Δείτε αναλυτικά
Δημοσκόπηση GPO: Διχασμένοι οι πολίτες για τα ομόφυλα ζευγάρια – Άνετο προβάδισμα για ΝΔ-Μητσοτάκη
Άνετη κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει μία ακόμη δημοσκόπηση, της GPO για το Star ενόψει ευρωεκλογών αλλά και για τις εθνικές εκλογές. Για την δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα πάντως, μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά, στην πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρείας Αντώνης Παπαργύρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, αποτυπώνονται τα εξής ευρήματα:
GPO: Πρόθεση ψήφου
Διαφορά 20,3 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, από το δεύτερο κόμμα που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,1%.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 11,1%
ΚΚΕ: 8%
Ελ. Λύση: 6,1%
Νίκη: 3%
Νέα Αριστερά: 2,2%
Πλεύση: 2,2%
Σπαρτιάτες: 2,1%
Άλλο: 2,5%
Λευκό-άκυρο-αποχή: 4,2%
Αναποφάσιστοι: 12%
GPO: Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογές
Στο ερώτημα για το κόμα που είναι πιο πιθανόν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στην κορυφή: Η ΝΔ κυριαρχεί με 302%, ωστόσο γίνεται ντέρμπι για την δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει 11,1% έναντι 10,9% του ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά της τάξης μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
GPO: Πώς κρίνουν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο
Οι πολίτες σε ποσοστό 57,6% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά το κυβερνητικό έργο έναντι 41,7% που το κρίνει θετικά.
GPO: Μακράν καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός καθώς είναι μακράν πρώτος με 47,4%. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης «μονομαχούν» με ποσοστά 11,9% και 11,6% αντιστοίχως.
GPO: Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών
Στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,8 θετικές γνώμες έναντι 50,9% αρνητικών. Ακολουθούν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Ν. Ανδρουλάκης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Στ. Κασσελάκης.
GPO: Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρείται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παύλος Μαρινάκης.
GPO: Τι απαντούν για γάμο ομόφυλων, υιοθεσία, τεκνοθεσία
Το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι κατά. Εξάλλου σε ποσοστό 69,7% (σχεδόν 7 στους 10) διαφωνούν κατά το μάλλον ή ήτον στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει και φτάνει κοντά στο 8 στους 10 (78,7%) στο ερώτημα αν είναι υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας.
Ωστόσο, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 60,9%) αντιτίθεται στην προταση της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος. Υπέρ, τάσσεται το 36,1%. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της GPO εκτιμά πως η προώθηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση. Το 61,5% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 33,1% που αποκρίνεται «όχι» και «μάλλον όχι».
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια η πλειοψηφία – Κυριαρχία Μητσοτάκη αλλά και προβληματισμός για την ακρίβεια
Δημοσκόπηση του Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο του MEGA δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.
Για την πορεία της χώρας το 60% απάντησε ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 34% ότι πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι πρώτα η ακρίβεια, η οικονομία, η ανεργία, η εγκληματικότητα και πέμπτο η ανασφάλεια και ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του πληθωρισμού η πλειοψηφία έχει μάλλον αρνητική άποψη για τη διαχείρηιη ενώ για την εγκληματικότητα το 77% έχει αρνητική εντύπωση. Για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια η πλειοψηφία είναι κατά σε μεγάλο ποσοστό (69%).
Για την ενδεχόμενη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ (55%) και το 45% κατά. Σχετικά με την αξιολόγηση της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αρνητική εντύπωση και για τους δύο με την αντιπολίτευση να παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα.
Ενώ για την αξιολόγηση του Πρωθυπουργού αρνητική είναι στο 53% και στον Κασσελάκη στο 76%. Θετική αξιολόγηση στον Πρωθυπουργό είναι το 42% και στον Κασσελάκη μόλις το 16%. Καταλληλότερος Πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης με 6%. Ακολουθεί ο Ανδρουλάκης με 5% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4%. Στην πρόθεση ψήφου δεύτερο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση δείχνει 35,2% για τη ΝΔ, 12,1% για ΣΥΡΙΖΑ και 13,7% για ΠΑΣΟΚ, το οποίο έρχεται δεύτερο κόμμα στη δημοσκόπηση. Το ΚΚΕ είναι με 10,3% ενώ διαφορά υπάρχει στον Κυριάκο Βελόπουλο με 8,2%.
Δημοσκόπηση MARC: Πρώτη η ΝΔ και στις Ευρωεκλογές – Σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Μάστιγα η ακρίβεια
Το δεύτερο μέρος από την δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 παρουσίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης.
Στο ερώτημα «Που οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;» οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.
Η συντριπτική πλειονότητα απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ενώ περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές.
Για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% φέρεται να είναι θετικό, ενώ το 40,9% των ερωτώμενων φέρεται ως αρνητικό σε τέτοια εξέλιξη.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν κατά 42,4% ότι βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την Κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά το κόμμα που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ με 15,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8% και τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9%, ενώ το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές λαμβάνουν: 29,7% η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 10,1% και έπονται ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6% και ακολουθούν Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Νέα Αριστερά με 1,9%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγουν συνολικά 4,8% των ερωτηθέντων, και αναποφάσιστο είναι το 15,2%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Δημοσκόπηση MRB: Θα έχουμε εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές; – Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Η Ελληνική Λύση πάνω από το ΚΚΕ
Εκπλήξεις δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για το OPEN σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.
Ισχυρή διαφωνία για την υιοθεσία των παιδιών
Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).
Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αντιστάσεις τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία υπάρχουν και εντός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 53% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο».
Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.
Πρόθεση ψήφου
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση του OPEN δίνει ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση για την ψήφο στις Ευρωεκλογές, στο αναγωγή επί του συνόλου, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
- ΝΔ: 29,1%
- ΠΑΣΟΚ: 10,7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
- ΚΚΕ: 7%
- Ελληνική Λύση:6,4%
- Πλεύση Ελευθερίας:3%
- Νίκη: 2,7%
- Σπαρτιάτες: 2,5%
- Νέα Αριστερά: 2%
- ΜέΡΑ25: 1,9%
- Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%
Αναγωγή στο σύνολο
- ΝΔ: 37,3%
- ΠΑΣΟΚ: 13,7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
- ΚΚΕ: 9%
- Ελληνική Λύση: 8,2%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%
- Νίκη: 3,5%
- Σπαρτιάτες: 3,2%
- Νέα Αριστερά: 2,6%
- ΜέΡΑ25: 2,4%
Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές – Αναγωγή στο σύνολο
- ΝΔ: 36,1%
- ΠΑΣΟΚ: 12,1%
- ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%
- ΚΚΕ: 9,3%
- Ελληνική Λύση: 9,5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 4%
- Νίκη: 3,7%
- Σπαρτιάτες: 2,8%
- Νέα Αριστερά: 2,7%
- ΜέΡΑ25: 2,8%
Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών
Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και επεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).
Μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια
Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση και ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες (24,9%), supermarket και καταστήματα (13,3%), και διεθνές περιβάλλον (10,1).
Η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης
Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση της δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας, ενώ 16,5% λένε ότι έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει και 7,6% λένε ότι έχει πάρει περισσότερα μέτρα από ότι της επιτρέπει η κρατική οικονομία.