Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο, ούτως ώστε μέσα στον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος που περιλαμβάνει δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθούν πριν από τις 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα. Ωστε πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις (2 Ιουνίου) να έχουν γίνει και οι δεύτερες εκλογές, χωρίς να επηρεάζουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων και αφήνοντας «καθαρή» την τουριστική σεζόν για την οποία ήδη υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
Αυτή η επιλογή σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία της νέας απογραφής, τα οποία επιφέρουν αλλαγές και στις έδρες ορισμένων εκλογικών περιφερειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., που περνούν από την «ψιλή κρησάρα» των Γ. Μπρατάκου, Θ. Νέζη και Π. Μαρινάκη, αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 2,5 μήνες να διεκδικήσουν την εκλογή τους.
Καθοριστικό ρόλο στη μετάθεση των εκλογών ακόμα πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται πως παίζουν και οι εξής δυο παράγοντες:
1 Η Ν.Δ. όπως δείχνουν και όλες οι γνωστές και άγνωστες δημοσκοπήσεις, δεν δέχεται καμία ουσιαστική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ προϊόντος του χρόνου, αναγκάζεται να διαφοροποιεί συνεχώς την τακτική του, παρουσιάζοντας έτσι την εικόνα ενός κόμματος, το οποίο δεν έχει ξεκάθαρους ρεαλιστικούς στόχους και στρατηγική.
2 Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, ώστε να αποδώσουν και να γίνουν αντιληπτά τα φιλολαϊκά μέτρα που έχει προγραμματίσει. Οπως η εξέλιξη του Σχεδίου Ανάκαμψης, η είσπραξη της αύξησης των συντάξεων ύστερα από πολλά χρόνια, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ωρίμανση ή ολοκλήρωση ορισμένων από τα μεγάλα έργα υποδομών που γίνονται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί σε νέο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία, με τη μορφή πρόσθετων μέτρων στήριξης, χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Με βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Θεσμική λογική
Οι εκλογές την άνοιξη βρίσκονται και πιο κοντά στη θεσμική λογική και συγκρότηση του Κ. Μητσοτάκη. Οπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός μίλησε εγκαίρως για τον «δύσκολο χειμώνα» που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «δεν θεωρεί σωστό να εγκαταλείψει στη μέση τη μάχη για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα και να κάνει εκλογές μέσα στον χειμώνα».
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά μπορεί να ποντάρει βάσιμα στην αυτοδυναμία, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα μετά την καταιγίδα της ακρίβειας και τη «θύελλα», που αποδεικνύεται «αεράκι», των παρακολουθήσεων. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πέραν της καταφανούς υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Α. Τσίπρα σε όλους τους δείκτες καταλληλότητας, για πρώτη φορά μετά το 1993 θα αναμετρηθούν ένας νυν με έναν τέως πρωθυπουργό. Επομένως, λένε, θα υπάρξει άμεση και χειροπιαστή σύγκριση του έργου του καθενός. Θα συγκριθεί η τετραετία 2019-2023 με την τετραετία 2015-2019. Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αναμετρήθηκαν ένας πρωθυπουργός με κάποιον που δεν είχε δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως και ο Α. Τσίπρας το 2015- δημιουργούσε ελπίδα «μήπως κάνει κάτι καλύτερο». Στις επικείμενες εκλογές αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει, καθώς τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν δοκιμαστεί και μετρηθεί.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Εκλογές: Ο εφικτός στόχος της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. και το αδιέξοδο του Τσίπρα
Το Μ. Μαξίμου ξέρει ότι έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα. Επίσης, θεωρούν πως είναι εφικτός ο στόχος για το 37%-38%, που αποτελεί και τον πήχη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Οπως ξέρει και το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια πιθανή νέα ήττα στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αν, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί με μια σημαντική διαφορά (πάνω από 5%-6%), τότε θα συμβούν δυο πράγματα:
- Θα είναι αριθμητικά αδύνατον να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση».
- Θα πάει στις δεύτερες εκλογές ουσιαστικά χωρίς κυβερνητική πρόταση, στοιχείο το οποίο είναι πιθανόν να δημιουργήσει περαιτέρω αποσυσπείρωση των δυνάμεών του.
Καθώς υπάρχει ένα μείζον θέμα: Τι θα πει στους ψηφοφόρους; Ψηφίστε με να γίνω πρώτο κόμμα, ενώ είμαι δεύτερο με μεγάλη διαφορά; Ή ψηφίστε με για να κάνω «προοδευτική κυβέρνηση», την οποία δεν μπόρεσα να κάνω με την απλή αναλογική που ήταν πιο εύκολο;
Κρίσιμο ρόλο στο διαφαινόμενο στρατηγικό αδιέξοδο παίζει και ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος απομακρύνεται σταδιακά από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας όλο και πιο «ορφανό» το κυβερνητικό αφήγημα της Κουμουνδούρου. Αλλωστε στην Χ. Τρικούπη βλέπουν όλο και πιο καθαρά ότι οι ενδεχόμενες νέες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν τις προϋποθέσεις να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που δημιούργησε η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να υπάρξει καθοριστική ανακατανομή δυνάμεων στον χώρο της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την προοπτική της εξουσίας.
Κοινωνικό κράτος και σύγκρουση με τράπεζες
Ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, θα πάει σε αυτήν την αναμέτρηση έχοντας -εκτός των άλλων- κερδίσει το παραδοσιακό τρόπαιο της Αριστεράς, το κοινωνικό κράτος. Η στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε, μεταφράζεται στην πράξη στο πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Χρ. Σταϊκούρα άνοιξε μέτωπο με τις τράπεζες και παίρνει το θέμα «επάνω» του.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, να διευκολύνουν περισσότερο και πιο ουσιαστικά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, που οδηγούν σε βιώσιμες ρυθμίσεις των δανείων, να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, να αυξήσουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και να βάλουν φρένο στο μεγάλο κόστος προμηθειών για απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Προκειμένου να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται κανένα bonus σε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022. Σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας των δανειοληπτών και της μη δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» λόγω της ανόδου των επιτοκίων, η κυβέρνηση έχει σύμμαχο και την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι τελικές προτάσεις των τραπεζών αναμένεται να υποβληθούν σε δυο εβδομάδες.
Επανεμφάνιση… Λαλιώτη
Στη Χ. Τρικούπη βέβαια υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες πιέζουν για στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενεργοποιούνται και πρόσωπα, τα οποία είχαν εξαφανιστεί στο παρασκήνιο. Ενα απ’ αυτά είναι και το άλλοτε «θείο βρέφος», ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος επέλεξε την Πέμπτη (που θα γίνει η εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση των Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση του απορρήτου των συνομιλιών και τον μεγαλύτερο έλεγχο της ΕΥΠ), να συμπαρουσιάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά «Μια καριέρα: Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Πρόκειται για ένα είδος «βιογραφίας» του πρωθυπουργού ερήμην του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή επέλεξε ο Κ. Λαλιώτης να «παίξει σκληρό ροκ» για τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του. Καθώς είναι γνωστή η πολιτική βεντέτα του Κ. Λαλιώτη με τον Κων. Μητσοτάκη.