Οι λόγοι, πολλοί. Ο κυριότερος όμως, όπως έλεγαν γνωρίζοντες τον τρόπο που λειτουργεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι ενδόμυχα πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης της κεντροαριστεράς.
Μια ακόμη αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές θα οδηγούσε σε αναζήτηση ενός προσώπου «νέου και άφθαρτου» που θα ερχόταν να ενώσει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε στην επόμενη αναμέτρηση ενωμένος θα αντιμετώπιζε τη δεξιά.
Μάλιστα αυτές οι σκέψεις στο ξεκίνημα της θητείας του Νίκου Ανδρουλάκη, με τις δημοσκοπήσεις να φουσκώνουν τα πανιά του ΠΑΣΟΚ και τα μυαλά του νέου αρχηγού του, γίνονταν ακόμη πιο έντονες.Εξ ου και οι αρχικές δηλώσεις του ότι θα στείλει τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.
Πρώτο σοκ
Η υπόθεση Καΐλή ήταν το πρώτο σοκ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και λειτούργησε όπως το… καρφί σε ένα φουσκωμένο λάστιχο. Τα ποσοστά άρχισαν να καταρρέουν και ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να αναζητεί νέο αφήγημα.
Και το βρήκε σε έναν… πρωθυπουργό «Χ», τον οποίο αρχικά θα πρότεινε, στη συνέχεια δεν απέκλειε τον εαυτό του και στο τέλος είπε ότι θα ήταν κοινής αποδοχής με εκείνον που θα δεχόταν τους προγραμματικούς του όρους.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Την ίδια ώρα οι παπανδρεΐκοί του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν το πάνω χέρι και σε συνεργασία με το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, εξύφαιναν τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και στοχοποιούσαν τους «δεξιούς» που βρίσκονταν εντός ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας πότε τον Ανδρέα Λοβέρδο και πότε τη Νάντια Γιαννακοπούλου.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Ανδρουλάκης έκλεινε το… μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η Μεγάλη Δευτέρα που άλλαξε το σκηνικό και ο εν αναμονή αρραβώνας Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη είναι πλέον στον αέρα.
Βόμβα
Η 17η Απριλίου και η βόμβα Βρυξελλών, με πρωταγωνιστή τον μέχρι εκείνη την ημέρα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη και θύμα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και, εάν κάτι δεν αλλάξει, υποψήφια στο Επικρατείας του Κινήματος και φίλη του Ανδρουλάκη, έσκασε και τινάζει τις σχέσεις και τα σχέδια των δυο.
Πλέον, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, είναι σαν δυο ξένοι στον ίδιο χώρο.
Οι δηλώσεις στελεχών που βρίσκονται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν εάν είναι με τα θύματα ή με τον οχετό, αλλά και οι αναρτήσεις υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν, κράτησαν το ρήγμα ζωντανό. Παρά το ότι στη συνέχεια τα κατέβασαν, δύσκολα θα ξεπεραστεί το παρατεταμένο σοκ όπου βρίσκονται οι δυο πλευρές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα θεωρήθηκε εχθρική ενέργεια η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Ολαφ Σόλτς, ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα με το ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με την κίνησή του αυτή να καπελώσει τον Ανδρουλάκη και να εμφανιστεί εκείνος ως επικεφαλής του χώρου της κεντροαριστεράς. Οργή προκάλεσαν μάλιστα οι δηλώσεις του ότι ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ μια προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Σολτς για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.