Τα ενεργειακά, στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και αύριο με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λιθουανίας και της Εσθονίας στο Βίλνιους και στο Ταλίν, αντίστοιχα. Πρόκειται για επισκέψεις που στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι θα επισφραγίσουν τη στρατηγική προσέγγισης με τις χώρες της Βαλτικής.
Η Λιθουανία είναι από τις χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και των διεργασιών που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ε.Ε., με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας και να μη χρειαστεί να επιστρέψει το ζήτημα αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, και στη διάρκεια της επίσκεψης στις δύο χώρες της Βαλτικής ο πρωθυπουργός θα εκπέμψει το μήνυμα ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την απόφαση του οποίου καλούνται να εξειδικεύσουν οι υπουργοί Ενέργειας.
Οπως σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τις ηγεσίες των δύο χωρών και για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μια κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που ολόκληρη η Δύση έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό.
Συναντίληψη με τις δύο αυτές χώρες υπάρχει και σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Η Λιθουανία, άλλωστε, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της.
Το ζήτημα αυτό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων κατά την επίσκεψη της Λιθουανής πρωθυπουργού, Ινγκριτα Σιμονιτέ, στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2021, που είχε πραγματοποιηθεί στη σκιά των σημαντικών μεταναστευτικών ροών που δεχόταν εκείνη την περίοδο η Λιθουανία στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει και τότε πως τα προβλήματα αυτά «είναι παρόμοιας φύσης με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και χαρακτηρίζονται από επίμονες μεταναστευτικές ροές, σε συνδυασμό, κατά καιρούς, με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρίτης χώρας να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της μετανάστευσης, που χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο προβολής γεωπολιτικής ισχύος».
Η συνάντηση με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda, και θα επισκεφθεί το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια.
Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ταλίν, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας, Alar Karis, ενώ αύριο θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της χώρας, Kaja Kallas. Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Εσθονία αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή πολιτική, δεδομένου πως η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τον Ιούλιο του 2021.
Στις 3 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο, μία εβδομάδα μετά την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» με επίκεντρο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες, και στο περιθώριο των εργασιών της αναμένεται ο πρωθυπουργός να έχει την ευκαιρία και για διμερείς συζητήσεις. Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια της επίσκεψης Σολτς στη χώρα μας, αλλά και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.