Περί αριθμητικής…
Παρ’ όλα αυτά ο Ν. Ανδρουλάκης και με την προχθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πήγε ένα βήμα πιο κοντά στον τοίχο: Ζήτησε ταυτοχρόνως, να οδηγηθεί η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και να σχηματισθεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής δεν μπορεί να σχηματισθεί χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Δεν το επιτρέπει η απλή αριθμητική, καθώς τα κόμματα που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν πρέπει να συγκεντρώσουν άθροισμα τουλάχιστον 46%. Επομένως, τι προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου και ότι ο σχηματισμός «προοδευτικής κυβέρνησης» από τις πρώτες εκλογές, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, είναι αδύνατος; Το μόνο ρεαλιστικό που μπορεί να εννοεί, είναι να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και ότι ο ίδιος είναι από τώρα πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του. Ομως, αυτός είναι ο ορισμός της μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και η επιβεβαίωση της ρήσης «ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Τσίπρας».
Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι ευνοεί το Μ. Μαξίμου να ενισχύσει τη ρητορική του για τη σημασία των πρώτων εκλογών που θα είναι και οι κρίσιμες εκλογές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «οικειοθελή προσχώρηση του κ. Ανδρουλάκη στο κάδρο της οπισθοχώρησης», εκτιμώντας ότι αυτή η πραγματικότητα διευκολύνει τις κεντρώες δυνάμεις να προτιμήσουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Αυτήν την τακτική υπηρέτησε και η χθεσινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση-θρίλερ για τον προϋπολογισμό, με την οποία ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας του 2019 των Τσίπρα-Καμμένου και του σήμερα. Η αλλαγή της φωτογραφίας του Π. Καμμένου με τη φωτογραφία του Ν. Ανδρουλάκη παραπέμπει στην οπισθοδρόμηση στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς με άλλον κυβερνητικό εταίρο.
Εκλογές: Στο τραπέζι ο χρόνος
Η ατμόσφαιρα δεν είναι εντελώς ανέφελη στο Μ. Μαξίμου, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων και ως προς την εκτίμηση της βαρύτητας υποθέσεων που παράγουν αρνητική δημοσιότητα για την κυβέρνηση (παρακολουθήσεις, Σπυράκη, Πάτσης) κι επομένως και ως προς τον κατάλληλο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Τα όσα έγιναν στη Βουλή, με φόντο την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Γ. Κύρτσο και Τ. Τέλλογλου και τα νέα δημοσιεύματα, από μέρος των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη θεωρούνται ότι δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας. Αντιθέτως άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως η κατάσταση κινδυνεύει να κακοφορμίσει και ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι οι τελευταίοι συνεχίζουν να εισηγούνται στον πρωθυπουργό την επίσπευση των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συνεχίζοντας τη θεσμική αντιμετώπιση του θέματος, αναμένεται να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να επιταχύνει την έρευνα για τις παρακολουθήσεις, ώστε να χυθεί φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.
Δυσαρέσκεια για την «υπόθεση Σπυράκη»
Κραδασμούς και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει και η «υπόθεση Σπυράκη», μιας και όπως φαίνεται δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ενώ ήξερε για την έρευνα της OLAF δεν είχε ενημερώσει το Μ. Μαξίμου, με αποτέλεσμα να βγει η φωτογραφία της με τον Κ. Μητσοτάκη μαζί με την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσά μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα από το «επίδομα αλλοδαπής» που φέρεται να εισέπραττε πρώην συνεργάτης της για παραστάσεις στο Στρασβούργο, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.
Ερώτημα παραμένει ακόμα αν τα χρήματα για τα οποία ζητήθηκε η άρση της ασυλίας της Μ. Σπυράκη από την Ευρωπαία εισαγγελέα τα κρατούσε όλα ο συνεργάτης της.
Ο Κ. Μητσοτάκης, που φέρεται να έχει ενοχληθεί πολύ τόσο από την «υπόθεση Σπυράκη» όσο και από άλλες αστοχίες που γίνονται τον τελευταίο διάστημα, σταθμίζει όλα τα δεδομένα προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις του.
Οι ουρανομήκεις ιαχές του Α. Τσίπρα για εκλογές εδώ και τώρα, όπως εκτιμούν παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου, δεν αποτελούν παρά το προπέτασμα της διακαούς επιθυμίας του οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν αργότερα. Κι αυτό γιατί η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι συντηρώντας και ενισχύοντας το τοξικό κλίμα του «παρακράτους» θα φθείρει περισσότερο τον Κ. Μητσοτάκη.
Η στρατηγική του Μαξίμου
Ο,τι και να αποφασίσει ο πρωθυπουργός δυο πράγματα θεωρούνται δεδομένα στο Μ. Μαξίμου: Η κυβέρνηση θα προτάσσει τη σύγκριση και το έργο της, όπως και το επεξεργασμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη τετραετία, αλλά και δεν θα αφήσει αναπάντητο το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τις λάσπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί τα σύστημα της «παρα-ΕΥΠ» που «λογοδοτεί» στο «σύστημα Ρουμπάτη» και μαζί με «θιγμένους» επιχειρηματίες φέρονται να τροφοδοτούν με πυρομαχικά τον μονοθεματικό πόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν εντοπιστεί και διαδρομές χρήματος από επιχειρηματικά μαύρα ταμεία μέχρι τους αποδέκτες τους. Προφανώς, χωρίς να αλλάζουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, που είναι το σαφές συγκριτικό πλεονέκτημά της, αυτά τα στοιχεία δεν θα μείνουν στις «αποθήκες». Ιδιαίτερα, αν όπως είναι σχεδόν βέβαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει την τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα και το «γαία πυρί μιχθήτω».