Η «εμμονή» του προέδρου του ΜέΡΑ25 με το σύστημα, για το οποίο μίλησε δημόσια σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 16 Απριλίου 2022, είναι ξεκάθαρη, φέρνοντας σε όλο και πιο δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που παριστάνει ότι… σφυρίζει αδιάφορα.
Τα βήματα
Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, τα βήματα μετατροπής του «Δήμητρα» σε εθνικό νομισματικό σύστημα προβλέπουν μεταξύ άλλων, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας», με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων. Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες «Δήμητρα». Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με ένα νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ.
«Αυτό είναι το σχέδιο, εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του «Ε.Τ.» και τον σάλο που προκάλεσε, ο πρόεδρος του ΜέΡα25, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, όχι μόνο επιβεβαίωσε τη «Δήμητρα», αλλά πρόσθεσε πως το έχει καταθέσει ως σχέδιο νόμου από τον Δεκέμβριο του 2020.
Και υπερθεμάτισε λέγοντας: «Το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι απαραίτητο εργαλείο. Είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ, για χρήση εντός του ευρώ. Θα έπρεπε να το έχουν κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης, θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».
Ο σάλος έγινε θύελλα και την επόμενη μέρα όταν άρχισαν να ξυπνούν οι μνήμες του 2015, ανακοίνωση του κόμματος ανέφερε σαν απάντηση: «Το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο οικονομικής τρομοκρατίας, σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα & Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του: Οποιος το αρνείται τάσσεται με τον θύτη-Ντράγκι».
«Οδυσσέας» για τα σπίτια
Ηδη η «Δήμητρα» ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην πολιτική επικαιρότητα, με το ΜέΡΑ25 να αναφέρει σε νέα ανακοίνωση: «Τρομάξτε κι άλλο: Εχουμε και τον “Οδυσσέα”, το σχέδιο που σώζει και τα σπίτια του κόσμου! Αφού φρόντισε η κυβερνητική προπαγάνδα να μάθει ο κόσμος -έστω και διά μέσου της ακατάσχετης κινδυνολογίας των συστημικών μέσων- το σχέδιο “Δήμητρα” και το πόσο σπουδαίο είναι και απαραίτητο ένα τέτοιο ψηφιακό εργαλείο, που δείχνει και γιατί το φοβούνται τόσο πολύ οι ολιγάρχες, τα συστημικά, μνημονιακά τους κόμματα και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, καλούμε τους πολίτες να μάθουν και για τον “Οδυσσέα”».
Τρίτη βράδυ κι ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά σε εκδήλωση στο Μενίδι και ξεκινά την τοποθέτησή του με το σχέδιο «Δήμητρα»: «Γιατί τόση φασαρία για το ΜέΡΑ25 αυτές τις μέρες; Γιατί μόνο εμείς μιλάμε δημόσια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα με το Δήμητρα μιλάνε στα ΜΜΕ τους λες και μας πιάσανε στα πράσα, όταν ήταν ακόμα και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019! Τότε παρακαλούσαμε να ακουστεί, τώρα το βγάζουν σαν αποκάλυψη!».
Στη συνέχεια έδωσε ένα σαφές περίγραμμα του τι είναι τελικά το σχέδιο «Δήμητρα»: «Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουμε συναλλαγές αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες. Πλατφόρμα συναλλαγών είναι, όχι νόμισμα! Κόβουμε δηλαδή τον μεσάζοντα, τις τράπεζες, που έχουμε φτάσει να τους κάνουμε συνεταίρους σε κάθε πληρωμή μας, και κάνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας, κατευθείαν μέσω αυτής της πλατφόρμας, με μηδενικό κόστος συναλλαγής».
Για τη σχετική συζήτηση περί του νομίσματος και της θέσης για το ευρώ, ανέφερε ξεκάθαρα: «Δεν σχεδιάζουμε να βγούμε από το ευρώ, αλλά είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να ορθοποδήσουν η κοινωνία και η χώρα. Αν τότε έρθουν οι Βρυξέλλες και μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες, όπως το ’15, επειδή παραβαίνουμε τα μνημόνια, τα χρήματα του κόσμου θα είναι ασφαλή και ελεύθερα στο Δήμητρα. Και αν χρειαστεί ποτέ να βγούμε από το ευρώ, το σύστημα θα είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τις τράπεζες. Το οποιοδήποτε νόμισμα είναι υπηρέτης του λαού, όχι αφέντης του!».
Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται ποτέ το ΜέΡΑ25 να στηρίξει έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα σε θέματα πολιτικής και έχει το θράσος να μας εγκαλεί “να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή” στηρίζοντας μια κυβέρνηση που δεσμεύεται να ΜΗΝ κάνει τίποτα από όσα γράφουμε στο πρόγραμμά μας!».
«Ενα σύστημα, κομμάτι του… Taxis»
Τετάρτη πρωί κι ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο «Δήμητρα», σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα»: «Είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, το οποίο χτίζεται πάνω στο taxisnet. Είναι το ίδιο σύστημα της εφορίας στο οποίο μπαίνετε και πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο σας, τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς. Ο κάθε ΑΦΜ, είτε είναι προσωπικός είτε είναι εταιρικός, θα έχει αυτομάτως, όπως ο κ. Πιερρακάκης φτιάχνει τις πλατφόρμες, και μία πλατφόρμα. Εχεις και έναν κωδικό για το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” που είναι κομμάτι του taxisnet. Το “ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι σύστημα σε ευρώ».
«Οχι χαράτσια»
Σε ερώτηση τι αλλάζει από το σύστημα που έχουμε σήμερα, απάντησε: «Επειδή αυτό το σύστημα είναι στημένο πάνω στον ΑΦΜ σας, δεν πληρώνετε χαράτσια. Αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο, εσείς, εγώ, οι ακροατές μας, χαράτσια στις τράπεζες για να κάνουμε μεταφορές ο ένας στον άλλον. Αυτό το σύστημα, ο βασικός του στόχος είναι, επειδή δεν στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικό, στηρίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας, στην ΑΑΔΕ. Είναι και απολύτως ασφαλές. Δηλαδή, αν, ο μη γένοιτο, πάθει κάτι μία τράπεζα, αυτό το σύστημα, επειδή είναι ανεξάρτητο από το τραπεζικό, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση».
«Το ευρώ δεν είναι φετίχ»
«Είναι πιθανό να κλείσουν οι τράπεζες;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 και απάντησε: «Πώς δεν είναι; Κάθε τράπεζα είναι ανασφαλής, σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι τράπεζες είναι φτιαγμένες για να είναι ανασφαλείς, είναι στο σχέδιό τους.
Εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς αθωράκιστοι. Αν έχετε χρήματα, υποτίθεται ότι τα εγγυάται το Δημόσιο, το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, δεν έχει να σας τα δώσει.
Αν έχετε μεταφέρει χρήματα στο “ΔΗΜΗΤΡΑ”, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η τράπεζα. Δεν είναι τράπεζα το “ΔΗΜΗΤΡΑ”, είναι σύστημα πληρωμών. Το “ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ, αλλά είναι και ένα σύστημα, αν χρειαστεί, σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι, που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του ’15, τότε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα, το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη. Προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ».
Θα πάμε στη «νέα δραχμή» με ένα πάτημα ενός κουμπιού!
Το ΜέΡΑ25, όχι μόνο δεν απορρίπτει τις συνθήκες επιστροφής στους ταραγμένους καιρούς του 2015, αλλά δηλώνει ότι σε περίπτωση νέας ρήξης με την ΕΚΤ, τότε η επιστροφή στη δραχμή θα γίνει πολύ εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού!
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνονται ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο «Δήμητρα», από τις οποίες δεν αποκλείεται η επιστροφή στη «νέα δραχμή». Η σχετική ερωταπάντηση είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του κ. Βαρουφάκη:
«Εσείς όμως έχετε κατά καιρούς αναφέρει ότι μπορεί να μετατραπεί και σε μηχανισμό δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Τι εννοείτε;»
Εστω ότι το ευρώ καταρρέει (π.χ., η Γερμανία αποφασίζει να επιστρέψει στο μάρκο). Ή ότι ένας νέος Ντράγκι, για οποιονδήποτε λόγο, κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όπως έκανε ο Ντράγκι το 2015 ώστε να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Τι κάνουμε; Σήμερα, χωρίς το «ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν έχουμε κανένα τρόπο να συνεχίσουν οι συναλλαγές ή κάποιο εργαλείο δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Με το «ΔΗΜΗΤΡΑ» όμως εν λειτουργία, κι αν χρειαστεί, είναι πολύ απλό πράγμα (με το πάτημα ενός κουμπιού) οι μονάδες συναλλαγών να χριστούν «νέα δραχμή» και οι ψηφιακές συναλλαγές να συνεχιστούν απρόσκοπτα, εωσότου τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα από μια Νέα Κεντρική Τράπεζα.