Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Υπολογιστικού Πολιτικού Βαρόμετρου.
Αυτόματη ανάλυση
Πρόκειται για ένα εργαλείο υπολογιστικής πολιτικής για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων και την εκτίμηση της πολιτικής κοινής γνώμης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η αυτόματη ανάλυση των… tweets των πολιτών που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά! Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων).
«Στην ουσία, καταγράφουμε τα hashtags στις αναρτήσεις των χρηστών του Twitter και επιλέγουμε όσα αφορούν πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια, κατηγοριοποιούνται από το σύστημα σε θετικά, ουδέτερα και αρνητικά. Ακολουθεί επεξεργασία των αναρτήσεων με βάση τη συναισθηματική ανάλυση των κειμένων. Δηλαδή, το σύστημα όχι μόνο διαβάζει αλλά και αναλύει τις αναρτήσεις. Με βάση τα πορίσματα, γίνεται η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιωάννης Πήτας. Ετσι, κάθε φορά που ένας χρήστης του Twitter κάνει ανάρτηση με το #ND ή το hashtag κάποιου άλλου κόμματος, τότε «ψαρεύεται» από το Πολιτικό Βαρόμετρο και κατανέμεται είτε ως θετική είτε ως αρνητική και μεταφράζεται σε αντίστοιχη «ψήφο».
Μέθοδος
Μεθοδολογικά, τα αρνητικά tweets κάθε κόμματος μοιράζονται στα υπόλοιπα κόμματα με βάση τη δημοφιλία τους (όπως μετριέται καθημερινά από το άθροισμα του αριθμού των θετικών και ουδέτερων tweets). Δεν χρησιμοποιείται άλλη πληροφορία, ούτε γίνεται αναγωγή στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Η εκτίμηση παρουσιάζει αξιοσημείωτη χρονική ευαισθησία και άμεση ανταπόκριση σε πολιτικά συμβάντα. Ομως πρέπει να τονιστεί ότι το τμήμα του πληθυσμού που παράγει πολιτικά tweets δεν είναι κατ’ ανάγκη και αντιπροσωπευτικό του γενικού εκλογικού σώματος. «Βασίζεται και μελετά ένα ειδικό και όχι γενικό κοινό. Αλλωστε και οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε ένα πολύ μικρό δείγμα του εκλογικού σώματος», υπογράμμισε.
Αναγωγή
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αναγωγής των συναισθηματικά φορτισμένων tweets του ειδικού αυτού κοινού σε εκλογικές προτιμήσεις του συνόλου των ψηφοφόρων, το Πολιτικό Βαρόμετρο χρησιμοποιεί παλιές δημοσκοπήσεις διάφορων εταιριών (π.χ. προ τριμήνου) για να «μάθει» έναν σχετικό «νόμο αναγωγής». Από τη στιγμή που το Πολιτικό Βαρόμετρο έχει μάθει το νόμο αυτό, μπορεί και πάλι να δουλεύει αυτόνομα και να παράγει προβλέψεις εκλογικών προτιμήσεων κάθε μέρα, χωρίς οικονομικό κόστος, στηριγμένο αποκλειστικά στην παραγωγή πολιτικών tweets της τελευταίας εβδομάδας (περίπου 2.000 τη μέρα). Η λύση αυτή δεν είναι η βέλτιστη, αλλά η μόνη πρακτική, δεδομένου του γεγονότος ότι οι εκλογές γίνονται αραιά (κάθε τέσσερα χρόνια) και παράγουν λίγα δεδομένα (που δεν μπορούν ικανοποιήσουν τις ανάγκες μηχανικής μάθησης για πολλά δεδομένα).
ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Με μηδενικό κόστος, ανοικτό σε όλους
«Το εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, καθώς η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά γεγονότα. Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό. Δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει καθημερινά στο Πολιτικό Βαρόμετρο για να δει την τρέχουσα πρόθεση ψήφου και τις τάσεις της για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Πήτας.
H έρευνα και ανάπτυξη του Πολιτικού Βαρόμετρου έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδας Υπολογιστικής Πολιτικής (τμήματα του AIIA.CVML) του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. «Εργαστήκαμε σκληρά σχεδόν ένα χρόνο σε ό,τι αφορά το κομμάτι της συναισθηματικής ανάλυσης των κειμένων και άλλον ένα χρόνο για την εφαρμογή της και τη συνολική λειτουργία του Πολιτικού Βαρόμετρου», κατέληξε ο καθηγητής. Να σημειωθεί ότι το Πολιτικό Βαρόμετρο θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής, στόχος του οποίου είναι να ορίσει την υπολογιστική πολιτική ως έναν νέο κλάδο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Πολιτικής Επιστήμης και της Επιστήμης των Υπολογιστών.
Ειδήσεις σήμερα
Το είδαμε και αυτό! Η αφιέρωση της Βανδή στον Μπισμπίκη και το ζεϊμπέκικο της Βίσση αλά Βασίλη
Διαζύγιο Ζουγανέλη – Δημητρίου: Χώρισαν τον Οκτώβρη και πλέον βρήκε ξανά τον έρωτα…
Survivor All Star spoiler 23/2: Ανατροπάρα – Αυτός ο παίκτης φεύγει απόψε