ανέτρεψε το δυσμενές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και των στελεχών που πίστεψαν στην ίδια και συντάχθηκαν μαζί της, όπως οι μετέχοντες στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν και εκείνος υποψήφιος στον πρώτο γύρο.
Με τη νίκη της, λύνεται άμεσα το πρόβλημα της εκπροσώπησης στη Βουλή σε επίπεδο προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η κ. Αχτσιόγλου είναι ήδη βουλευτής, εν αντιθέσει με τον κ. Κασσελάκη. Η πρώην υπουργός θα επιχειρήσει να τείνει χείρα φιλίας προς την απέναντι πλευρά, αυτή του μέχρι σήμερα αντιπάλου της, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση ίσως κάποια στελέχη όπως είναι ο κ. Πολάκης. Σε θέσεις κλειδιά όμως δεν πρόκειται να βάλει υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.
Θα επιλέξει στελέχη από τη δική της ομάδα, όπως είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η νέα πρόεδρος θα καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, διακριτό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών του επόμενου καλοκαιριού σε πρώτη φάση και των εθνικών εκλογών ακολούθως, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.
Ειδήσεις σήμερα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Διάλογος χωρίς προκλήσεις, «μακριά» η Χάγη
Μπακογιάννης στον «Ε.Τ.»: Βλέπουμε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της